Hopp til innhold
Minnested for politidrepte George Floyd
Foto: Anders Magnus

Drapet på George Floyd

Oppsummert

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er dømt for forsettelig drap på George Floyd. Afrikansk-amerikanske Floyd døde under en arrestasjon i mai 2020 der den hvite politimannen Derek Chauvin presset kneet mot halsen hans i over ni minutter.

 • George Floyds drapsmann knivstukket i fengsel

  Den tidligere politimannen Derek Chauvin, som er dømt for drapet på George Floyd, har blitt knivstukket i fengsel. Det var en annen innsatt som skal ha knvitstukket Chauvin i et føderalt fengsel i Arizona, skriver Huffington Post.

  Fengslesmyndighetene har bekreftet et angrep, men ikke hvem som er angrepet.

  Afrikansk-amerikanske Geroge Floyd døde under en arrestasjon i mai 2020 der den hvite politimannen Derek Chauvin presset kneet mot halsen hans i over ni minutter. Etter drapet var det protester over hele verden.

  Chauvin skal nå være på sykehus, New York Times skriver at han ikke ble drept. Han soner en dom på 22,5 års fengsel for drapet på Floyd.

  dRoV0yqtCbo
  Foto: AFP
 • Tidligere politimann dømt for medvirkning på drapet på George Floyd

  Den tidligere politimannen Tou Thao ble dømt til over fire års fengsel.

  Han er den fjerde og siste, som var tiltalt for sin rolle i drapet på George Floyd i 2020.

  Det er tre måneder siden Thao ble dømt skyldig i medvirkning til drapet på Floyd.

  Thao var fra før dømt til tre og et halvt års fengsel i en føderal domstol for medvirkning på drapet. Han var den eneste av de fire tidligere politimennene som erklærte seg ikke skyldig.

  Derek Chauvin, som knelte på Floyds hals i nesten ti minutter ble dømt for drap og uaktsomt drap. Han fikk en 22 år lang dom i 2021.

  Tou Thao er nå dømt for medvirkning på drapet på George Floyd.
  Foto: AP
 • Tidligere politimann venter på ny dom i Floyd-saken

  En av eks-politimennene som er dømt i forbindelse med drapet på George Floyd, får mandag vite om han må tilbringe ytterligere noen måneder i fengsel.

  Tou Thao er allerede dømt til tre og et halvt års fengsel i en føderal domstol for medvirkning til drapet på Floyd i Minneapolis i mai 2020.

  Mandag skal en dommer på delstatsnivå avsi en dom som kan innebære at Thao blir sittende innesperret i rundt fire år.

  Tou Thao er den eneste av de fire tidligere politimennene som har erklært seg ikke skyldig. Han mener han kun fungerte som en «menneskelig trafikkjegle» da han sperret veien for bekymrede tilskuere.

  De samlet seg på gaten mens den daværende politimannen Derek Chauvin presset kneet sitt mot Floyds hals i 9,5 minutter. Floyd døde som følge av den brutale pågripelsen.

  (NTB)

  George Floyd Officer Trial
  Foto: AP
 • Amerikanske myndigheter: Systematisk bruk av overdreven makt og diskriminering

  Minneapolis' politiavdeling har i årene frem til politidrapet på Georg Floyd i 2020 hatt en systematisk overdreven bruk av makt og diskriminert minoriteter, konkluderer myndighetene i en rapport, ifølge Washington Post.

 • Dom for George Floyd-drapet blir stående

  En ankedomstol i Minneapolis har opprettholdt dommen mot den tidligere politimannen Derek Chauvin, som er dømt til 22,5 års fengsel for drapet på George Floyd.

  Chauvins forsvarer brukte en rekke argumenter for å overbevise retten om at dommen måtte settes til side, blant annet den massive offentlige oppmerksomheten saken har fått.

  Han mente også at det ble gjort flere prosessuelle feil som innebar at Chauvin ikke fikk en rettferdig rettergang.

  Men de tre dommerne var enige med påtalemyndigheten om at rettssaken gikk riktig for seg og at dommen er rettferdig.

  – Politibetjenter har utvilsomt en utfordrende, vanskelig og noen ganger farlig jobb. Men ingen står over loven, skriver dommeren Peter Reyes i forbindelse med at ankesaken ble avgjort mandag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no