Hopp til innhold

Amnesty-rapport: Dramatisk økning i antallet henrettelser

Den årlige dødsstraff-rapporten fra Amnesty er dyster lesning. Antallet offentlige henrettelser har økt med 15 prosent det siste året, men virkeligheten er enda verre.

Tilskuerer til en offentlig henrettelse i Iran

I Iran blir mange av henrettelsene utført foran øynene til barn. Dette er fra en av de mange hundre som ble utført i Teheran i fjor.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Ifølge Amnesty er det en dramatisk økning i henrettelser spesielt i Iran og Irak det siste året. Land det også er store problemer med tvungne tilståelser og urettferdige rettssaker.

Kina, Iran og Irak

Mahmood Amiry-Moghaddam

Mahmood Amiry-Moghaddam mener tallet fra Amnesty kan ganges med to.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Den langsiktige globale trenden er klar: dødsstraff brukes av en isolert gruppe land, hvor stadig færre land henretter. Dessverre har vi i 2013 sett et alvorlig tilbakeslag i denne utviklingen, med både en økning i antall land som henretter og antall henrettelser, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Iran med sine 369 offisielle henrettelser og Irak (169) inntar andre og tredje plassen på Amnestys liste over land som utførte flest dødsstraffer i 2013. Kun slått av Kina, som holder sine tall hemmelig.

Men dette kan bare være toppen av isfjellet. For mange av henrettelsene i blant annet Iran er ikke offisielt registrert.

– Antallet henrettelser i Iran har generelt høyt og i 2013 har det vært en dramatisk økning. For i tillegg til de offisielle tallene som Amnesty nå publiserer så har vi minst like mange henrettelser som ikke har blitt registrert, sier Legen og aktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam, som i en årrekke har kjempet mot dødsstraff i Iran.

Amnsetys liste over henrettelser i 2013

Land

Henrettelser i 2013

Kina

Ukjent

Iran

369

Irak

169

Saudi-Arabia

79

USA

39

Somalia

34

Gjennom sin organisasjon Iran human rights kom han tidligere i år frem til at landet har gjennomført 687 henrettelser.

– Det er langt verre enn det Amnesty viser, fordi iranske myndigheter ikke annonserer alle henrettelsene, og når vi med våre begrensende ressurser klarer å dokumentere minst like mange henrettelser som ikke er annonsert så tror jeg det reelle tallet er langt høyere, sier Amiry-Moghaddam til NRK.

Press hjelper

Dette skjer til tross for at kontakten mellom Iran og vestlige land har økt etter fjorårets presidentvalg, og den nyvalgte Hassan Rowhani blir regnet som en mer moderat politiker enn sin forgjenger.

Irans president Hassan Rowhani

Irans president Hassan Rowhani vinker til sine støttespillere hjemme i Iran etter at han kom hjem fra New York i fjor høst.

Foto: ATTA KENARE / Afp

– Det vi ser i Iran er at myndighetene bruker dødsstraff som et instrument for å spre frykt blant befolkningen. Så jeg tror den dramatiske økningen etter valget kan være uttrykke for hva slags signal iranske myndigheter ønsker å sende til folket, om at selv om de er medgjørlige og mykere mot verden utenfor så har ikke situasjonen endret seg innenfor og sannsynligvis så føler myndighetene seg mer truet nå enn før, sier Amiry-Moghaddam.

Amnesty ser gjennom sine rapporter at det har vært en jevn nedgang i antallet henrettelser de siste 20 årene, men fjoråret var et slag for baugen.

For uten tall fra Kina så ble det i fjor utført minst 778 henrettelser i fjor, mot 682 i 2012, fordelt på 22 land.

– På lang sikt så er tallene klare, dødsstraff tilhører fortiden. Vi oppfordrer alle land som fortsatt dreper som en del av sin straffeprosess til å avslutte denne praksisen og avskaffe dødsstraff, sier Salil Shetty, som er internasjonal talsmann for Amnesty, vell vitende om at ingen land avskaffet dødsstraff i fjor, mens noen gjenopptok henrettelser etter noen års pause.

I Iran har de ligget stabilt høyt i alle år, men åpningen mot Vesten kan føre noe positivt med seg.

– Jeg tror så absolutt at internasjonalt press kan føre til endring, og nå som iranske myndigheter er mer mottakelig for press utenfra så kan verdenssamfunnet, hvis de fokuserer på menneskerettighet og på dødsstraff føre til forbedring av situasjon. Men dessverre så har fokuset vært på atomspørsmålet enn så lenge, sier Amiry-Moghaddam.

SISTE NYTT

Siste nytt