NRK Meny
Normal

Verden reagerer med spenning

Nord-Koreas naboland er i alarmberedskap etter at det ble kjent at den nordkoreanske lederen Kim Jong-il er død, men utenriksminister Jonas Gahr Støre tror dette kan være det første steget på veien mot en normalisering i Nord-Korea.

Jonas Gahr Støre

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre tror Kim Jong-ils død kan føre til en ny retning for Nord-Korea.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Umiddelbart reageres det med spenning, børsene faller og landene er urolige, men jeg tror dette kan være første trinnet på noe som også kan bli en positiv utvikling, en slags normalisering, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er jo et land som lider tungt under eget styre, med mangel på mat og medisiner. Det er en befolkning som er fryktelig utsatt.

Jonas Gahr Støre er spent på utviklingen.

– Umiddelbart skaper alle slike hendelser usikkerhet, fordi man har vært vant til at dette har vært frosset rundt én mann, men det blir veldig spennende å se hvordan dette vil gå fremover. Det er mange som venter på å kunne hjelpe Nord-Korea om de velger en annen kurs, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video e1753ee4-ee2f-4704-bbba-12b6c5d6212e.jpg

Den nordkoreanske nyhetsoppleseren var kledd i svart og var svært preget da hun annonserte lederens død.

Naboland i alarmberedskap

Landene rundt Nord-Korea er i alarmberedskap etter meldingen om at den nordkoreanske lederen Kim Jong-il er død.

Japans regjering uttrykker sin kondolanse.

– Japans regjering håper denne uventede utviklingen ikke vil skade freden og stabiliteten på Koreahalvøya, sier regjeringens pressetalsmann Osamu Fujimura.

Japan har ingen diplomatiske forbindelser med Nord-Korea.

Også Sør-Korea er i alarmberedskap. Teknisk sett er Nord-Korea og Sør-Korea fortsatt i krig med hverandre. Den tre år lange Koreakrigen tok slutt med en våpenhvileavtale i 1953, men de to landene er aldri blitt enige om noen fredsavtale, og situasjonen er fortsatt svært spent.

Det er ikke observert uvanlig militær bevegelse i Nord-Korea etter Kim Jong-ils dødsfall, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement.

– Har ikke råd til å gjøre feil nå

Australias utenriksminister Kevin Rudd

Australias utenriksminister Kevin Rudd maner til ro.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Australias utenriksminister Kevin Rudd maner på sin side til ro og til å unngå overilte reaksjoner.

– Alle regjeringer, inkludert myndighetene i Nord-Korea, må nå utvise maksimal ro og kontrollere både dte man gjør og de diplomatiske signaler man sender. Det er i tider som dette, vi ikke har råd til noen gale eller uklare signaler, sier Rudd.

– Dette tidspunktet representerer også en viktig mulighet for det nye nordkoreanske lederskapet til å delta for fullt i det internasjonale samfunnet, legger han til.

USA: Følger situasjonen nøye

Fra USA kommer beskjeden om at landet følger nøye med på utviklingen.

– Vi følger nøye med å rapportene om Kim Jong-ils død. Presidenten er informert, og vi er i tett kontakt med våre allierte i Sør-Korea og Japan. Vi fortsetter å være forpliktet til stabilitet på Koreahalvøya, og til frihet og sikkerhet for våre allierte, sier talsperson for Det hvite hus, Jay Carney.

– Enhver forandring er velkommen

Usikkerhet rundt arverekke og intern maktkamp blant eldre generaler kan føre til at situasjonen i Nord-Korea går fra vondt til verre etter Kim Jong-ils død, sier lederen for utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide, til NRK.no.

– Det skaper en viss usikkerhet når lederen for verdens mest lukkede land faller fra.

Men i likhet med Jonas Gahr Støre, tror stortingspolitikeren fra Høyre at dødsfallet også kan slå positivt ut for Nord-Koreas hardt prøvede befolkning.

– Landet kan åpne seg mer opp, slik at befolkninga får grunnleggende behov, som mat og medisiner, dekket. En dag får de forhåpentligvis muligheten til å tenke, mene og snakke fritt. Det har de ikke hatt under Kim-dynastiet, så sånn sett er enhver forandring velkommen.

Men Eriksen Søreide har ingen tro på at demokrati og menneskerettigheter kommer lett til Nord-Korea.

Et hinder til folkelig opprør og økt demokratiforståelse er den totale mangelen på fri informasjon. Kun en svært liten andel av befolkningen har internett, og en Twitter-revolusjon à là den arabiske våren vil være umulig i Nord-Korea.

En del av innbyggerne har mobiltelefoner, men det er ikke mulig å ringe ut av landet eller ta imot samtaler fra andre land.

– De har ikke den informasjonsstrømmen, påpeker Eriksen Søreide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt