NRK Meny
Normal

Reyhaneh Jabbari (26) ble henrettet i morges

Iran henrettet lørdag en 26 år gammel kvinne som ble dømt til døden for å ha drept en tidligere etterretningsoffiser. Hun sa det var selvforsvar fordi mannen forsøkte å voldta henne.

Drapstiltalte Reyhaneh Jabbari snakker i rettssalen i Iran

Reyhaneh Jabbari, her i retten i desember 2008, har hele tiden hevdet at hun drepte en tidligere etterretningsoffiser i selvforsvar. Til tross for sterke protester fra menneskerettighetsorganisasjoner og FN, ble hun dømt til døden i 2009 og henrettet i dag.

Foto: GOLARA SAJADIAN / Afp

En internasjonal kampanje som forsøkte å få myndighetene til å benåde kvinnen, nådde ikke fram.

Den 26-årige Reyhaneh Jabbari ble hengt i et fengsel i Teheran lørdag ved daggry, ifølge BBC. Kanalen har fått henrettelsen bekreftet fra Jabbaris mor.

Reyhaneh Jabbari ble pågrepet i 2007, da hun var 18 år, for drapet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidligere ansatt i Irans etterretningsdepartement.

Hun har hele tiden hevdet at drapet skjedde i selvforsvar.

FN-rapportør mente det var selvforsvar

Det fikk støtte fra en FN-rapportør, som sa at drapet hadde skjedd etter at Sarbandi hadde forsøkt å seksuelt misbruke Jabbari. Sarbandi skal ha sagt at Jabbari, som arbeidet som interiørdesigner, kunne omdekorere kontoret hans. Han tok henne deretter med til en leilighet hvor han forsøkte å voldta henne, ifølge opplysningene.

En legerapport viser at Sarbandi ble knivstukket i ryggen, noe som gjorde at retten mente drapet ikke kunne ha skjedd i selvforsvar, melder AFP.

I 2009 ble Jabbari dømt til døden for drapet. Dommen ble anket, men ble opprettholdt av høyesterett.

Kritiserte etterforskning og rettssak

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier hun ble dømt til døden på urettferdig grunnlag og etter mangelfull etterforskning, og påpeker også at hun ikke fikk hjelp av advokat under verken arrestasjonen eller de påfølgende avhørene.

Amnesty mener dessuten at den dreptes tilknytning til etterretningstjenesten kan ha påvirket domstolens vurdering.

Også FN har ment at Jabbari ble utsatt for press og trusler fra de iranske etterforskerne og tok til orde for at rettssaken måtte gjennomføres på nytt.

Ifølge tall fra FN er mer enn 250 mennesker blitt henrettet i Iran siden starten av 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt