Hopp til innhold

Demonstrasjoner i USA: Politifolk påkjørt av bil i New York

Fem politifolk i to ulike byer i USA er skutt under opptøyer det siste døgnet. De skal ikke være livstruende skadet. I tillegg kjørte en SUV inn i en gruppe politifolk i Buffalo i New York. To betjenter ble truffet av bilen, og er fraktet til legevakt med skader.

To politibetjenter er fraktet til legevakten med skader etter at en SUV kjørte inn i en gruppe politifolk i Buffalo i New York mandag kveld.

VIDEO: To politibetjenter er fraktet til legevakten med skader etter at en SUV kjørte inn i en gruppe politifolk i Buffalo mandag kveld, amerikansk tid. Videoen er sladdet av NRK.

En video av hendelsen, som er filmet av et øyevitne, viser at SUV-en kjører fort gjennom et kryss med flere titalls politifolk. Politifolkene forsøker å løpe unna bilen, men minst to blir truffet. Den ene av politifolkene blir tilsynelatende liggende under bilen.

Politiet pågriper mann før bil kjører ned politi

Politiet pågriper en mann som blir intervjuet, noen minutter før bilen kommer kjørende.

Foto: Abu Zakaria / Facebook

Politiet i New York bekrefter at en politibetjent ble alvorlig skadd i hendelsen. I tillegg skal en Buffalo-politibetjent være skadd. Begge ble fraktet til sykehus, tilstanden til begge skal være stabil.

Hendelsen skjedde like etter at politiet pågrep en mann som intervjues foran et TV-kamera, i forbindelse med demonstrasjoner mot politivold. Demonstrasjonene har nå satt sitt preg i én uke, etter at 46 år gamle George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet.

Videoen fra Buffalo viser at mannen som blir intervjuet legges hardhendt i bakken av flere politifolk, som veiver med batonger for å holde andre personer i området unna.

Det pågår nå store demonstrasjoner i flere byer i USA.

Skal ha blitt skutt mot i forkant

To av tre personer fra bilen som kjørte på politiet skal ha blitt skutt ett annet sted før hendelsen med politiet. Det opplyser ordfører i Buffalo Byron Brown til den lokale TV-kanalen WGRZ-TV.

Politiets talsmann Michael DeGeorge bekrefter overfor AP at to personer ble truffet av skudd i forbindelse med den samme demonstrasjonen. Han vet foreløpig ikke om skuddene kom fra politiet eller noen andre.

Det har kommet meldinger på Twitter om at personene i bilen har blitt pågrepet av politiet. AP melder at minst en person i bilen er pågrepet.

Flere politifolk skutt

Ifølge AP har det vært en natt med demonstrasjoner og til dels også plyndring i deler av Buffalo og en rekke andre amerikanske byer, natt til tirsdag.

Ifølge en oversikt New York Times har utarbeidet er nasjonalgarden kalt ut for å håndtere demonstrasjoner i minst 21 delstater.

Fire politifolk i St. Louis i USA ble skutt under opptøyer i byen, og har blitt fraktet til sykehus i området. Det melder St. Louis-politiet på Twitter. De fire skal ikke være livstruende skadet. Politiet sier det fortsatt skytes i området.

Like etter klokken 10 tirsdag formiddag, norsk tid, melder AP at en politibetjent skal ha blitt skutt i Las Vegas. Nyhetsbyrået melder at skytingen er knyttet til demonstrasjoner etter at George Floyd døde.

Laster Twitter-innhold
Politiet pågriper mann før bil kjører ned politi

Politiet pågriper en mann som blir intervjuet, noen minutter før bilen kommer kjørende.

Foto: Abu Zakaria / Facebook

Trump vil bruke hæren

USAs president Donald Trump holdt natt til tirsdag, norsk tid, en tale der han kaller demonstrasjonene i kjølvannet av at George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet, for «terror». Han oppfordret også guvernørene i USA til å slå hardt ned på demonstrasjonene, samtidig som han truet med å sette inn det amerikanske forsvaret for å få kontroll på situasjonen.

Samtidig som Trump talte, rykket opprørspoliti ut til Lafayette Square, som har vært et hovedsete for demonstrasjonene i Washington D. C. Flere medier melder at området ble ryddet med tåregass, før Trump tok seg en spasertur for å posere med en bibel ved en nærliggende kirke, St. Johns.

Donald Trump går forbi politi i opprørsutstyr 1. juni 2020 ved Det hvite hus

USAs president Donald Trump passerer politifolk i opprørsutstyr, etter å ha holdt en tale der han oppfordret USAs guvernører til å slå hardt ned på demonstrasjonene.

Foto: Patrick Semansky / AP/NTB Scanpix

– Skammelig

Trumps opptreden har skapt sterke reaksjoner.

Borgermester i Washington D. C., Muriel Browser, kaller det føderale politiets oppførsel utenfor Det hvite hus for skammelig. Hun viser til at demonstrantene ble jaget bort før det strenge portforbudet i byen hadde trådt i kraft.

– Hele 25 minutter før det trådte i kraft og uten provokasjon, brukte det føderale politiet ammunisjon mot fredelige demonstranter foran Det hvite hus. Dette vil gjøre jobben til byens politidepartement vanskeligere. Skammelig! skriver Browser på Twitter.

Washington-biskop Mariann Budde reagerer kraftig på at Trump brukte kirken, St. Johns, som en «rekvisitt».

– Han holder opp en bibel, som slår fast at Gud er kjærlighet, når alt han har sagt og gjort er å egge opp til vold, sier Budde, til Washington Post.

Demonstrasjoner i Washington, ved Lafayette-parken i nærheten av Det hvite hus

I Washington går de også hardt for seg under demonstrasjonene. Det startet fredelig med demonstrasjoner rundt i hovedstaden men da portforbudet ikke ble overholdt satte politiet inn ytterligere styrker, helikopter og tåregass.

Foto: STRINGER / STRINGER
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt