NRK Meny
Normal

– Lever på 200 gram mat om dagen

Verdens matvareprogram (WFP) frykter at tallet på alvorlig underernærte barn i Nord-Korea vil stige i ukene som kommer.

Nord-koreanske barn

Disse syvåringene bor på Haeju-sykehuset i Sør-Hwanghe-provinsen. WFP frykter at flere barn vil bli underernært i tiden som kommer.

Foto: Verdens Matvareprogram (WFP)

Den FN-drevne organisasjonen frigjorde i dag en video som skal være filmet i den vestlige Sør-Hwanghe-provinsen i Nord-Korea i midten av august i år.

Bildene viser avmagrede barn som får behandling av helsepersonell.

Tror ikke pengene kommer fram

Direktør for Verdens Matvareprograms (WFP) nordenkontor Anne Poulsen sier til NRK.no at en tredel av alle barn i landet allerede er kronisk underernærte.

Organisasjonen frykter at dette tallet kan stige i de kommende ukene og månedene, dersom ikke hjelpearbeidet intensiveres.

Underernært barn i Nord-Korea

En ung gutt blir kontrollert av leger ved et barnesykehus vest i landet.

Foto: Verdens Matvareprogram

Så langt har organisasjonen kun fått inn 30 prosent av de 210 millioner dollarene de trenger for å ivareta hjelpearbeidet.

Landets frynsete rykte kan ha ført til at bidragsyterne blir sittende på gjerdet, fordi de frykter at pengebidragene havner hos kommunistregimet eller blir brukt til landets atomprogram.

Anne Poulsen

Anne Poulsen i WFP frykter at flere barn vil bli kronisk underernærte i kommuniststaten.

Foto: WFP

– Vi har innført strenge krav til overvåking av nødhjelpen i Nord-Korea og har sikret oss at vi selv kan påse at maten når frem til innbyggerne. Vi jobber under prinsippet «ingen tilgang, ingen mat», sier Poulsen til NRK.no.

Når under halvparten

WFP har prioritert nødhjelpen inn mot barn, gravide og ammende kvinner. Ifølge organisasjonen har de kun klart å nå fram til under halvparten av de 3,5 millioner mest trengende i den lukkede kommuniststaten.

Alle fabrikkene i landet som produserer næringsrike kjeksrasjoner måtte stenge i august på grunn av mangel på ingredienser.

Samtidig skal regimet i landet ha kuttet ned på rasjonene til befolkningen. Den jevne nordkoreaner lever nå på rundt 200 gram mat om dagen, hovedsakelig poteter, ifølge WFP.

Ødelagt risåker i Nord-Korea

En bonde forsøker å redde stumpene fra en åker etter at Nord-Korea ble rammet av flom i slutten av juli.

Foto: Verdens Matvareprogram

Først i september og oktober er det ventet større matforsyninger til landet. En del av nordkoreanerne sper også på føden med grønnsaker fra egne åkre.

Store nedbørsmengder og flom i slutten av juli har ført til skader på jordbruksområdene, men det er ifølge WFP for tidlig å anslå hvor omfattende skadene er før innhøstingen starter.

Innhøstingen i vår var 33 prosent dårligere enn på samme tid i fjor på grunn av den harde vinteren, ifølge tall fra myndighetene.

Storslått markering

Samtidig som store deler av befolkningen sulter, tok likevel Kim Jong-il seg råd til nok en storslagen markering på landets 63-årsdag fredag.

Landets leder viste seg sammen med sin sønn og antatte arving Kim Jong-un under en militærparade i hovedstaden Pyongyang.

Militærparade i Pyongyang

Fredag ble 63-årsdagen for grunnleggelsen av Nord-Korea markert med en storslagen militærparade i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Ap

Den regimekontrollerte avisen Rodong Sinmun hyller i dag Kim Jong-ils prestasjoner i å skape en makeløs revolusjonshær og avskrekkende krigsmaskin med henvisning til landets atomvåpenarsenal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt