Hopp til innhold

FBI: Clinton-eposter inneholdt hemmeligstemplet info

FBI-direktør James Comey kritiserer Hillary Clinton for å ha vært «ekstremt uforsiktig» i håndteringen av hemmeligstemplet informasjon i sine eposter, men anbefaler ikke at det tas ut tiltale mot Clinton.

Hillary Clinton tar bilde av seg selv og en av henne tilhengere med en mobiltelefon

ETTERFORSKET: FBI har etterforsket Hillary Clintons bruk av en privat epostkonto for å se om hun brøt offentlige korrupsjonslover da hun var utenriksminister. Her driver Clinton valgkamp i Ohio i forrige måned.

Foto: John Sommers II / Afp

110 sendte eller mottatte eposter på Hillary Clintons server inneholdt hemmeligstemplet informasjon, opplyser FBI-direktøren.

– Vi har lest 30.000 Clinton-eposter, sier James Comey på en pressekonferanse i Washington tirsdag.

I fjor ble det kjent at Hillary Clinton brukte sin private epostadresse til nesten all kommunikasjon i løpet av sine fire år fra 2009 til 2013 som utenriksminister.

Det normale for en amerikansk utenriksminister er å bruke utenriksdepartementets epostadresse.

At Clinton ikke hadde noen offisiell epostkonto og i stedet brukte sin private adresse, kan være et brudd på amerikansk lov, som sier at all offisiell kommunikasjon skal kunne bevares for ettertiden.

– Ekstremt uforsiktig

55.000 sider med eposter ble overlevert til USAs utenriksdepartement etter at Clintons rådgivere på forespørsel fra myndighetene hadde gjennomgått store mengder epost.

FBI-direktør Comey sier i dag at de i løpet av etterforskningen fant flere tusen eposter som Clinton ikke hadde overlevert til FBI.

– Av dem var det tre eposter som inneholdt sensitiv informasjon, sier Comey.

Han understreker likevel at det ikke er noe som tyder på at Clintons rådgivere og advokater bevisst har holdt noe tilbake.

Ifølge Comey er det flere av Clintons eposter som har inneholdt hemmeligstemplet informasjon.

– Vi har funnet eksempler på en ekstremt uforsiktig behandling av eposter, sier FBI-direktøren.

– Men vi har ikke funnet bevis for at Clinton eller hennes medarbeidere med vilje brøt loven, legger Comey til.

Han opplyser at de heller ikke har funnet bevis for at noen har lyktes med å hacke seg inn i Clintons private epost, men at det ikke kan utelukkes at «personer som er fiendtlig innstilt til USA har fått tilgang til hennes private epostkonto».

Anbefaler ikke tiltale

FBI er nå ferdig med etterforskningen av Hillary Clintons private epostserver og sender saken videre til det amerikanske justisdepartementet. Det er departementet som skal ta den endelige avgjørelsen knyttet til om Clinton skal forfølges rettslig eller ikke.

– Men FBI anbefaler ikke tiltale i denne saken, sier Comey.

Justisminister Loretta Lynch har på forhånd sagt at hun vil følge FBIs anbefaling.

Clinton forklarte seg i helgen for FBI i et møte som varte i tre og en halv time.

Clintons talsmann Brian Fallon sier i dag at valgkampstaben er fornøyd med FBIs vurdering og gjentar at det var feil av Clinton å bruke en privat epostkonto.

Trump fyrer løs

Selv om Clinton slipper tiltale, kan saken likevel utgjøre en risiko for henne i presidentvalget, ettersom den kan brukes som ammunisjon for å så tvil om hennes troverdighet.

Mannen som trolig blir hennes motstander i høstens presidentvalg, republikanernes Donald Trump, har allerede uttykt misnøye med at Clinton trolig slipper tiltale.

I en melding på Twitter skriver han at han mener saken er fikset og manipulert.

– Systemet er rigget. General Petaeus havnet i trøbbel for langt mindre. Veldig, veldig urettferdig! Som vanlig, dårlig dømmekraft, skriver Trump.

Clinton har selv tidligere uttrykt at epostbråket ikke kan påvirke valgkampen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt