NRK Meny
Normal

– Ville ikke la makten gå i arv

Nord-Koreas leder Kim Jong-il var opprinnelig imot å gi makten til barna sine, men snudde for å holde landet stabilt, hevder hans eldste sønn.

Kim Jong-Nam

Kim Jong-ils eldste sønn Kim Jong-nam bor for tiden i Macao i Kina.

Foto: Shin In-seop / Ap

I et sjeldent intervju, gitt til en japansk avis, ber Kim Jong-nam sin bror om å bedre levekårene for de nordkoreanske innbyggerne - når han en gang tar over.

Kim Jong-nams halvbror Kim Jong-un fikk i fjor viktige roller i Nord-Korea, og er den som ventes å etterfølge Kim Jong-il.

– Skjedde ikke under Mao engang

Kim Jong-nam, som en sjelden gang i blant løfter bladet fra munnen, har i flere år bodd i utlandet etter at han skal ha kommet til uenighet med faren. Før han forlot Nord-Korea ble han kalt Den lille generalen .

Nå snakker han ut om at lederen av det lukkede kommunistregimet Nord-Korea opprinnelig ikke ville at makten skulle gå i arv.

– At makten gikk i arv skjedde ikke engang under formann Mao, sier 39-åringen til avisen Tokyo Shimbun.

– Slik makt-arv passer ikke sosialisme, og min far var imot det. Men slik jeg forstår det er det likevel blitt slik for å sikre at landet er stabilt. Et ustabilt Nord-Korea vil føre til en ustabil region, sier han til avisen.

Kim Jong-nam fortalte også i et intervju i fjor at hans selv var i mot slik arv, men at han ønsket lillebroren lykke til .

Vil ikke ha makten selv

Nord-Koreas 68 år gamle leder, Kim Jong-il, er ventet å gi makten til sin tredje sønn, Kim Jong-un - som man tror er 27 år gammel. Han var med faren sin på omtrent en femdel av oppdragene i fjor.

I september ble Kim Jong-un utnevt til forestjernes general og gitt viktige roller i landets arbeidsparti.

Det går rykter om at Kim Jong-ils helse er dårlig. Han tok selv over makten etter sin far Kim Il-sung i 1994.

Kim Jong-nam sier til den japanske avisen at han selv ikke har noen politiske ambisjoner eller ønske om å lede Nord-Korea. Han sier at det han tenker mest på er de harde levevilkårene til det nordkoreanske folket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt