Svart mann døde etter politivold: Profilerte amerikanere reagerer med avsky

Flere amerikanske kjendiser reagerer sterkt på at George Floyd (46) døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Ordføreren i Minneapolis krever nå at politimannen som utførte pågripelsen siktes.

VOLDSOMT: Denne videoen viser den voldsomme pågripelsen som førte til at George Floyd døde. Ordføreren i Minneapolis har nå tatt til orde for at politimannen som setter kneet i halsen på Floyd må pågripes.

Floyd døde mandag kveld, amerikansk tid, av skadene han ble påført etter at han ble pågrepet av fire politimenn i Minneapolis.

I en video av pågripelsen, som nå går viralt, ser man at en av de hvite politimennene holder kneet sitt mot halsen til Floyd.

Dødsfallet har ført til nytt liv i den opphetede debatten rundt politivold og rasisme i USA.

Flere kjendiser, blant dem basketballstjernen LeBron James og rapperen Snoop Dogg har delt en bildekombo av den amerikanske fotballspilleren Colin Kaepernick og George Floyd, med bildeteksten «This is Why» (Dette er grunnen).

Kaepernick fikk mye oppmerksomhet i 2017, fordi han satte seg ned på ett kne under den amerikanske nasjonalsangen for å markere motstand mot politivold og rasisme.

– Skjønner dere NÅ!!??!!?? Eller er det fortsatt uklart for dere?? skriver James under bildet.

– Dette må stoppe

En annen som har delt videoen med Floyd på Instagram, er Justin Bieber.

Justin Bieber og kona Hailey Baldwin

Justin Bieber skriver på Instagram at han blir dårlig av George Floyd-saken.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

– Dette MÅ STOPPE, dette gjør meg dårlig. Det gjør meg sint, denne mannen døde. Dette gjør meg trist. Rasisme er ondskap. Vi må bruke vår stemme! Vær så snill folkens. Jeg beklager GEORGE FLOYD, skriver Bieber.

I tillegg har også musikerne Ariana Grande og Sia brukt sosiale medier for å ta avstand til hendelsen. Sia tar også til orde for at politimennene som pågrep Floyd må straffeforfølges.

Madonna skrev allerede tirsdag at det virker som politibetjenten som setter kneet mot halsen til Floyd visste at han ble filmet, men likevel reagerte med arroganse og stolthet.

Madonna på Pride Island-konserten i NYC 2019

Madonna ber om strengere våpenlover for politiet i kjølvannet av hendelsen.

Foto: Jeenah Moon / Reuters

– Dette må stoppe. Frem til vi er forbi rasisme i USA burde ingen få lov til å bruke skytevåpen, spesielt politiet, skriver Madonna på Instagram.

Chicago-rapperen Chancelor Johnathan Bennett, kjent som Chance the Rapper, har også engasjert seg i saken. Bennett var med på å organisere en demonstrasjon i Chicago tidligere i uka, ifølge CBSN Chicago. Han har også tatt til orde for at politimennene må straffeforfølges.

Laster Twitter-innhold

Hevder Floyd motsatte seg pågripelsen

I videoen av hendelsen hører man at 46-åringen flere ganger roper at han ikke får puste. Ifølge den lokale TV-kanalen WCCO/CBS Minnesota, holdt den ene politimannen kneet sitt mot Floyds' hals i minst åtte minutter.

Etter hvert slutter Floyd å reagere på politimennenes tilrop. 46-åringen ble fraktet til sykehus, der han ble erklært død.

I videoen som nå deles i sosiale medier hører man at enkelte i publikum reagerer sterkt på behandlingen 46-åringen får.

– Dere tar livet av ham, roper en av dem som var til stede.

Ifølge politiet skal det ha kommet meldinger om at Floyd skal ha forsøkt å svindle en butikk, noe som var årsaken til at han ble pågrepet. Politiet har også hevdet at han motsatte seg pågripelsen.

– Han ble beordret ut av bilen. Da han kom ut, satte han seg fysisk til motverge mot betjentene. Betjentene fikk den mistenkte i håndjern, og de merket at han fikk problemer, sier John Elder, talsmann for Minneapolis-politiet.

Hva skjedde før pågripelsen?

CBS News har imidlertid fått tilgang til en overvåkningsvideo fra en restaurant, som skal vise forløpet til pågripelsen. Restauranteier Rashad West sier til TV-kanalen at han ikke kan se på at Floyd motsetter seg pågripelsen i opptaket.

NBC har lagt ut en lengre versjon av det samme opptaket. På bildene kan det se ut til at Floyd nekter å gå ut av en bil innledningsvis. Det ser likevel ut til at politimennene har god kontroll på Floyd, etter at han har fått påsatt håndjern.

På et tidspunkt går politimennene og Floyd ut av bildet, noe som gjør det vanskelig å se hva som er foranledningen til at 46-åringen legges i bakken.

Laster Twitter-innhold
Tusenvis av mennesker protesterte tirsdag i Minneapolis.

Tusenvis var samlet i Minneapolis, for å minnes George Floyd og for å demonstrere mot det de oppfatter som unødvendig bruk av vold fra politiet.

Foto: Carlos Gonzalez / AP

Ordfører krever at politimannen siktes

De siste dagene har tusenvis av mennesker tatt til gatene i Minneapolis, noe som har ført til konfrontasjoner med politiet.

Flere videoer viser demonstranter som roper skjellsord til politiet, som svarer med tåregass og gummikuler. Ifølge Star Tribune skal demonstrantene også ha tatt seg inn på en parkeringsplass, der de kastet stein mot vinduene til politibiler.

Minneapolis-ordfører Jacob Frey har reagert kraftig på hendelsen, og skrev tirsdag på Twitter at det å være svart i USA «ikke burde ikke være en dødsdom».

Nå sier Frey at han har bedt om at politibetjenten som setter kneet mot halsen til Floyd siktes.

– George Floyd fortjener rettferdighet, det afroamerikanske miljøet fortjener rettferdighet og byen vår fortjener rettferdighet, sier Frey.

De fire politibetjentene ble umiddelbart suspendert etter hendelsen, senere ble de sparket. Ifølge amerikanske medier er nå også FBI koblet inn i saken, for å vurdere om politimennene har gjort noe straffbart.

Foreningen for politibetjenter i Minneapolis har forsøkt å roe gemyttene etter dødsfallet.

– Dette er ikke tiden for å trekke forhastede konklusjoner om våre polititjenestemenn, heter det i en uttalelse.

Protester i Minneapolis.

Politiet brukte tåregass under demonstrasjonene natt til onsdag, norsk tid.

Foto: Carlos Gonzalez / AP

SISTE NYTT

Siste nytt