Hopp til innhold

Politivideo av svart mann som blir skutt vekker harme i USA

Politiet har frigjort en video av 26 år gamle Patrik Lyoya, som ble skutt og døde etter at han ble lagt i bakken av politiet i USA. Det vekker harme.

Patrick Lyoya forsøker å løpe fra politiet 4. april 2022

Politiet frigjorde onsdag video som viser hvordan 26 år gamle Patrick Lyoya ble skutt og drept etter å ha blitt stanset av politiet i Grand Rapids i Michigan

Hendelsen fant sted i Grand Rapids i Michigan 4. april, men videoen ble ikke gjort tilgjengelig før onsdag.

Der kan man se at betjenten, som ikke er navngitt, ligger på ryggen til 26 år gamle Patrick Lyoya, før han skyter ham i hodet.

Situasjonen oppsto etter at politiet stanset ham fordi han kjørte med falske skilter på bilen.

Etter å ha løpt etter Lyoya, havner politibetjenten i basketak med ham på bakken.

Deretter forsøker politimannen tilsynelatende å ta i bruk en elektrosjokkpistol, som Lyoya får tak i. Man kan flere ganger høre at han ber Lyoya slippe elektrosjokkpistolen, før han skyter.

Lyoya er far til to døtre og har fem søsken, ifølge Michigan-guvernør Gretchen Whitmer, som har snakket med familien hans.

26-åringen kom med familien til USA som flyktninger fra Kongo.

Patrick Lyoya forsøker å løpe fra politiet 4. april 2022

Patrick Lyoya forsøker å løpe fra politiet 4. april 2022

Foto: AP

Demonstrasjoner

Politisjefen Eric Winstrom opplyste på en pressekonferanse at noen av videobildene har blitt redigert uskarpe for å sikre personvernet til politibetjenten.

Betjenten er suspendert mens myndighetene i delstaten etterforsker saken, for å finne ut om det skal tas ut tiltale mot ham.

Advokat Ben Crump, som representerer Lyoyas familie, sier politibetjenten må sparkes og rettsforfølges.

– Denne videoen viser at dette åpenbart var en unødvendig, overdreven og dødelig bruk av makt mot en ubevæpnet, svart mann som var forvirret av hendelsen og livredd, sier han i en uttalelse.

Demonstranter marsjerer gjennom sentrum av Grand Rapids, Michigan onsdag 13. april 2022

Demonstranter marsjerer gjennom sentrum av Grand Rapids, Michigan onsdag 13. april 2022

Foto: Daniel Shular / AP

Politiet i Michigan etterforsker hendelsen og vil gi resultatet over til fylkesadvokaten som vil ta stilling til anklagende mot polititjenestemannen.

– Det bør komme frem at Patrick aldri brukte vold mot denne betjenten, selv om betjenten brukte vold mot ham i flere tilfeller for det som var en forseelse i trafikken, sier Crump.

Det har vært flere protester og demonstrasjoner etter at Lyoya ble skutt og drept.

Flere hundre samlet seg etter at videoen ble gjort kjent, der mange ropte «rettferdighet for Patrick», skriver CNN.

Søkelys på politivold

Politidrap av svarte har vært i søkelyset i USA de siste årene, særlig etter at George Floyd ble drept av politimannen Derek Chauvin i Minneapolis i Minnesota i 2020.

Floyd døde etter at Chauvin i nesten ti minutter presset kneet sitt mot nakken hans, mens han lå på bakken iført håndjern.

Hendelsen ble filmet, og opptaket vakte voldsomme reaksjoner over hele verden og pustet nytt liv i Black Lives Matter-bevegelsen.

Les også Svart mann døde etter politivold: Profilerte amerikanere reagerer med avsky

SISTE NYTT

Siste nytt