Hopp til innhold

Trump valgte Brett Kavanaugh

President Donald Trump har nominert den konservative dommeren Brett Kavanaugh (53) til ny høyesterettsdommer i USA.

Brett Kavanaugh med familie og Donald Trump

TRUMPS VALG: Brett Kavanaugh (her med kone og døtre) ble i natt nominert av president Donald Trump til det ledige setet i USAs høyesterett.

Foto: Evan Vucci / AP

Kavanaugh skal nå gjennom en godkjenningsprosess i Senatet før han kan erstatte Anthony Kennedy som har trukket seg.

Brett Kavanaugh kan forandre USA for lang tid framover

Trump sa før han slapp navnet, at utnevnelsen av nye høyesterettsdommere er den viktigste beslutningen en president gjør i sin presidenttid.

Kavanaugh er den andre dommeren Trump får gleden av å utnevne. Det er ventet at valget av Kavanaugh vil få innvirkning på utviklingen i det amerikanske samfunnet i flere tiår fremover.

Kavanaugh er i dag dommer i en føderal ankedomstol. Han underviser også studenter på Harvard University.

I alt var det 25 navn på lista over forhåndsnominerte som Det hvite hus har presentert. Ifølge amerikanske medier er alle navnene på lista abortmotstandere.

Hvis John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal godkjenne Trumps kandidat til høsten, betyr det at Republikanerne mangler flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side.

Dette blir Trumps andre dommerutnevnelse til USAs øverste domstol. Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, ble godkjent av Senatet og tatt i ed i april 2017.

Den nye høyesterettsdommeren skal velges fordi Anthony Kennedy pensjonerer seg. Kennedy har i mange år fungert som viktig svingstemme mellom konservative og liberale blant de ni høyesterettsdommerne.

Godkjenningsprosessen starter allerede tirsdag ifølge Kavanaugh selv.

SISTE NYTT

Siste nytt