Hopp til innhold
Urix forklarer

Dette står på spill for Trump tirsdag: Strengere abortregler og mer våpen

Washington, D. C (NRK): Tirsdag møtes Senatet i USA for å ta stilling til president Donald Trumps kandidat til Høyesterett, den konservative dommeren Brett Kavanaugh.

Donald Trump

Det kan bli en politisk thriller når Senatet i morgen starter høringen av Donald Trumps kandidat til Høyesterett.

I USA blir dommerne i Høyesterett utnevnt av den amerikanske presidenten på livstid.

Dersom Brett Kavanaugh godkjennes av Senatet, kan domstolen dreies et hakk mot høyre. Tirsdag starter høringen i Senatet som er ventet å vare i fire dager.

Mer konservativ enn sin forgjenger

Det er Senatet som endelig avgjør om Brett Kavanaugh blir USAs neste høyesterettsdommer. 9. juli ble han nominert av Donald Trump. Nå er det klart for den offentlige utspørringen. Og det kan bli en thriller.

I USA har Høyesterett endelig myndighet til å tolke og avgjøre spørsmål om føderale lover, og på den måten kan Trump – ved å få sin kandidat valgt – være med å påvirke politikken som føres i USA lenge etter sin presidentperiode.

Brett Kavanaugh regnes som langt mer konservativ enn dommeren Anthony M. Kennedy som han erstatter. Kennedy har ligget mer mot midten som en moderat konservativ, mellom fire konservative og fire liberale dommere. Høyesterett består av totalt ni dommere.

LES OGSÅ: Trump valgte Brett Kavanaugh

Jobbet for George W. Bush

Ifølge New York Times vil utnevnelsen av Kavanaugh kunne danne et konservativt flertall som kan gjøre det vanskeligere å ta abort, gi religion en større rolle, utvide våpenrettigheter og kvitte seg med begrensninger knyttet til kampanjefinansiering.

Det er denne mulige endringen av den ideologiske balansen som gjør saken spesielt interessant. I tillegg til synet på presidentens makt. Kavanaugh har skrevet juridiske artikler om hvorfor presidenten i USA bør beskyttes mot rettsforfølgelse. Trump sa selv før han slapp navnet, at utnevnelsen av nye høyesterettsdommere er den viktigste beslutningen en president gjør i sin presidenttid.

Høyesterett i USA

Høyesterett i USA består av ni dommere som sitter på livstid og utnevnes av den amerikanske presidenten.

Foto: Jose Luis Magana / AP

Kavanaugh er godt kjent i Washington D. C., og har som de fleste advokater her vekslet mellom arbeid i statsapparatet og det private. I dag jobber han ved ankedomstolen i D.C.

53-åringen har også jobbet i Det hvite hus under George W. Bush. I USA er man spesielt opptatt av hvordan han vil stille seg i abort-spørsmålet, et spørsmål han ikke har svart direkte på.

Mye på spill før mellomvalget

Høringen foregår bare to måneder før mellomvalget, da Kongressen skal få en rekke nye medlemmer, og bare dager etter at den republikanske senatoren John McCain døde.

For å godkjenne Kavanaugh kreves kun et simpelt flertall i Senatet noe republikanerne har med sine 51 senatorer (i dag står setet til John McCain ledig, men det er ventet at en republikansk erstatter i løpet av kort tid blir utnevnt). Trump er altså avhengig av støtte fra republikanerne i Senatet.

Senatets justiskomite består også av flere mulige demokratiske presidentkandidater, som kan ha et ønske om å markere seg i høringen som starter tirsdag. En av dem er Kamala D. Harris fra California. Hun er blant dem som etterlyser en rekke dokumenter som Det hvite hus sitter på fra Kavanaughs tid der.

Laster Twitter-innhold

Det kan bli noen spennende dager i Washington D. C.

SISTE NYTT

Siste nytt