Hopp til innhold

Populær diktator

GORI/GEORGIA (NRK.no): Han regnes for å stå bak drapene på over 20 millioner mennesker. Likevel er den tidligere Sovjetdiktatoren Josef Stalin populær i hjemlandet Georgia.

GEORGIA STALIN ANNIVERSARY

Sovjetdiktatoren Stalin er populær i hjemlandet Georgia, 60 år etter sin død.

Foto: SHAKH AIVAZOV / AP

I år er det 60 år siden han døde.

I et fattigslig, lite murhus ligger rommet der Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili ble født i desember for 135 år siden. Han var sønn av en skomaker og ei vaskekone og den eneste som overlevde i sin søskenflokk.

For folk fleste er han bedre kjent som Stalin, men her i fødebyen Gori kalles han bare for kjælenavnet «Sosso».

– Folk her er stolte av Stalin og de ser på ham som sin nasjonale helt, forteller 23 år gamle Temo Matcharasjvili til NRK.

– Han sørget for at tyskerne ikke klarte å ta over Sovjetunion. Og han gjorde mye godt for landet. Det har bestefaren min fortalt, som selv deltok i krigen, sier Matcharasjvili.

Temo Matcharasjvili

Temo Matcharasjvili utenfor Stalinmuseumet i Gori, Georgia. - Her er vi stolte over Stalin, sier han til NRK.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Stor støtte

Han er ikke alene om å hylle Stalin her i Georgia. Tall fra det uavhengige forskningsenteret Levada i Moskva viser at hele 49 prosent av georgierne ser på Stalin med beundring og sympati, 60 år etter hans død. 15 prosent kunne tenkt seg å fortsatt leve i et land der Stalin styrte.

Dette gjør de, til tross for en veldokumentert historie som viser at mannen sto bak drapene på over 20 millioner mennesker de årene han styrte Sovjetunionen.

– Selvfølgelig gjorde han mye som ikke var bra og som han ikke burde ha gjort. Men, han samlet landet. Og han reddet det fra tyskerne, sier Matcharasjvili.

Huset Stalin ble født i

I dette lille huset i Gori i Georgia ble Stalin født. Nå er det museum.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Oppgjør med Stalinarven avblåst

Etter roserevolusjonen i Georgia i 2003 ville den påtroppende presidenten Mikhail Sjaakasjvili ta et oppgjør med arven etter Stalin.

Statuer av diktatoren ble revet og i hovedstaden Tblisi åpnet man et museum over den sovjetiske okkupasjonen.

I Gori ble Stalinmuseumet gjort om fra et monument over den store lederen til et museum hvor man fortalte om terroren.

Nå har imidlertid prosessen stoppet opp. I dag forteller museumet igjen om Stalins heltemodige innsats for det sovjetiske folket, akkurat slik det gjorde under Sovjettiden. Fem steder øst i landet har de igjen satt opp statuer av Stalin og små byster eller bilder av diktatoren er et vanlig syn i flere hjem på den georgiske landsbygda.

Levan

- Han gjorde kanskje ikke alt riktig, men han hadde karakter, sier 78 år gamle Levan fra Gori om Stalin til NRK.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Et geni med karakter

– Vi syns at han ganske enkelt var et geni, sier Levan på 78 år til NRK.

Han står sammen med kameratene på hjørnet av hovedveien som, naturlig nok, heter Stalingaten.

Levan og kameratene bekrefter teorien som flere forskere mener er årsaken til at Stalindyrkelsen nå blomstrer opp igjen, nemlig misnøye med dagens ledere som man mener fjerner seg mer og mer fra folket.

– Han vant krigen. Alle her i Gori er stolte av ham. Han gjorde kanskje ikke alt riktig, men han hadde karakter. Han sto for det han trodde på, sier Levan.

Fenomenet kan kanskje også oppsummeres med dette ordtaket: «Det er fristende å idealisere fortiden når samtiden er elendig».

SISTE NYTT

Siste nytt