Hopp til innhold

Sudans president kan bli arrestert i Sør-Afrika

NAIROBI (NRK): I morgen kan arrestordren komme fra Sør-Afrikas høyesterett. Det er den internasjonale straffedomstolen som vil stille Sudans president for retten i Haag.

AFRICA-SUMMIT/BASHIR-ICC Sudanese President Omar al-Bashir looks on ahead of the 25th African Union summit in Johannesburg

Sudans president Omar Al-Bashir er i Johannesburg på toppmøte.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Sudans president Omar al-Bashir ankom Johannesburg søndag for å delta på toppmøtet i Den afrikanske union. Spørsmålet nå er om han får reise hjem igjen.

Sørafrikas høyesterett har ilagt Bashir utreiseforbud inntil domstolten får behandlet en fengslingsbegjæring fra en menneskerettighetsgruppe.

Samtidig understreker den internasjonale straffedomstolen i Haag at Sør-Afrika er forpliktet til å pågripe Sudans president og utlevere ham.

Rasende vert

SAFRICA-AU-SUMMIT-SUDAN-ICC

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er vert for toppmøtet i Den afrikanske union.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / Afp

Sør-Afrikas president Jacob Zuma skal ha blitt rasende da han mottok kravet fra den internasjonale straffedomstolen.

I en uttalelse fra regjeringspartiet ANC heter det at straffedomstolen ikke lenger oppfyller den opprinnelige hensikten. Partiet viser til at det kun er forhold i Afrika og Øst-Europa domstolen konsentrerer seg om.

Men dommeren i Sør-Afrikas høyesterett har bedt myndighetene forhindre Bashir i å forlate landet.

Mandag formiddag skal høyesterett behandle fengslingsbegjæringen.

Folkemord

Omar al-Bashir er tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med angrep på sivile i Darfur.

Ifølge FN krevde konflikten over 300.000 menneskeliv og drev 2,5 millioner mennesker på flukt. Fortsatt lider sivilbefolkningen i Darfur.

Bashir har tidligere besøkt ICC-medlemsland som Malawi, Kenya, Tsjad og Kongo uten at det har fått konsekvenser.

En statssekretær i det sudanske utenriksdepartementet sier i ettermiddag at planen til Bashir er å forlate Sør-Afrika uansett.

SISTE NYTT

Siste nytt