Hopp til innhold

President Trump erklærer krisetilstand i kampen mot koronasmitte

I en snuoperasjon velger en presset president Donald Trump å erklære nasjonal krise. Det åpner pengesekken i kampen mot koronaviruset.

Donald Trump

USAs president Donald Trump mener myndighetene har full kontroll. I kveld gikk Trump ut i hagen og kunngjorde tiltak for å bremse koronautbruddet.

Foto: SAUL LOEB / AFP

– Gjennom veldig kollektiv handling og delt byrde, nasjonal besluttsomhet, kommer vi til å overvinne trusselen viruset utgjør, sa USAs president da han oppdaterte det amerikanske folk i kveld.

President Trump har fått mye kritikk for manglende håndtering av utbruddet i USA. Delstater og større byer har tatt grep på egen hånd.

Donald Trump

I talen utenfor Det hvite hus kunngjorde Trump oppmyking av en rekke lover som kan gjøre det enklere å bekjempe viruset.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– De neste åtte ukene er kritiske, sier Donald Trump i kveld og legger til at situasjonen kan bli verre.

Hittil er 46 mennesker døde mens rundt 2000 mennesker er bekreftet smittet.

Det er mørketall. Ohios helsedirektør sier at det trolig er over 100.000 smittede bare i den delstaten, ifølge Fox News.

Trump har til nå forsøkt å tone ned alvoret rundt pandemien. Han har sammenliknet koronautbruddet med vanlig influensa.

Donald Trump

President Donald Trump har fått kritikk for ikke å innse alvoret i situasjonen landet står i. Nå erklærer han en nasjonal krisetilstand.

Foto: Drew Angerer / AFP

Allerede neste uke får helsevesenet kapasitet til å teste en halv million amerikanere for covid-19, kunngjorde president Trump.

Helsepersonell får også dispensasjon fra føderale regler slik at for eksempel leger kan behandle pasienter i andre delstater ved hjelp av telesystemer.

– Vårt overordnede mål er å stanse spredningen av viruset og hjelpe amerikanere som er rammet. Vi ønsker ikke at alle skal ta testen. Det er helt unødvendig. Dette går over, fortalte Trump pressen ute i rosehagen.

Trump håndhilser på Walmart-sjef

Trump håndhilser på flere av næringslivslederne som er med, som Walmartsjef Doug McMillon. Noen velger å bruke albuen for å hilse.

Foto: JIM WATSON / AFP

Erklæringen om en nasjonal krise (national emergency) gjør at delstater og lokale myndigheter får tilgang på et krisefond.

Ved å ta i bruk Stafford Act åpnes den statlige kontoen med, ifølge Trump, 50 milliarder dollar (rundt 500 milliarder norske kroner etter dagens kurs) i kampen mot viruset.

Delstatene kan nå be om at staten dekker 75 prosent av utgiftene til blant annet testing, medisinsk utstyr, vaksiner, personale og sikkerhet for sykehus.

– Jeg tar overhodet ikke ansvar for at det har tatt tid med å få til virustesting, sa Trump.

USA lukker dørene

En rekke steder i USA har guvernører og borgermestre på egen hånd trappet opp tiltak for å bremse spredningen av koronaviruset.

Flere skoler er stengt, store idrettsarrangement, som Boston maraton, er avlyst eller utsatt. Teatre i New York lukker dørene og turistattraksjoner stenges.

En av USAs fremste helseeksperter, immunologen Anthony Fauci, mener USA ikke er giret inn på det som trengs akkurat nå.

Fauci, som var i høring i Kongressen denne uka, mener testingen hittil har vært mislykket.

Instagrambilde av Bolsanoro, Pence, Trump og Wajngarten

Mannen med caps fikk bekreftet koronaviruset få dager etter møtet med USAs president Donald Trump.

Foto: Privat / Instagram

Trump blir trolig testet for korona

President Trump møtet forrige helg Brasils president. En i den brasilianske delegasjonen testet positivt for koronasmitte få dager etter.

Bilder viser at mannen stod tett inntil Trump. Han var også med på middagen.

Brasils president Jair Bolsonaro har testet negativt på sykdommen, mens Det hvite hus har sagt at det ikke er aktuelt å teste president Trump foreløpig.

– Jeg blir mest sannsynlig testet for koronaviruset ganske snart, sier Trump i kveld.

Trump i rosehagen

Bak Trump stod representanter for farmasigiganter og kjøpesenterkjeder. De ble bedt om å fortelle hva de gjør for å bidra i kampen mot korona.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

USA med nytt innreiseforbud

Myndighetene i USA sa tidligere denne uka at Europa er i ferd med å bli det nye Kina. Det ble innført innreiseforbud for nordmenn og andre innbyggere i Schengen-området.

Amerikanere som har vært i Europa bes å holde seg hjemme i karantene i 14 dager.

Nå vurderer president Trump også å inkludere Storbritannia i innreiseforbudet fordi det er meldt om nye smittede der.

I dag fulgte Verdens helseorganisasjon (WHO) etter.

– Europa har blitt «episenteret» for pandemien, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Det er flere daglige smittetilfeller i Europa nå enn hva det var i Kina på høyden av utbruddet, ifølge FN-organisasjonen.

Turister på Times Square

Turister med ansiktsmaske i New Yorks ikoniske Times Square.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Videokonferanse om korona

Neste uke skal Trump holde en videokonferanse med andre statsledere for å koordinere forskning på vaksine og behandling. Hvordan landene kan begrense den økonomiske skaden viruset gjør, står også på møteplanen.

Meld deg på nyhetsbrev fra Urix her.

SISTE NYTT

Siste nytt