Hopp til innhold

Clinton anklages for å ha holdt hemmelige møter

I tillegg til anklager om e-post-rot, møtes Hillary Clinton nå av anklager om at hun har unnlatt å fortelle om minst 75 møter hun hadde som utenriksminister.

Duncan L. Niederauer og Hillary Rodham Clinton på NYSE i 2009

HEMMELIG FROKOSTMØTE: Rett før utenriksminister Hillary Clinton ringte med åpningsklokken på New York-børsen 21. september 2009, hadde hun et møte med amerikanske næringslivsledere som ikke er loggført i hennes offisielle kalender. På bildet står hun sammen med Duncan Niederauer som var direktør på børsen.

Foto: Richard Drew / Ap

Clinton anklages for å ha hatt minst 75 møter med over hundre innflytelsesrike folk som aldri ble ført opp i hennes offisielle kalender som utenriksminister.

Ifølge en gjennomgang som nyhetsbyrået Associated Press (AP) har gjort, er det et stort antall møter med bidragsytere og politiske støttespillere som aldri ble loggført.

Gikk til rettssak for å få listene

I hennes offisielle kalender ble disse navnene aldri ført opp. Nyhetsbyrået AP gikk til retten for å få ut underlagsdokumentene fra det amerikanske utenriksdepartementet, og vant fram i retten.

Den offisielle kalenderen fra hennes fire år som utenriksminister er på 1500 sider. En sammenligning med daglige kalenderblad over møter og avtaler som hun fikk hver morgen fra sitt sekretariat, viser at minst 114 navn mangler i den offisielle versjonen.

På listen over navn som har vært holdt unna den offisielle kalenderen, står navn på ledere fra noen av USAs største selskaper og personer som har støttet Clinton Foundation med penger.

Laster Twitter-innhold

Ønsker åpenhet

Flere av møtene er offisielt oppført som private, uten at noen navn er oppgitt. Dette er i seg selv ikke ulovlig, og noe kan forklares med hennes travle program. Men kritikere bemerker at det er et høyt antall møter, og at det bør være åpenhet om hvem høytstående politikere møter.

Clintons talsmann Nick Merrill forklarer spriket mellom den offisielle og den private kalenderen med at den ene er mer detaljert, og at det var staben som oppdaterte begge.

Han påpekte at Hillary Clinton har anstrengt seg for å være åpen og transparent i over 30 år siden hun entrer offentligheten, gjennom å offentliggjøre selvangivelser, finansielle avtaler og 55 000 eposter som hun sendte og mottok som utenriksminister.

Hillary Clinton 12. mars 2012

BLE HACKET: Som utenriksminister brukte Hillary Clinton en privat e-post-tjeneste som hennes rådgivere anså som usikker. Tjenesten hadde flere sikkerhetshull og ble også utsatt for hackere. På bildet sjekker Clinton e-post på telefonen under et møte i FNs sikkerhetsråd 12. mars 2012.

Foto: Richard Drew / Ap

Etterforskes av FBI

Dette er alvorlig ettersom amerikansk lov krever at all offisiell kommunikasjon skal kunne bevares for ettertiden.

De manglende navnene stiller nye spørsmål ved hvordan Clinton og hennes indre sirkel håndterte offisielle dokumenter i hennes tid som utenriksminister. Fra før er hun i hardt vær over å ha brukt en privat e-post-konto til nær sagt all kommunikasjon i sin tid som utenriksminister. Denne e-postsaken er nå under strafferettslig etterforskning i FBI.

Fredag kom det fram at Clinton ble varslet av sine rådgivere om at den private kontoen var usikker. Noen uker senere ble den også forsøkt hacket.

SISTE NYTT

Siste nytt