Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor raser svarte amerikanere

En uke etter at George Floyd døde, raser fortsatt demonstrasjonene i USA. I Minst 140 byer i 21 forskjellige delstater viser folk sitt sinne og frustrasjonen over politivolden, men hvorfor?

En demonstrant i Minneapolis

Flere tusen har demonstrert i Minneapolis strekker en hånd i vært, slik som Black Panther-bevegelsen gjorde på slutten av 60-tallet.

Foto: Stephen Maturen / AFP

Politifolk blir påkjørt i Buffalo. Donald Trump holder opp en bibel ved en kirke foran Det hvite hus og truer med å sette inn hæren. Demonstranter kneler fredelig sammen med politi i New York.

De voldsomme demonstrasjonene i USA har mange ansikter.

Philonise Floyd forsøker å forklare de voldelige opptøyene som nå sprer seg fra Minneapolis til flere andre byer i USA til CNN.

Mandag mistet han storebroren sin George, som døde etter en brutal arrestasjon som ble filmet og delt for en uke siden. Philonise Floyd ser sliten og trist ut. Det er det de rasende menneskene i Minneapolis' gater også er, sier han. Slitne av å føle seg utrygge. Fortvilet over å ikke bli hørt.

– Folk er slitne og såret over å se svarte menn drept igjen og igjen, sier Philonise Floyd.

Laster Twitter-innhold

– Jeg kan ikke puste

Protestene som foregår nå, kan minne om opptøyene i Ferguson i Missouri i 2014, da 18 år gamle ubevæpnede Michael Brown døde etter å ha bli skutt seks ganger av politiet. Liket av Brown ble liggende i flere timer på gata, noe mange så på som et bevis på at myndighetene ikke brydde seg.

De kan også minne om protestene etter Eric Garners død i New York i 2014. Også Garner, en ubevæpnet svart mann, døde etter en brutal arrestasjon. Han siste ord var «jeg kan ikke puste». George Floyd, som lå på bakken mens en politimann presset kneet sitt over nakken hans, sa det samme: «Jeg kan ikke puste». Alle som sto rundt hørte George Floyds bønn. Politimennene reagerte ikke.

Les også: Black Lives Matter-bilde går verden rundt

Demonstranter utenfor politistasjon i brann i Minneapolis

JEG KAN IKKE PUSTE: Har blitt et av slagordene for bevegelsen mot politivold i USA. Her fra Minneapolis.

Foto: SCOTT OLSON / SCOTT OLSON

Vanlig dødsårsak for svarte

En rekke liknende hendelser har dominert nyhetsbildet i USA de siste årene. En oversikt fra FBI fra 2014, viser at det er 21 ganger mer sannsynlig at du blir skutt av politiet hvis du er en svart tenåring, enn hvis du er hvit.

Å bli drept av politiet er en av de vanligste dødsårsaken blant unge svarte, ifølge en studie gjengitt i The Los Angeles Times. Rundt én av 1000 unge svarte menn i USA kan forvente å bli drept av politiet.

Også unge hvite menn er utsatt, men i mindre grad.

Ifølge studien var politivold en av de ledende dødsårsakene for alle amerikanske menn fra årene 2013 til 2019.

I 2019 var det bare 29 dager der ingen mennesker døde av politivold.

Les også: Fra Rodney King til George Floyd – 30 år med politibrutalitet og opptøyer i USA

Svarte menn er likevel to og en halv ganger større sjanse for å dø av politivold enn hvite. Det kan føre til frustrasjon og håpløshet, men også gi dårligere psykisk helse og depresjon, ifølge forskere som har sett på hvordan det er å leve i delstater der svarte har dødd som følge av politivold.

Det er denne frustrasjonen lillebroren til avdøde George Floyd snakker om.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Kan gjenopplive Black Lives Matter

Philonise Floyd sier han har snakket med moren til Eric Garner, som døde i 2014.

– Hennes sønn sa han ikke fikk puste. Og broren min sa det samme. Han fikk ikke puste. Og ingen brydde seg, sier en fortvilet Floyd til CNN.

Enken etter 43 år gamle Eric Garner

Esaw Garner, enken etter Eric Garner, som døde etter en brutal arrestasjon i 2014. Hans siste ord, jeg kan ikke puste, ble symbolsk i kampen mot politivold i USA.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters/NTB Scanpix

Politivold mot svarte har vært utbredt i USA i mange år, og det er neppe flere slike hendelser nå enn før. Forskjellen er at de nå oftere blir dokumentert av forbipasserende og delt på sosiale medier, slik videoene av George Floyd og Eric Garner ble. Ofte stemmer ikke politiets første forklaring med bildene fra videoene.

Det var Eric Garners død som for alvor ga energi til bevegelsen mot politivold mot svarte i 2014. Bevegelsen dominerte nyhetsbildet i flere år, men har mistet momentum etter valget av Donald Trump i 2016. Nå er den tilbake.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev NRK at politivold var den vanligste dødsårsaken blant unge svarte menn i USA. Det stemmer ikke, det er den syvende vanligste.

SISTE NYTT

Siste nytt