Hopp til innhold

– Krig er umulig. Ukraina vil ikke begå selvmord

SEVASTOPOL (NRK.no): Til tross for uklarheten om det er gitt et ultimatum overfor ukrainske styrker, er ikke russerne på Krim redde for krig. Stemningen er i stedet både sint og seierssikker.

Sevastopol havn

Sevastopol er base for både den russiske og den ukrainske Svartehavsflåten. Tatjana Babuk (innfelt) er født og oppvokst i havnebyen – og mener den for alltid vil være russisk.

Foto: BAZ RATNER/REUTERS OG KRISTIAN ELSTER/NRK

– Det er ikke mulig at det blir krig. Ukraina er ikke så dumme at de begår selvmord, sier Tatjana Babuk til NRK.no i sentrum av Sevastopol.

Hun står med sin 14 måneder gamle sønn på armen og blir så sint at hun tramper i bakken når hun snakker om det nye regimet i Kiev.

Sevastopol er base for både den russiske og den ukrainske Svartehavsflåten, og på havnen noen hundre meter unna er situasjonen dramatisk.

En russisk minelegger har sperret minst fem ukrainske krigsskip inne ved kai. Samtidig har andre russiske skip fra den russiske marinen sperret utseilingen fra havnen i Sevastopol, tilsynelatende som sikring i tilfelle de ukrainske skipene skulle prøve å ta seg forbi mineleggeren.

Til tross for dramaet på havnen tar den hovedsakelig russisk etniske befolkningen dramaet med stor ro. Noen titalls mennesker har satt seg i vårsolen og skuer utover havnen, men om det er våren eller det tause dramaet mellom flåtene som har trukket dem til benkene ved havnen er uklart.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ukrainere skifter side. Demonstranter krever selvstyre for Krim og mye nærmere forbindelser til Russland.

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse på Krim. Ikke alle er like glade for vestlige journalisters tilstedeværelse.

Tror på beskyttelse fra Russland

Sevastopol

Den 22 år gamle studenten Amet Khan (foran til høyre) sammen med to av vennene som også har gått vakt utenfor byadministrasjonen i Sevastopol de siste to ukene.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Vi er sikre på at det ikke blir krig. Russland vil beskytte oss. President Putin har advart ukrainerne, og de kan ikke gjøre noe, sier Amet Khan til NRK.no.

Han er en 22 år gammel student og en del av en de selvoppnevnte russiske «selvforsvarsgruppe».

Khans gruppe har holdt vakt utenfor byadministrasjonens hovedbygning i Sevastopol i to uker.

– Vi har organisert oss i skift og står vakt døgnet rundt, sier han. Selv om Khan og vennene hans har stått vakt i to uker, er det lite ellers som tyder på at Sevastopol skulle være på randen av krig.

Folk går rundt og gjør sine ærender i sentrum, den lokale McDonald’s-filialen er åpen og delvis full av kunder, og mange ser ut til å nyte vårsolens 17 varmegrader.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

NrK korrespondent Jan Espen Kruse tror Putin har bestemt seg for å spille høyt, selv om han risikerer å bli frosset ut av internasjonal politikk.

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse tror Putin har bestemt seg for å spille høyt, selv om han risikerer å bli frosset ut av internasjonal politikk.

Bare ett skip av 30 igjen

Sevastopol skip

«Georgij Gnatenko» er det eneste av de rundt 30 ukrainske krigsskipene som er igjen i Balaklava.

Foto: Kristian Elster / NRK

Noen kilometer utenfor Sevastopol ligger byen Balaklava. Også her hadde den ukrainske marinen en større flåtebase, men neste alle skipene ble sendt til sjøs for noen dager siden.

Det eneste større skipet som er igjen i havnen er «Georgij Gnatenko». I tillegg etterlot den ukrainske marinen seg noen få mindre patruljebåter da de evakuerte flåtebasen for noen dager siden.

Nå kontrolleres baseområdet og «Georgij Gnatenko» av de selvoppnevnte «selvforsvarsstyrkene».

Sevastopol avhoppere

To avhoppede ukrainske marineoffiserer (midt på bildet) på kaien i Balaklava.

Foto: Kristian Elster / NRK

Når NRKs team er ved basen går noen ukrainske offiser om bord i «Georgij Gnatenko». De har desertert fra den ukrainske marinen og sluttet seg til de etniske russerne.

«Selvforsvarsstyrkene» er ikke noen stor gruppe, selv ikke i en av de tidligere store flåtebasene.

Som i havnen i Sevastopol preges bildet først og fremst av sivile som tar livet tilsynelatende med ro. De rusler langs havnen og ser på de mange yachtene i den sivile delen av havnen.

Tror ikke på krig

Sevastopol Ilya

37 år gamle Igor i havnen i Balaklava.

Foto: Kristian Elster / NRK

I havnen i Balaklava møter NRK 37 år gamle Igor som er småbåtskipper.

– Jeg tror ikke noe på krig. Folk her på Krim vil ikke ha krig. De som måtte komme hit med våpen vil møte store skuffelser, sier 37-åringen med stor sikkerhet.

Som flere andre NRK.no har snakket med trekker han linjer til tidligere kriger.

– Her har fedrene våre kjempet og mange har dødd. Dette er fedrenes jord og dette gir vi ikke fra oss, sier Igor.

Gamle helter

Som base for den russiske Svartehavsflåten i århundrer har Sevastopol sin andel krigshelter.

Dagens innbyggere bruker noen ord fra en av krigsheltene fra Krim-krigen på 1850-tallet som kamprop.

For den 22 år gamle studenten Amet Khan er det når historien kommer på banen at temperamentet tennes.

– De er fascister som vil skrive om historien om andre verdenskrig, sier Khan om de som styrtet president Janukovitsj i Kiev for halvannen uke siden.

Khan sier at de som nå sitter ved makten i Kiev er etterkommerne etter de ukrainerne som slåss på nazistenes side under andre verdenskrig.

NRK.no snakker med ham bare få meter fra muren i sentrum av Sevastopol der navnene til alle de som mistet livet i kampen mot Hitler-Tyskland er inngravert.

– Vi vil bare ha fred, men Ukraina vil tvinge på oss deres versjon av historien. Det vil vanære våre bestefedre og de som har kjempet her enda tidligere, sier studenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ukrainske soldater i Sevastopol

Ukrainske soldater holder vakt ved Sevastopol. Mange ukrainske forsvarsanlegg i dette området er imidlertid blitt blokkert eller omringet av væpnede menn som antas å være russiske soldater.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Sinne mot endret språklov

Sinnet til Khan fortsetter når han snakker om den ferske endringen i språkloven.

Den første dagen etter revolusjonen for halvannen uke siden opphevet det ukrainske parlamentet -Rada – statusen russisk har hatt som et offisielt språk i Ukraina.

Alle NRK.no snakker med på Krim raser mot endringen.

– De vil ødelegge det russiske språket, sier Amat Khan.

Han får følge av Tatjana Babuk:

– De hater det russiske språk, sier hun om de nye makthaverne.

Hun står med sin 14 måneder gamle sønn på armen og snakker stolt om Sevastopol og det å være russer

– Jeg er født her. Faren og moren min er født her. Sønnen min og den lille datteren min er født her. Krim har vært russisk i 300 år og skal alltid være det, sier Tatjana Babuk noen få meter fra havnen i Sevastopol.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.