Hopp til innhold

Republikanerne tvinger gjennom prosessen som skal godkjenne Brett Kavanaugh

Det republikanske flertallet i Senatet trosser Demokratene og vil ha president Trumps kandidat til høyesterett godkjent i løpet av uken. Samtidig ble starten av høringen preget av protester og kaos.

Brett Kavanaugh under høringen i Senatet

Brett Kavanaugh (53) er en omstridt kandidat til vervet som dommer i amerikansk høyesterett. Det republikanske partiet ønsker ham godkjent så fort som mulig.

Foto: Saul Loeb / AFP

Høringen som startet tirsdag, er et ledd i godkjenningen av president Trumps kandidat til den ledige stillingen som dommer i høyesterett. Men starten ble altså preget av protester og avbrytelser.

– Dette er en parodi på all rettferdighet, ropte en aktivist før vedkommende ble geleidet ut.

Flere andre ble regelrett båret ut av sikkerhetsvaktene. Noen stilte opp med plakater eller med utkledning for å vise sin protest.

Brett Kavanaugh (53), som er Trumps kandidat, regnes som svært konservativ. Blir han utnevnt, vil den øverste amerikanske domstolen få en overvekt av konservative dommere. Det igjen vil sette sitt preg på det amerikanske samfunnet i flere tiår fremover, gitt at dommerne i høyesterett normalt forblir på sin post livet ut.

En gruppe kvinner hadde derfor kledd seg lik tjenerinnene i tv-serien «The Handmaid's Tale», som er basert på boken til den kjente forfatteren Margret Atwoods om et fremtidig USA der kristne fundamentalister har overtatt landet.

Demonstranter kledd ut som rollefigurer i TV-serien Handmaids tale demonstrerer i Høyesterett i Washington.

Protest i rødt og hvitt mot ny dommer.

Det er spesielt retten til abort og prevensjon som bekymrer kvinneaktivistene, andre frykter for homofiles rettigheter.

Hva gjemmer seg i dokumentene?

De demokratiske senatorene i Senatets justiskomité på sin side protesterer på saksgangen og timeplanen.

Senatets høring av Brett Kavanaugh

Midt i blitsregnet presenterte komitéleder Chuck Grassley kandidat Brett Kavanaugh for Senatets justiskomité.

Foto: Jim Bourg / Reuters

De er misfornøyd med at nødvendige dokumenter først ble oversendt fra Det hvite hus mandag kveld. Det gav dem null mulighet til å forberede seg og komme seg gjennom de 40.000 dokumentene.

Den republikanske lederen i Senatets justiskomité, Chuck Grassley, feide til side protestene og konstaterte at høringen vil bli avsluttet fredag, som planlagt.

Den ene demokraten etter den andre tok ordet for å protestere mot det de kalte en forsert saksgang og at alt materialet kom i 12. time.

Senator Cory Brooker lurte på hva i all verden det er som gjemmer seg i papirmengden, siden det haster så for Republikanerne med å få Brett Kavanaugh godkjent.

Demokratene spør også hvorfor Det hvite hus ikke har offentliggjort dokumenter fra tiden Kavanaugh arbeidet for Bush-administrasjonen, fra 2003 til 2006, årene da det ble tatt flere kontroversielle beslutninger i krigen mot terror.

Protest mot Brett Kavanaugh som mulig ny høyesterettsdommer i USA

Gjennom den første høringsdagen var det flere som viste sin protest mot Brett Kavanaugh som mulig ny høyesterettsdommer.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Høring under spesielle omstendigheter

Senator Dianne Feinstein fra California presiserte at Demokratene bare ville gjøre en god jobb, og at det ikke er snakk om å skape forsinkelser eller forstyrrelser. Hun ba om tid til å gjøre «jobben vår».

Feinstein påpekte at høringen finner sted under helt spesielle omstendigheter og viste til at mannen som nominerte Kavanaugh, presidenten Trump, selv står overfor juridiske utfordringer, og at Russland-granskingen har avfødt erklæringer om skyld og rettslige domfellelser.

– Jeg går inn for at vi utsetter prosessen, sa den demokratiske senatoren Richard Blumenthal. Men alle innsigelser ble altså overkjørt av komitéleder Grassley.

Selve utspørringen av Kavanaugh starter onsdag. Trumps kandidat har vært dommer i den føderale ankedomstolen i District of Columbia siden 2006.

Det er Senatets justiskomité som står for høringen av kandidaten som presidenten har fremmet, mens det er et samlet Senat, med simpelt flertall, som skal godkjenne vedkommende.

Dommeren som vippet til begge sider

Brett Kavanaugh skal erstatte Anthony Kennedy, som meddelte tidligere i år at han ønsker å pensjonere seg.

Anthony Kennedy

Anthony Kennedy har vært en konservativ dommer som flere ganger har havnet på den liberale siden i sine avgjørelser.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Kennedy ble utnevnt i 1987 av daværende president Ronald Reagan og har vært regnet blant de konservative dommerne.

I viktige verdispørsmål som gjelder abort og homofiles rettigheter har Kennedy likevel stemt sammen med den liberale fløyen.

Hans stemme var blant annet avgjørende da amerikansk høyesterett vedtok at likekjønnede ekteskap skulle bli tillatt i alle de 50 delstatene.

USA-korrespondent Veronica Westhrin rapporterer.

SISTE NYTT

Siste nytt