Russland nekter å betale amerikanske lån

SIMFEROPOL (NRK): Omtrent samtidig med at tidsfristen for det angivelige ultimatumet gikk ut i natt, bestemte USA seg for å fryse alt militært samarbeid med Russland. Da slutter vi å betale tilbake lånene, svarer russerne.

USA-president Barack Obama

FRYSER RUSSER-SAMARBEID: USAs president Barack Obama fryser samarbeidet med Russland både militært og økonomisk. Dette ble vedtatt i natt. Bildet er fra en annen sammenheng.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Det brygger opp til kald ordkrig mellom de to stormaktene.

– Ikke bare kommer vi til å finne en måte å redusere vår økonomisk avhengighet til USA på, vi kommer også til å tjene på det, sier Sergej Glazjev, en av president Vladimir Putins rådgivere, som mener Russland vil nekte å betale ned lån i amerikanske banker.

I gatene på Krim derimot er det rolig. Noen få russiske militærkjøretøy er ute på gatene, men dagliglivet går sin vante gang på store deler av halvøya som hovedsakelig er befolket av russere.

– Jeg gikk og la meg med en viss usikkerhet i går, men jeg er glad for at telefonen ikke ringte i natt, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK i dag med klar henvisning til det angivelige ultimatumet som gikk ut klokken 04.00 i natt.

Ifølge ukrainske grensevakter har russiske tropper strømmet inn på halvøya ved Svartehavet, men foreløpig har det ikke blitt løsnet et eneste skudd.

Bygningsarbeiderne på jobb i Simferopol

En rolig dag i Simferopol. Bygningsarbeiderne går på jobb som vanlig i regionshovedstaden på Krim.

Foto: Kristian Elster / NRK

Totalt skal det nå være 16.000 russiske soldater på Krim, ifølge Ukrainas FN-ambassadør Jurij Sergejev.

Dette får amerikanerne til å reagere. Nå legger de alle militære fellesøvelser, bilaterale samtaler, flåtebesøk og konferanser inntil videre på is.

Vedtaket fører imidlertid ikke til endringer i den militære beredskapen i Europa eller Middelhavet, sier det amerikanske forsvarsdepartementet.

I natt bestemte Russlands president Vladimir Putin at alle de russiske soldatene som har vært på øvelse langs Ukrainas grense skal kalles tilbake.

– Jeg synes det var fornuftig av Putin å avblåse den militærøvelsen. Vi skal ikke bidra til å øke konflikten så det er ikke klokt å sette i gang en øvelse på grensen mellom Polen og Ukraina, slik noen amerikanske militære har tatt til orde for, sier Brende.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt, går litt lenger enn sin norske kollega og kaller den nylig avsatte president for en Quisling etter nyheten om at Viktor Janukovitsj har bedt Russland gripe inn for å opprette «lov og orden» i landet.

Laster Twitter-innhold

Fryser også handelssamarbeid

USA svarer Russland med å utsette de planlagte samtaler med landet om handel og investeringer som følge av intervensjonen i Ukraina, men det skal ikke være snakk om å fryse handelen mellom de to store landene.

En talsmann for amerikanske handelsmyndigheter sier at forestående samtaler om bilateral handel og økte investeringer er suspendert inntil videre.

Samtalene tok sikte på dypere handelsforbindelser mellom de to landene.

Amerikanske politikere drøftet mandag en økonomisk støttepakke til den nye regjeringen i Ukraina og sanksjoner mot Russland etter intervensjonen på Krim.

Senatorene ser på muligheten for å innføre sanksjoner mot russiske banker og fryse kontoene til russiske myndigheter og oligarker. Men de krever at Europa også gjør sin del.

Det får russerne til å se rødt.

– Russland kan komme til å forkaste dollar som reservevaluta for rubelen hvis USA innfører sanksjoner mot Russland, sier Sergej Glazjev, en av president Vladimir Putins rådgivere.

– Skuffet over Tyskland

– Ensidige amerikanske sanksjoner mot Russland vil ikke gjøre mye nytte om Europa fortsetter å være en trygg havn for russiske banker og oligarker, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy.

Republikaneren John McCain sier han er skuffet over det han kaller den tyske statsministeren Angela Merkels altfor forsiktige reaksjoner.

Demokrater og republikanere samarbeider om en støttepakke på minst en milliard dollar i lånegarantier til de nye myndighetene i Kiev.

Forslaget vil også innebære teknisk assistanse til energireformer, støtte til valg, en styrking av sivilsamfunnet og kamp mot korrupsjon.

Ingen tegn til russisk angrep

Det var ingen tegn til noe russisk angrep mot ukrainske styrker på Krim da fristen for å overgi seg var utløpt tirsdag morgen, melder BBC.

Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim overga seg innen klokken 05.00 (04.00 norsk tid), ville de bli angrepet.

Russland avviste at det var utstedt noe slikt ultimatum, men ukrainske myndigheter fastholdt at det var det de hadde fått vite.

Senere ble det meldt at de regionale russiskvennlige myndighetene på Krim ville kutte vann- og strømtilførselen til de ukrainske basene for å tvinge dem til å overgi seg. Det er usikkert om dette faktisk ble gjort.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.