Rådgiver hevder Clinton forsøkte å komme unna med e-post-skandale

E-poster mellom en av Hillary Clintons rådgivere og valgkampleder John Podesta viser at hemmelighold rundt e-post-skandalen innenfor presidentkandidatens indre sirkel skapte stor frustrasjon.

Hillary Clinton under høring i Senatet

PROBLEMATISK: Hillary Clintons bruk av en privat e-postkonto har skapt problemer for presidentkandidaten. Motkandidat Donald Trump mener Clinton bør fengsles for bruken av den private kontoen.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Da historien om Hillary Clintons bruk av en privat e-postkonto ble kjent i fjor klaget Neera Tanden, leder for en pro-Clinton tenketank, over hvordan personene rundt presidentkandidaten håndterte situasjonen, skriver det politiske nettstedet Politico.

E-poster sendt mellom Tanden og valgkampleder John Podesta som Wikileaks har offentliggjort i dag viser at Tanden ikke var fornøyd med hemmeligholdet om e-postene.

Clinton-rådgiver: «Jeg kan gjette meg til svaret»

Neera Tanden fra talerstolen

GALSKAP: Det er galskap at Clinton ikke leverte e-postene, skriver Neera Tanden til John Podesta.

Foto: ALEX WONG / Afp
John Podesta under den første presidentdebatten

«UTROLIG»: Clintons valgkampleder John Podesta skriver i en e-post at det er utrolig at Clinton-leiren ikke leverte e-postene.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Tanden mener at tidligere stabsleder i utenriksdepartementet Cheryl Mills tillot e-post-skandalen å komme til et punkt hvor den kunne bli en hindring for Clintons presidentkandidatur.

«Dette er en Cheryl-spesial. Jeg vet du elsker henne, men ting som dette er akilleshælen hennes. Eller kryptonitt. Hun kan ikke si nei til denne dritten. Hvorfor kom de ikke ut med dette for 18 måneder siden? Det er galskap», skriver Tanden.

«Utrolig», svarer Podesta.

«Jeg kan gjette meg til svaret. De ønsket å komme unna med det», skriver Tanden før hun oppfordrer Clinton til å levere e-postene til det nasjonale arkivet umiddelbart.

Podesta skriver i en tidligere e-post til Tanden at Clintons advokat David Kendall og kommunikasjonsrådgiver Philippe Reines ikke var tydelige nok om situasjonen rundt e-postene. Om de var for utydelige med han eller media er uklart, skriver Politico.

Hittil har Wikileaks publisert over 31.000 e-poster fra Clintons valgkampleder John Podesta.

Flere riper i lakken

E-post skandalene har vært mange for Hillary Clinton under presidentvalgkampen. I forrige uke kom det fram at en Patrick F. Kennedy, en sentral medarbeider i det amerikanske utenriksdepartementet, forsøkte å få endret sikkerhetsgraderingen på en e-post fra Clintons private server.

Patrick Kennedy vitner for kongressen om Clinton e-poster

STEVNET: Patrick Kennedy måtte vitne om Clintons bruk av en privat e-post-konto.

Foto: Molly Riley / Ap

I en av e-postene fra presidentkandidaten anklager hun Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å gi økonomisk og logistisk støtte til terrororganisasjonen Den islamske stat.

FBI-direktør James Comey har kritisert Clinton for å ha vært «ekstremt uforsiktig» i håndteringen av hemmeligstemplet informasjon. Likevel ble det ikke anbefalt å ta ut tiltale mot presidentkandidaten.

På fredag offentliggjorde utenriksdepartementet 247 ekstra sider av e-poster fra Hillary Clintons tid som utenriksminister, skriver Politico. Departementet skal etter planen offentliggjøre rundt 5600 e-poster innen 3. eller 4. november, fire dager før presidentvalget.

SISTE NYTT

Siste nytt