NRK Meny
Normal

Liker Hollywood-action og basket

Kim Jong-un ble i september 2010 hasteutnevnt til firestjerners general, helt uten militær erfaring, for å kunne overta som den neste «store leder» i Nord-Korea.

Kim Jong-Un

Kim Jong-un overtar nå trolig som leder av verdens mest lukkede land.

Foto: Yao Dawei / Ap

Ved generalutnevnelsen ble også det første fotografiet av Kim Jong-un sluppet.

Aldri før hadde verken nasjonen eller verden sett mannen som var utpekt som arving til verdens eneste marxist-leninistiske familiedynasti.

Bildet viser en lubben ung mann, i et land hvor matrasjonene fra statens side er satt til 200 gram om dagen, i en mørk Mao-dress.

Statlig nordkoreansk media betegner i dag Kim Jong-un som «Den store arving», etter at han det siste året er titulert som «Den strålende kamerat».

Arvingen regnes som et enda større mysterium for omverdenen enn hva faren var. Svært lite er kjent, både om han personlig og hva han står for politisk.

Basketball og Clapton

Kim Jong-un er tredje sønn av nå avdøde Kim Jong-il, og man tror han er i slutten av tjueårene, født enten i 1983 eller 1984.

Moren, Ko Young-Hi, var opprinnelig danser og født i Japan av koreanske foreldre. Hun skal - etter hva folk med innblikk i Nord-Korea vet - ha dødd av brystkreft i 2004.

Kim Jong-un

Kim Jong-un som 11-åring.

Foto: NEWSIS / REUTERS

Hennes personlige kallenavn på sønnen var «Kongen av morgenstjernen».

Kim Jong-un studerte ved en internasjonal skole i Sveits under falskt navn.

Studenter og lærere husker en sjenert ung mann, som likte basketball og ski. Men som ellers holdt seg unna medstudenter, som kun spiste middag med den nordkoreanske ambassadøren og som reiste hjem når det var fri.

Eric Clapton skal være favorittartisten og Hollywood-tøffingen Jean-Claude Van Damme favorittskuespilleren, ikke akkurat politisk korrekt i henhold til offisiell nordkoreansk retorikk.

Det var først etterretningstjenesten i Sør-Korea som sommeren 2009 meldte at Kim Jong-il hadde utpekt yngstesønnen som sin arvtaker. Men dette ble ikke bekreftet før i fjor høst, da faren på grunn av sviktende helse måtte iverksette arveplanen.

Kim Jong-un ble satt inn i Den nasjonale forsvarskomiteen, som er landets viktigste styringsorgan og som faren var leder av. I den forbindelse ble han altså utnevnt til firestjerners general uten noe militær erfaring, selv om han skal ha fått en viss innføring ved Kim Il-sung militæruniversitet - og det i et land som dyrker sine soldater og raketter.

Da nyheten om at Kim Jong-un var den utpekte, ble det markert ved at raketter ble skutt mot nabolandet, og erkefienden, Sør-Korea. Siden skal han ha fulgt sin far i alle offisielle oppgaver for å lære og for å bygge seg en egen maktbase.

For den reelle nummer to i landet har inntil nå ikke vært «Den store arving», men filleonkelen Jang Song-Thaek, som er gift med Kim Kyong-Hui, den eneste datteren til Kim Il-sung, som fortsatt betegnes som «Den evige president».

Familietreet

Kim Il-sung er stamfaren i det regjerende familiedynastiet.

Kim Jong-Il og Kim Il-Sung i april 1982

Kim Jong-il og Kim Il-sung sammen i april 1982.

Foto: AP/Kyodo, File / AP
Kim Jong-il

Et sjeldent familiebilde som er sluppet ut viser Kim Jong-il sammen med elstesønnen Kim Jong-nam, svigerinnen Sung Hye-rang og hennes to barn lee Nam-ok og Lee Il-nam.

Foto: HO / Afp

Kim ble håndplukket av Stalins fryktede sjef for sikkerhetspolitiet, Lavrentij Beria, fordi han ikke hadde jobbet sammen med de nasjonale koreanske kommunistene, men tvert om hadde holdt til i Kina mesteparten av Korea-krigen.

Etter å ha overtatt makten med Stalins hjelp, etablerte Kim Il-sung en omfattende personkultus, og skrev seg inn i historien med forfalskede beretninger om egne, usannsynlige bragder.

Heller ikke navnet er hans opprinnelige. Kim Il-sung betyr «La solen skinne». Etterhvert ble han bare omtalt som «Den store leder» og altså «Den evige president», som lot sine stråler sjenerøst falle over Nord-Koreas folk.

Omkring sønnen Kim Jong-il ble det laget tilsvarende historier, blant annet at en dobbel regnbue viste seg over det stedet i Korea der han ble født, og at en helt ny stjerne dukket opp på himmelen.

I virkeligheten ble Kim Jong-il født i Russland, der faren var kommandør i hæren under annen verdenskrig.

Den strålende kamerat

Kim Jong-il overtok som Nord-Koreas «store leder» i 1997, tre år etter at faren døde, og fikk da tilnavnet «Den kjære leder» ved siden av den arvede «Den store leder».

Han skal ha elsket luksus, også på matfronten.

Favorittene var iransk kaviar, japansk sushi, haifinnesuppe og Hennessy XO-cognac, i et land som har vært rammet av vedvarende hungersnød siden 1990-tallet.

Men han var også glad i dansk bacon og øl fra Tsjekkoslovakia. Vinkjelleren skal ha vært fylt med 10.000 ekslusive franske viner, ifølge en japansk kokk, som i 13 år arbeidet for Kim Jong-il og som senere skrev bok om sine opplevelser.

Japaneren reiste verden rundt for å handle mat til sjefen. Som belønning, utenom godt betalt i penger, fikk han en Mercedez-Benz og et stort hus til disposisjon.

Kim Jong-il hadde tre sønner som verden utenfor vet om.

Kim Jong-nam vinkar til fotografen i Macao i juli i år.

Kim Jong-nam er falt i regimets unåde.

Foto: JoongAng Sunday / Afp
Kim Jong-chol, sønn av Kim Jong-il, på Eric Clapton-konsert i Singapore

Kim-familien liker tydeligvis Eric Clapton. Her er Kim Jong-chol avbildet på Clapton-konsert i Singapore i februar i år.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Den eldste, Kim Jong-nam, var lenge antatt som arving av familiedynastiet inntil han i 2001 ble arrestert og fengslet i Japan med falskt pass og forklarte politiet at han hadde tenkt seg til japansk Disneyland.

Kim Jong-nam skal visstnok ha en annen mor enn de to andre brødrene, uten at dette noen gang er offisielt bekreftet. Moren Sung Hae-rim skal ha vært skuespiller og bosatt i Moskva, hvor hun døde i 2002.

Kim Jong-nam hadde offisielt betegnelsen «Den lille general», men han røk uklar med sin far, spesielt etter passepisoden.

Gjentatte turer til kasinoene i Macao i Kina bidro heller ikke til å styrke lederkandidaturet.

Nummer to, Kim Jong-chul var visstnok aldri inne i bildet som etterfølger.

– For veik og feminin, forklarte faren til den før nevnte kokken.

Sushikokken fortalte at «Den kjære leder» derimot talte varmt om sin yngste sønn:

– Han er nøyaktig som meg.

Det vil si: Egenrådig og brutal, med en beinhard vilje til å holde på makten.

Ifølge kokken skal han også ha arvet farens kroppsfasong og helseproblemer. Han skal lide av både sukkersyke og hjerteproblemer, blant annet som følge av lite fysisk aktivitet og for mye mat.

Ville gå utenom familien

Ifølge eldstesønnen Kim Jong-nam var faren opprinnelig imot å overføre makten i landet til ett av sine barn, slik han selv arvet makten fra sin far.

– Slik maktarv passer ikke sosialisme, og min far var imot det. Men slik jeg forstår det, er det likevel blitt slik for å sikre at landet er stabilt. Et ustabilt Nord-Korea vil føre til en ustabil region, sa Kim Jong-nam til japansk media tidligere i år.

Selv hevdet han at han ikke har noen politiske ambisjoner eller ønske om å lede landet.

– Personlig er jeg motstander av at tredje generasjon fra familiedynastiet skal overta, uttalte han til japansk tv.

Jang Song-thaek, svoger til Kim Jung-il

Jang Song-Thaek (t.h.), Kim Il-jungs svoger, regnes som landets mektigste mann.

Foto: KCNA / Afp
Kim Kyong-Hui, Kim Il-jungs søster

Kim Kyong-Hui avbildet under partikongressen i september i fjor.

Foto: KNS / Afp

Ifølge Kim Jong-nam var det de harde levevilkårene til det nordkoreanske folket som opptok ham mest, og hvis broren ønsket hans hjelp til å bedre velstanden i landet, vil han stille opp.

Selv skal han ifølge rapportene leve et relativt luksuriøst liv i den tidligere portugisiske kolonien som nå tilhører Kina.

Tante og onkel som vokter

Ifølge Nord-Korea-eksperter er det ventet at Kim Jong-uns tante og ikke minst hennes ektemann vil hjelpe den politisk og militære uerfarne arvingen med å styre Nord-Korea den første tiden, hvis han blir utpekt til å lede Den nasjonale forsvarskomiteen, som igjen betyr at han blir landets leder.

Det skal allerede være forfattet dikt og komponert sanger og musikk til ære for Kim Jong-un, for å hylle ham som landets leder. 10 millioner portrettfotografier skal være klare til å henges opp ved siden av bilder av faren og farfaren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt