Dette visste du kanskje ikke om Hillary Clinton

Hun ble knust da hun hverken fikk bli astronaut eller marinesoldat, men kjemper nå om å bli verdens mektigste.

Hillary Clinton holder hånden over hjertet og står foran et amerikansk flagg
Foto: JOSHUA LOTT / Reuters

1. Startet som republikaner

Hillary Rodham vokste opp i Illinois og var sterkt påvirket av en erke-republikansk far og en historielærer. Dette skriver hun om i boken «Living History».

– Min lærer i niendeklasse, Paul Carson, var og er en dedikert pedagog og en svært konservativ republikaner. Carlson oppmuntret meg til å lese Barry Goldwaters bok «Samvittigheten til en konservativ». Dette inspirerte meg til å skrive min semesteroppgave om den amerikanske konservative bevegelsen, som jeg dediserte til mine foreldre, som lærte meg å være et individ. Jeg likte senator Goldwater fordi han var en robust individualist som svømte mot det politiske tidevannet, skriver Clinton.

I løpet av førsteklasse på videregående ble hun valgt til president Wellesley Young Republicans Club.

2. Skiftet i -68

Hun deltok ved den republikanske partikonferansen i Miami i 1968, men bestemte seg da for å forlate partiet, delvis grunnet Nixon og dels av det hun oppfattet som fordekt rasisme i partiet, ifølge New York Times.

I 1968 deltok hun som frivillig for demokrat Eugene McCarthys presidentkampanje.

Da hun i 1992 besøkte en skole i Chicago spøkte hun om dette plutselige skiftet.

– Jeg vet jeg burde svare på spørsmålet som svært mange av dere brenner inne med: Hva fikk en fin republikanske jente fra Park Ridge til å gå så feil, sa hun lattermildt.

3. Første student som talte ved avslutningen på Wellesley College

Det kvinnelige colleget hadde ingen tradisjon for at en student talte ved avslutningen. Men da eksamen nærmet seg i 1969, krevde studentsamfunnet at en student skulle tale ved avslutningsseremonien. Hillary Rodham ble spurt om å holde talen.

Hun gikk på talerstolen etter senator Edward W. Brooke fra Massachusetts, og da hun tok mikrofonen, skrotet hun deler av sitt planlagte manus og talte ham midt imot.

Hillary Clinton vinker fra baksetet på en bil i Myanmar

BAKSETET: Hillary Clinton har uttalt at hun ikke har kjørt bil selv siden 1996. Her vinker hun fra baksetet på en bil i Myanmar i 2011.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Talen ble gjengitt i Life magazine, og Rodham ble en stemme for hennes generasjon, skriver National Public Radio.

4. Har ikke kjørt bil på nesten 20 år

Både Barack Obama og George W. Bush har «klaget» over hvordan livet med Secret Service påvirker livet. I et intervju med organisasjonen for bilforhandlere i USA røpet Hillary Clinton hvordan andre tar seg av styringen også i hennes liv.

– Den siste gangen jeg faktisk kjørte en bil selv var i 1996, sa Hillary.

Ingen tidligere presidentkandidat har levd et slikt liv. Dette sammen med uttalelsen om at de var «raka fant» da Clinton-familien forlot Det hvite hus, har fått kritikerne til å hevde at hun vil ha problemer med å relatere seg til vanlige mennesker.

5. Ble rik på storfe

Bill og Hillary Clinton strekker armene i været og jubler i Arkansas i 1982

ARKANSAS: Bill og Hillary Clinton vinker til tilhengerne i Arkansas i 1982.

Foto: AP

I 1978 og 1979 var Hillary Rodham advokat og førstedame i Arkansas da hun gjennomførte en rekke handler med storfe-kontrakter. Hennes første investering på 1.000 dollar vokste til 100.000 dollar da hun stoppet handelen ti måneder senere. I 1994, etter at Hillary Clinton hadde blitt USAs førstedame, ble handelen gjenstand for uenighet om sannsynligheten for en slik spektakulær avkastning, mulige interessekonflikter, og påstander om forkledde bestikkelser, ifølge en artikkel i Wall Street Journal fra 2000.

Clinton benektet alt, det var ingen offisielle undersøkelser av handelen og Clinton ble aldri siktet for ha gjort noe galt.

– Dette er en sak som er glemt nå. Jeg tror ikke dette blir viktig i valgkampen, sier amerikakjenner og journalist i Minerva, Jan Arild Snoen.

6. Ville bli astronaut

Hillary ble "knust" da hun som 13-åring fant ut at NASA ikke godtok kvinnelige astronauter. Femten år senere, i 1975, ble hun igjen nektet da hun prøvde å komme inn i marinen. «Du er for gammel, du kan ikke se og du er kvinne,» skal den rekrutteringsansvarlige ha fortalt henne, skriver ABC News.

7. Møtte Bill i biblioteket

Hillary møtte Bill i biblioteket på Yales lovavdeling i 1970.

«Hvis du kommer til å fortsette å se på meg, og jeg kommer til å se tilbake, kan vi like gjerne hilse på hverandre,» skal hun ha sagt.

Hillary giftet seg med Bill i stuen deres i 1975 – bare en uke etter at hun sa «ja».

8. Var med OL-delegasjonen til Lillehammer

Lillehammer 19940213Vinter-OL på Lillehammer. Hillary Clinton sammen med den Olympiske mesteren i utfor, Tommy Moe. Det amerikanske flagget i bakgrunnen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

PÅ LILLEHAMMER: Hillary Clinton sammen med den olympiske mesteren i utfor, Tommy Moe.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Hillary Clinton var en del av den amerikanske delegasjonen til Norge under vinter-OL på Lillehammer i 1994.

9. Tilhører haukene i partiet

Hillary Clinton tilhører den haukete delen av demokratene, det vil si dem som ønsker å vise amerikansk militær styrke. Hun støttet invasjonen i Irak, Obama gjorde det ikke.

– Dette var trolig hovedgrunnen til at hun tapte nominasjonen i 2008, sier Snoen.

Mens Barack Obama ønsker at USA skal styre i bakgrunnen, og la koalisjoner aksjonere, vil Hillary ha USA i front.

10. Neshorn-strategi

– Gro hud som et neshorn, var rådet hun ga studentene ved New York University i 2014 da hun snakket om hvordan hun klarer å leve med sårende angrep.

Hillary Clinton holder en Grammy-pris

GRAMMY: Hillary Rodham Clinton poserer med Grammy-trofeet hun vant i 1997.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / REUTERS

11. Grammy-vinner

Hillary Rodham Clinton vant i 1997 Grammy-pris for Best Spoken Word eller kategorien for ikke-musikalsk album. Clinton vant for lydversjonen av «It Takes A Village.»

Clintons bok fra 1996 handler om hvordan den daværende førstedamen håpet å «bidra til å gjøre samfunnet til den type landsby som gjør at barn blir smarte, velfungerende og fleksible voksne».

Barack Obama har vunnet to ganger i samme kategori, mens Jimmy Carter og Bill Clinton har en pris hver.

SISTE NYTT

Siste nytt