NRK Meny
Normal

Prostituerte krever «fotballpensjon»

Nederlandske prostituerte krever samme pensjonsrettigheter som fotballspillere. – Det er hardt fysisk arbeid, og du vet at du blir nødt til å gjøre noe annet når du fyller 40, sier advokaten deres.

Prostituerte demonstrerer i Utrecht

Prostituerte i den nederlandske byen Utrecht under en demonstrasjon tidligere i år, mot en varslet nedleggelse av prostitusjonsbåter i byen. Nå har et prostitusjonsselskap i byen startet en kampanje for bedre pensjonsbetingelser.

Foto: MICHAEL KOOREN / Afp

Prostituerte i Nederland har lansert en kampanje overfor skattemyndighetene med krav om samme fordeler som fotballspillere, ifølge BBC.

I dag får fotballspillere i Nederland spare opptil 5.000 euro skattefritt hver måned i pensjon, for å bøte på en kort yrkeskarriere.

Den muligheten ønsker også prostituerte, som i dag betaler vanlig skatt til nederlandske myndigheter for arbeidet de gjør.

– Det er hardt fysisk arbeid, og du vet at du blir nødt til å gjøre noe annet når du fyller 40, sier Wil Post, advokaten til bordellfirmaet Freya i Utrecht, som har tatt initiativ til kampanjen.

– Kan sammenliknes

Hun mener at prostituertes situasjon i aller høyeste grad kan sammenliknes med fotballspilleres, og påpeker at de som regel kun kan jobbe i «sine beste år».

– Det finnes noen menn som liker eldre prostituere, men de aller fleste foretrekker yngre kvinner. Det er et faktum i livet, og kvinner burde få muligheten til å ta vare på seg selv finansielt, sier hun til BBC.

Organisert prostitusjon ble legalisert i Nederland i 2002, og myndighetene krever at alle i yrket registrerer seg hos skattemyndighetene.

Prostituerte som er fast ansatt av bordeller har krav på samme pensjonsordninger som vanlige folk, men det mener initiativtakerne til kampanjen at ikke er tilstrekkelig.

– I motsetning til fotballspillere, har prostituerte ingen framtidsutsikter til å bli for eksempel trener eller drive med salgsarbeid, sier Wil Post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt