Hopp til innhold

Rapport: Regjeringsmilits i Sudan skyldig i drap og massevoldtekt

Regjeringsmilits i Sudans konfliktherjede Darfur-region skal ha utført drap
og massevoldtekter av sivile, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch.

SUDAN-CONFLICT-JEM

KRIGSHERJET: En soldat fra Sudanese Rapid Support Forces (RSF) i et pansret kjøretøy i Nyala i Sør-Darfur 3. mai 2015.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Drapene og overgrepene skal, ifølge rapporten som ble publisert onsdag, ha skjedd det siste halvannet året. Funnene i rapporten er basert på intervjuer med 212 ofre og vitner, melder AFP.

Darfur-konflikten startet i 2003 da hovedsakelig ikke-arabiske stammer tok til våpen mot den arabisk-ledede regjeringen i Khartoum, og anklaget den for diskriminering.

– Jenta var i sjokk

– Jeg ble slått og voldtatt. Hjemmet vårt ble plyndret. Vi flyktet fra Golo uten å ta med oss noe. Da vi kom hit gjemte vi oss under trærne, forteller en kvinne på flukt i en video publisert av Human Rights Watch (HRW). En annen kvinne har denne historien:

Da de var ferdig med voldtekten, dro de jenta ut av hytta. Hun forsøkte å skrike, men det kom ingen lyd. Hun var i sjokk

Kvinne på flukt i Sør-Sudan

– De tok en jente i en hytte, som ble brukt som kjøkken, og voldtok henne. Da de var ferdig med voldtekten, dro de jenta ut av hytta. Hun forsøkte å skrike, men det kom ingen lyd. Hun var i sjokk, forteller kvinnen.

LES OGSÅ: al-Bashir tilbake i Sudan: Motteken av støttespelararar

– Voldtatt og torturert

Regjeringen i Khartoum har trappet opp angrepene mot opprørsgrupper i løpet av det siste året. Ifølge HRW skal det være arabiske krigere fra regjeringsmilitsen som går under navnet Rapid Support Forces (RSF).

– RSF har drept, voldtatt og torturert sivile i mange landsbyer på en organisert, bevisst og systematisk måte, sier HRWs Afrika-direktør, Daniel Bekele.

HRW-direktøren mener regjeringen bør oppløse RSF og straffeforfølge skyldige sjefer og tjenestemenn.

LES OGSÅ: Sudans president kan bli arrestert i Sør-Afrika

– Berserkgang

United Nations-African Union (UNAMID), som skal ivareta FNs fredsbevarende oppdrag i regionen, har lenge møtt beskyldninger for ikke å gjøre nok for å beskytte sivile. Regjeringen har vært anklaget for å ha en politikk for folkemord i Darfur. Den har også blitt anklaget for å holde tilbake informasjon om vold mot sivile.

RSF har drept, voldtatt og torturert sivile i mange landsbyer på en organisert, bevisst og systematisk måte

HRWs Afrika-direktør, Daniel Bekele

HRWs Afrika-direktør, Daniel Bekele, sier at både FN og Den afrikanske Union (AU) «sitter på sine hender mens RSF har vært på berserkgang.» Han oppfordrer UNAMID å gjøre mer for å beskytte sivile.

SUDAN-DARFUR/ Members of the Sudanese Armed Forces (SAF) and the Rapid Support Forces (RSF) in rebel vehicles which they captured, attend victory celebrations after they defeated the Justice and Equality Movement (JEM) rebels in Gouz Dango

KRIGSBYTTE: Medlemmer av Sudanese Armed Forces (SAF) og Rapid Support Forces (RSF) i kjøretøy de har overtatt etter kamp med opprørere i april 2015.

Foto: STRINGER / Reuters

Avviser alle anklager

Sent i fjor beordret regjeringen i Khartoum UNAMID ut av landet etter at det begynte å undersøke en påstått massevoldtekt utført av sudanske soldater i Darfur. Regjeringen avviser alle anklager både mot sin egen hær og RSF.

Jehanne Henry, senior-researcher i Human Rights Watch, sier at titusener er på flukt.

– Vi har dokumenert at styrkene er utrolig aggressive. De angriper sivile, voldtar, dreper og ødelegger. Vi er spesielt bekymret for en del av Sudan kalt Jebel Marra. 130.000 mennesker er tvunget til å flykte fra sine hjem, sier Jehanne Henry.

– Må avvæpnes umiddelbart

HRW krever at regjeringen i Khartoum tar grep øyeblikkelig.

– Regjeringen må umiddelbart avvæpne denne militsen og trekke den ut av regionen. Militsen er irregulær, illegal og veldig voldelig. Regjeringen må også gi FN og hjelpeorganisasjoner tilgang til de berørte områdene, sier Jehanne Henry.

LES OGSÅ: Elendig oppmøte i Sudans presidentval

SISTE NYTT

Siste nytt