Hopp til innhold

Putin: Vi vil foreløpig ikke bruke militærmakt i Ukraina

PERELVANOYE/OSLO (NRK): For første gang siden krisen på Krim snakket Russlands president Vladimir Putin med pressen. Der slo han fast at revolusjonen i Ukraina var et militærkupp, men at han ikke vil bruke militærmakt mot naboene i sør foreløpig.

Vladimir Putin under sin pressekonferanse i Moskva

Russlands president Vladimir Putin avskrev Viktor Janukovitsj som politisk død under sin pressekonferanse i Moskva.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / Afp

– Folket i Ukraina ønsker en forandring, men vi kan ikke akseptere en udemokratisk maktovertakelse, sier Vladimir Putin til den fremmøtte pressen i presidentboligen utenfor Moskva.

Vil beskytte russere

Dette er første gang Putin holder en slik åpen pressekonferanse etter at Viktor Janukovitsj ble avsatt som president i Ukraina og han selv fikk godkjenning fra det russiske parlamentet i forrige uke om å bruke militærmakt på den ukrainske Krim-halvøya.

– Foreløpig ser vi ikke noe behov for å bruke militærmakt i Ukraina, sier Putin som samtidig understreket at Viktor Janukovitsj fortsatt er Ukrainas lovlig valgte president, men at han ikke ser noen politisk fremtid for Ukrainas tidligere så sterke mann.

Selv om Putin ikke akkurat nå ser det militære maktbehovet på Krim så utelukker han ikke at det kan forandre seg i fremtiden.

– Vi forbeholder oss retten til å bruke de maktmidlene vi ser nødvendig for å beskytte russere i Ukraina, sier Putin som mener dette kan forsvares av internasjonal lov og dermed ikke et brudd på folkeretten.

Nekter for at russiske soldater er aktive

– Vi har ikke deltatt i noen kamphandlinger og russiske styrker har ikke vært i noen militæroperasjoner på Krim, svarte Putin på spørsmål om den militære aktiviteten på Krim de siste dagene.

– Det er kun lokale borgervernsgrupper som omringer ukrainske militærbaser, våre soldater har ikke deltatt, sier Putin.

– Situasjonen er dramatisk

Video: NRKs Jan Espen Kruse er ved en av de ukrainske militærbasene som Putin mener kun blir kontrollert av lokale borgervernsgrupper.

Men NRKs reportere på en av de ukrainske militærbasene i Perelvanoye tre mil nord for Simferopol på Krim har med egne øyne sett ett 20-talls russiske militærkjøretøy utenfor basen og tungt bevæpnede russiske soldater som har beleiret den ukrainske basen.

Noen hundre meter fra inngangen til militærbasen er de mange kjøretøyene parkert, her er det også militærevaktposter som overfor NRK bekrefter at de er russiske.

– Vi er ikke her for å angripe alt det er bare propaganda. Vi her er for å beskytte og passe på at ikke bandittene slipper ut, sier av de maskerte soldatene til NRK.

Sanksjoner

Tidligere i dag varslet USA at de vil innføre sanksjoner mot Russland og vurdere nå å innføre visumnekt for navngitte russeren og fryse russisk kapital i amerikanske banker.

Dette reagerer russerne og Putin kraftig på.

– Eventuelle sanksjoner mot Russland vil ramme Vesten, sier Putin, som mener slike virkemidler er lite produktive og skadelige.

– Janukovitsj holdt sin avtale

Den russiske presidenten hevder at Janukovitsj ikke beordret skytingen av demonstranter under opptøyene i landet.

– Han har ikke mistet makten på en lovlig måte. Nasjonalforsamlingen er legitim, men det er ikke landets fungerende lederne, sa Putin.

Han uttalte også at Janukovitsj allerede hadde gitt fra seg makten, hadde opprettholdt alle sine forpliktelser i avtalen som ble undertegnet av Janukovitsj og tre opposisjonsledere 21. februar, og kritiserte opposisjonen for å ta over presidentpalasset og regjeringsbygninger i Kiev etter signeringen.

Utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Polen bidro som tilretteleggere under forhandlingene. Avtalen kom i stand etter at tre dager med harde kamper i Kievs gater trolig kostet nesten 100 mennesker, både demonstranter og politifolk, livet.

Russiske styrker avfyrte varselskudd mot ukrainske soldater på militærflyplassen.

Video: Tidligere i dag avfyrte russiske soldater skudd mot ukrainske tropper utenfor en militærbasen vest på Krim.

Kerry til Kiev

Dette skjer samme dag som USAs utenriksminister John Kerry ankommer Ukrainas hovedstad Kiev. Der han vil vise sin støtte til den nye midlertidige regjeringen i landet.

Amerikanerne og Kerry har tidligere tatt sterkt til orde mot Russlands militære engasjement på Krim-halvøya.

SISTE NYTT

Siste nytt