Kim Jong-il er død

Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-il er død, 69 år gammel.

North Korea Kim Jong Il Kim Jong Il

Kim Jong-il, Nord-Koreas leder døde lørdag morgen.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Nyhetsoppleseren var kledd i svart og brast i gråt da meldingen om Den kjære leders død ble kunngjort.

  • Video lenger ned i saken.

I meldingen lød det at han døde fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet».

Ifølge nyhetsbyrået KCNA døde Kim av et hjerteanfall lørdag morgen under en togreise utenfor hovedstaden.

Han rakk å sitte 17 år ved makten, som han overtok som tronfølger da faren Kim Il-sung døde i 1994.

USA i kontakt med allierte

Et usikkert Nord-Korea kan bli et farlig Nord-Korea, står det i en uttalelse fra Det hvite hus i dag.

USA har allerede vært i kontakt med sine allierte i Sør-Korea og Japan, bekrefter Det hvite hus.

– Presidenten er informert, og vi er fortsatt forpliktet til å oppretthold stabilitet på den koreanske halvøya, og til frihet og sikkerhet for våre allierte, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus mandag.

– Kim Jong-un overtar trolig

Nordkoreanerne bes nå om å følge Kim Jong-ils sønn Kim Jong-un, ifølge KCNA. Kim Jong-un antas å være i slutten av 20-årene.

Sør-Koreas regjering er i kriseberedskap som følge av dødsfallet, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Formelt var han generalsekretær i landets eneveldige kommunistparti, Koreas Arbeiderparti, formann i Den nasjonale forsvarskommisjonen og øverstkommanderende for landets væpnede styrker.

I 2008 ble Kim Jong-ils helse sterkt svekket da han ble rammet av slag.

Han anklages for brutale og dystre forbrytelser og overgrep mot utlendinger og egne landsmenn. Men han var også beryktet som en playboy som levde et til dels utsvevende liv med omfattende pengebruk og offisielt anerkjente elskerinner, ifølge enkelte kilder.

Kim Jong-il skal begraves 28. desember, og den nasjonale sørgeperioden er satt til 29. desember, opplyste KNCA.

Japan kalte inn til hastemøte

Japan kalte inn til et krisemøte mandag for å formulere sin reaksjon på Kim Jong-Ils død.

Minutter etter at dødsfallet ble annonsert, avlyste den japanske statsministeren Yoshihiko Noda en tale, og dro tilbake til sitt kontor der han holdt et møte med sine rådgivere.

Ifølge AFP sier Noda at Japan vil jobbe tett med USA, Kina og Sør-Korea for å forberede seg på utviklingen.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Kim Jong-il er død

NETT-TV: Nyhetsoppleseren var kledd i svart og var svært preget da hun annonserte lederens død.

Kjære leder

Kim Jong-il nådde aldri sin far Kim Il-sungs høyder, verken når det gjaldt ubestridt autoritet og makt, eller når det gjaldt omtale og persondyrking.

Det var da også vanskelig ettersom faren Kim Il-sung ble utropt til president i Nord-Korea for evig tid etter sin død. Kim Jong-il måtte nøye seg med å kalles Den store leder, alternativt Den kjære leder.

Nord-Koreas regjeringskontrollerte medier har likevel hyllet Kim Jong-il for å ha videreutviklet farens «Juche”-filosofi, først og fremst en ideologi om å stole på egne krefter.

Mange kritikere vil mene at den først og fremst har bidratt til at Nord-Korea lever isolert og i sin egen verden. I hans tid er blant annet en ny tidsregning innført i Nord-Korea: Juche-tidsregningen, som begynner med år 0 i 1912, året for faren Kim Il-sungs fødsel.

Vårt 2011 er altså Juche 99. Kim ble utpekt til å være farens etterfølger allerede i 1980, men hadde angivelig ingen virkelig maktposisjon før i 1991, da han overtok kontrollen med de væpnede styrkene, tross mangelen på egen militær erfaring. Etter at faren døde i 1994, gikk det også tre år før han overtok ledelsen av kommunistpartiet.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video e1753ee4-ee2f-4704-bbba-12b6c5d6212e.jpg

NETT-TV: Kim Jong-il ble 69 år gammel.

Playboy og kyniker

Sørkoreanske etterretningskilder tegner et bilde av Kim som en forfengelig playboy med permanent i håret, platåsko og en forkjærlighet for fransk konjakk.
Men skinnet av en eksentriker kan bedra.

Sør-Koreas president Kim Dae-jung, USAs utenriksminister Madeleine Albright og Sveriges statsminister Göran Persson er blant dem som har truffet ham. De beskriver en mann som var fullt på høyden med temaene de snakket om, og som viste fram PC-en sin med adgang til internett og CNN.

Som øverste sjef for Nord-Koreas spesialstyrker på store deler av 1970- og 1980-tallet var han trolig ansvarlig for terrorhandlinger som sprengningen av et sørkoreansk passasjerfly med 115 mennesker om bord, skriver NTB.

Og som øverste politiske og militære leder siden farens død, kan han vanskelig unndra seg ansvaret for kanskje 200.000 i fangeleirer under grusomme forhold, ifølge The Far Eastern Economic Review, og en politikk som gang på gang kaster befolkningen ut i sult og nød.

SISTE NYTT

Siste nytt