Hopp til innhold

Skyting i Ferguson – flyplassen stengt

Det brøt ut nye opptøyer i Ferguson i Missouri etter at en storjury bestemte at politimannen Darren Wilson ikke skal tiltales for å ha skutt og drept tenåringen Michael Brown. Flyplassen i St. Louis er nå stengt, og et titalls bygninger brenner.

Politimannen som skjøt og drepte Michael Brown skal ikke tiltales for drap. Avgjørelsen har ført til nye opptøyer i Ferguson.

VIDEO: Se direkte fra Ferguson.

Mange hadde samlet seg utenfor politistasjonen mens de ventet på juryens avgjørelse, som kom ved 03.30-tiden norsk tid.

Da det ble kjent at Wilson verken skal tiltales for forsettlig eller uaktsomt drap på 18 år gamle Brown, begynte flere å kaste flasker og stein mot politistasjonen.

Politi i opprørsutstyr svarte med tåregass, og gatene i Ferguson har vært røyklagt gjennom natten.

Tidlig tirsdag morgen står minst tolv bygninger i brann, opplyser brannvesenet. De fleste er totalskadd. I tillegg er en rekke butikker plyndret, og minst en politibil er ramponert og stukket i brann.

– 150 skudd avfyrt

Politisjef John Belmar opplyser på en pressekonferanse at 29 demonstranter er arrestert så langt.

Ifølge politiet er minst 150 skudd avfyrt i og rundt Ferguson i morgentimene.

– Det jeg har sett i kveld er verre enn den verste natten i august. Det er forferdelig, sier Belmar.

Tidligere ble det meldt at en politibetjent var skutt i armen i en annen forstad til St. Louis, men det var uklart om episoden hadde noe med demonstrasjonene å gjøre.

I 05.30-tiden ble det klart at flyplassen i St. Louis er stengt for all trafikk på grunn av demonstrasjonene. NRKs avgang fra Chicago er kansellert.

Les: Ingen tiltale mot politimann som skjøt tenåring i Missouri

Opprørspoliti marsjerer forbi en brennende bil i Ferguson
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Dypt skuffet

Storjuryens avgjørelse var blant annet begrunnet med at flere av vitneopplysningene om drapet har vist seg å ikke stemme, og at flere av vitnene har endret forklaringene sine.

«Vi er dypt skuffet over at vår sønns drapsmann ikke stilles til ansvar for handlingene sine. Vi ber om at dere protesterer på fredelige måter. Vi må ikke møte vold med vold. La oss ikke bare lage bråk, la oss utgjøre en forskjell,» heter det i en uttalelse fra Brown-familien.

President Barack Obama ber demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens beslutning, og politiet om å beherske seg.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrerer mot denne beslutningen om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington natt til tirsdag norsk tid.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.

Wilsons advokater skriver i en pressemelding at han holdt seg innenfor loven, og at han fulgte vanlige instrukser da han skjøt 18-åringen.

Politimannen som skjøt og drepte Michael Brown skal ikke tiltales for drap. Avgjørelsen har ført til nye opptøyer, og politiet bruker tåregass mot steinkastende demonstranter i byen Ferguson i delstaten Missouri i USA.

VIDEO: Utenrikskorrespondent Gro Holm forteller om situasjonen i USA.

Unntakstilstand

Det har vært unntakstilstand i Ferguson i en uke mens juryen har vurdert om det skulle tas ut tiltale mot politimannen.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, og i helga ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton i utkanten av St. Louis.

Før helgen arresterte FBI to menn som er mistenkt for å ha kjøpt eksplosiver de planla å sprenge under demonstrasjonene.

Les: FBI pågrep to bombe-mistenkte i Ferguson
Les: Skyter spurv med kanoner

Les: Politiet bygger barrikader før Ferguson-avgjørelse

Demonstrasjonene har spredd seg til flere amerikanske byer, men det er ikke meldt om opptøyer noen andre steder enn i Ferguson.

I New York marsjerte demonstranter opp 7th Avenue og på Times Square, og i Washington D.C. samlet demonstranter seg foran Det hvite hus. Flere hadde plakater der det sto «Stop racist police terror».

SISTE NYTT

Siste nytt