Hopp til innhold

New York får radikal borgermester

Tirsdag er det valg på borgermester i New York, men det er ingen tvil om at demokraten Bill de Blasio vinner. Nærmere en sosialdemokrat er det vanskelig å komme i amerikansk politikk.

52-årige Bill de Blasio har en fortid som solidaritetsarbeider i Nicaragua, var en aktiv støttespiller for sandinistene og kalte seg demokratisk sosialist.

I et intervju uttalte han nylig at hans synspunkter den gang – og nå – representerer en blanding av beundring for europeiske sosialdemokratier, Roosevelts New Deal og søramerikansk frigjøringsteologi.

Det er sjelden kost i amerikansk politikk, ikke minst etter at de konservative Tea Party-aktivistene har fått dominere den politiske offentligheten de siste årene.

Under et folkemøte i bydelen Brooklyn i går ettermiddag møtte de Blasio representanter for ulike fagorganisasjoner i New York. Det er ingen tvil om at han er deres venn.

Fagforeningene viktig for nasjonen

– Den beste politikken er flere kvinner og menn organisert i fagforeninger, slik at byen, familiene og nabolagene blir sterke, sier New Yorks kommende ordfører.

For det er ingen tvil om at han vil vinne. I den siste meningsmålingen sier 68 prosent at de vil stemme på ham, noe som betyr 45 prosentpoengs ledelse på hovedkonkurrenten, republikaneren Joseph J. Lohta.

– Vår nasjon ble det den er i dag fordi fagbevegelsen sørget for at en stor andel av befolkningen kunne leve et anstendig liv basert på sosial trygghet, fortsetter de Blasio.

Møtepublikummet jubler. Her er brannmenn, bygningsarbeidere, kommunikasjons- og transportarbeidere og lærere – og de setter pris på hva de hører.

– De Blasio vil igjen gjøre New York til en by det er mulig for arbeidsfolk å leve i, sier læreren Greg Lundahl til NRK.

Greg Lundahl (t.v.) og George Altomari på valgmøte for Bill de Blasio

Lærerne Greg Lundahl (t.v.) og George Altomari setter pris på de Blasios ambisjoner.

Foto: Gro Holm / NRK
Bygningsarbeiderne Rich og Phil fra Bill de Blasios nabolag

Bygningsarbeiderne Rich og Phil fra den kommende ordførerens nabolag tror de Blasio vil være bra for New York.

Foto: Gro Holm / NRK

– Nåværende ordfører, Michael Bloomberg, har ignorert oss fullstendig. Han har nektet å inngå avtaler med fagforeningene som representerer offentlig ansatte. De siste fem årene har ikke Lærerforbundet hatt noen form for avtale med byadministrasjonen.

– Vi jobber hardt for å tilfredsstille tøffe krav i skolene, men får veldig lite igjen. Begynnerlønna i New York er på 45.000 dollar, eller 270.000 kroner. Det er nesten ikke mulig å leve av det, og hver fjerde lærer slutter i løpet av fire år, sier Greg.

– Bloomberg har uttalt at om det var opp til ham, ville han doble klassestørrelsen fra dagens 34 elever og samtidig halvere lærerantallet, supplerer lærer Goerge Altomari. Han forstår ingenting.

Men De Blasio er helt annerledes. Han vil blant annet at alle barn i New York skal få gå på førskole.

De rike må betale mer

– Jeg vil innføre en ekstra skatt for dem som tjener over 500.000 dollar (3 millioner kroner red.anm.) slik at byen får råd til førskoler for alle, sier tobarnsfaren de Blasio til fagforeningsaktivistene.

En privat barnehageplass i hans eget nabolag koster over 100.000 kroner i året, eller nær 9000 kroner i måneden.

Det er uoppnåelig for mange av New Yorks borgere, ettersom nær halvparten av innbyggerne må klare seg på under 105.000 kroner i året, og inntektsforskjellene bare øker, ifølge byadministrasjonen selv.

De Blasio vil også ha flere billige boliger.

– Jeg allerede sagt at det må bygges 200.000 rimelige boliger, slik at entreprenørbransjen skjønner at det ikke er Bloomberg-tid lenger, sier han.

De Blasio forsøkte i sin nåværende stilling som en slags ombudsmann for publikum i byadministrasjonen å få entreprenører forpliktet til å bygge et visst antall rimelige boliger, som en betingelse for å få store utbyggeroppdrag.

Michael Bloomberg og Bill de Blasio

Selv om Michael Bloomberg var moderat konservativ, er spranget stort til radikale Bill de Blasio.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Da satte ordfører Bloomberg foten ned, og de Blasio måtte gi seg. Men nå er det snart han selv som er sjefen.

Nei til å legge ned sykehus

– Vi skal slå tilbake, vi skal slå tilbake, roper noen titalls meget velorganiserte demonstranter under et annet folkemøte i Brooklyn på fredag.

Nesten alle er afroamerikanere, det er mange av dem i Brooklyn. Plakatene forteller at de kommer fra et lokalt sykehus, Interfaith Medical Center.

Mandag skal det stenges for godt, har nåværende ledelse i New York bestemt. Det er dagen før ordførervalget, og de ansatte håper nå på en rettslig kjennelse som utsetter stengingen til etter at de Blasio har tatt over.

Da er de temmelig sikre på at pengene til fortsatt drift vil komme.

– Du kan ikke sørge for folks helse om du fortsetter å flytte sykehusene bort fra der bor, sier de Blasio, som lover å forsøke å finne en løsning for det lokale sykehuset i Brooklyn.

– Interfaith er et «førstelinjesykehus», forklarer styreleder Sharonnic Perry.

– Det er dit folk søker når et barn blir sykt, når de må føde i all hast. De Blasio er det beste som kan skje oss nå, han har stått ved vår side hele tiden.

Radikal kone

– Jeg skjønner at noe skjer, hvor er Chirlane, spør de Blasio midt under talen på fagforeningsmøtet.

Chirlane McCray

Ektefellen Chirlane McCray er Bill de Blasios private og politiske støttespiller, og den som skriver talene hans.

Foto: Andrew Burton / Afp
Protest mot sykehusnedleggelse i Brooklyn, New York

«Hendene vekk fra våre sykehus» er slagordet fra de ansatte på lokalsykehuset i Brooklyn.

Chirlane kommer litt forsinket til arrangementet.

– Hun er min partner i alt, forklarer han, noe alle for lengst vet.

Chirlane McCray er afroamerikaner, poet, tidligere mobbeoffer, tidligere lesbisk og radikal feminist.

Det stråler styrke fra den lille kvinnen da hun endelig kommer. Hun er både taleskriver og politisk rådgiver, fortelles det. Hun har åpent, og med et snev av forakt, fortalt om de stive middagene hjemme hos milliardæren Bloomberg på beste Manhattan.

Hun har sagt hun ikke vil flytte fra oss her i Brooklyn, sier Maria i Park Slope, der De Blasio bor med kone og to døtre i et relativt beskjedent «town house».

– Vi setter vårt håp til de Blasio, forsikrer de to organiserte bygningsarbeiderne vi treffer et par kvartaler fra den kommende ordførerens bolig.

Det er et strøk preget av slitne småbutikker, enkle kafeer og tobakksbutikker betjent av innvandrere fra Sør-Amerika.

Bygningsarbeiderne Richi og Phil likte godt at de Blasio deltok i den lokale Halloween-paraden sist torsdag.

– Han kan lytte, og han forstår våre problemer. Vi vet han vinner uansett, men vi kommer til å gå og stemme, forsikrer begge.

SISTE NYTT

Siste nytt