NRK Meny
Normal

– Planla nytt angrep i dag

Mannen som er mistenkt for sju drap i Frankrike planla et nytt drapsraid i dag. 23-åringen sier han innrømmer alle drapene, og hevder at han vil overgi seg i kveld.

Toulouse

24-åringen skal ha forskanset seg i første etasje i dette bygget.

Foto: REMY GABALDA / Afp

Politiet omringer fortsatt huset til 23 år gamle Mohammed Merah, som er mistenkt for drapet på de tre jødiske barna og en lærer. Han skal også ha drept tre soldater i to ulike angrep.

– Vil trolig overgi meg i kveld

Under en pressekonferanse i dag sa den franske påtalemyndigheten Francois Molins, at den mistenkte 23-åringen har sagt at han innrømmer alle sju drapene, og at han «alltid har handlet alene».

– Han har ikke uttrykt noen anger under forhandlingene, annet enn at «han ikke klarte å drepe flere», fortalte Molins under pressekonferansen.

23-åringen planla ifølge den franske påtaleyndigheten et nytt drapsraid onsdag. Ifølge AFP skal han ha navngitt to polititjenestemenn og en soldat som han ønsket å drepe, men ble forhindret av at politiet slo til.

Under forhandlingene med politiet skal han også ha sagt at han trolig vil overgi seg mot slutten av kvelden, men han har også sagt at han vil overgi seg flere ganger tidligere uten at noe har skjedd.

– Politiske motiv

Mannen skal også ifølge politiet ha skrytt av at han skulle« tvinge Frankrike ned på sine knær».

Ifølge innenriksminister, Claude Gueant, skal Mohamed Merah være politisk motivert, og fordømmer særlig den franske hærens engasjement i Afghanistan, palestinernes situasjon og forbundet mot hijab i Frankrike, skriver Le Monde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sarkozy

Frankrikes president Nicholas Sarkozy møtte soldater og politi rett ved leiligheten der den mistenkte drapsmannen gjemmer seg.

Foto: Christophe Ena / Ap

Flere forsøk på å storme leiligheten

Politiet startet sin aksjon ved 03-tida.

Ifølge franske myndigheter kan forhandlingene bli «lange og vanskelige» fordi mannen har et «voldsomt temperament».

De har ifølge Molins gjort flere forsøk på å ta seg inn i leiligheten, men har måttet oppgi forsøket fordi det var for farlig.

Politiet har funnet eksplosiver i bilen til den mistenktes bror. Det gjør at man frykter at det også kan være eksplosiver i leiligheten til den mistenkte, melder nyhetsstasjonen France24.

Mannen skal også har flere skytevåpen i leiligheten.

Det var tidlig i dag morges at politifolk med hjelmer og spesialdrakter omringet boligblokken i bydelen Croix-Daurade, sørvest i Toulouse.

Vil ta mannen i live

– Han skal ha sagt at han vil overgi seg i løpet av dagen, sa innenriksminister Claude Guéant tidligere i formiddag. Siden har det trukket ut.

Guéant opplyste at mannen kastet en pistol sin ut av vinduet i byttet mot en mobiltelefon eller en walkietalkie, men at han fremdeles har minst to våpen.

Politiet har forsøkt å overtale mannen til å overgi seg, og har gjennom hele dagen forhandlet med ham.

– Vi er fast bestemt å ta mannen i live, slik at han kan stå til ansvar for det han har gjort, sier Guéant.

Naboer er evakuert

Evakuering Toulouse

Naboene til den mistenkte ble kjørt vekk fra leilighetene etter å ha vært innestengt i mange timer.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

Naboene til den mistenkte har vært urolige under aksjonen, men etter rundt åtte timer kom de seg ut av leilighetene sine, melder nyhetskanalen France 24.

En av de evakuerte forteller at hun har vært redd.

– Vi ble kjørt vekk i busser og er nå i en kaserne. Det føles merkelig at en av mine naboer kunne være mistenkt for noe slikt. Jeg kjenner ham som en rolig og litt reservert fyr, sa kvinnen.

Gassforsyningen til leilighetene er stengt, av sikkerhetshensyn, melder Ouest-France.

En annen av naboene fortalte fransk radio at hun var redd, og at hun flere ganger i løpet av formiddagen hadde bedt om å få forlate bygget.

Ved 9-tiden ble folk uroet av en eksplosjon i nabolaget. Det var politiet som sprengte en bil i lufta fordi den hindret fremkommelighetet.

Våknet av skyting

Innenriksminister Claude Guéant

Innenriksminister Claude Guéant møtte pressen i Toulouse i natt.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

Naboer forteller at de våknet av bråk ved tretiden i natt. Vitner sier de har hørt mellom seks og sju skudd bli avfyrt under operasjonen, ifølge AFP.

– Vi våknet av skudd og da vi kikket ut, så vi gaten var stengt. Politiet har omringet bygget, forteller en mann til radiostasjonen RTL mens man hører skudd i bakgrunnen.

– Dette er et rolig området, her skjer det vanligvis aldri noe. Nå er barna mine redde, fortalte en annen.

– Politiet kom om natten for å arrestere den mistenkte, men så gikk noe galt. Nå gjøres alt man kan for å få forhandlet med ham, sa Didier Martinez i Toulousepolitiet.

Toulouse

24-åringen skal ha forskanset seg i første etasje i dette bygget.

Foto: REMY GABALDA / Afp

– Tilhører Al Qaida

Mannen erklærte angivelig midt under operasjonen at han er medlem av Al Qaida.

– Han hevdet at han var Al Qaida-kriger og sa at han ønsket å hevne de palestinske barna. Han ville også hevne seg på det franske forsvaret på grunn av våre «innblandinger» utenlands, fortalte innenriksminister Claude Guéant journalister på stedet.

Ifølge politikildene er den mistenkte 23-åringen en av flere personer som er blitt holdt under oppsikt av franske etterretningsfolk etter at flere soldater ble drept i Toulouse-området forrige uke.

Innenriksministeren sier etterretningen har holdt øye med mannen i flere år.

– Men han gjorde ikke noe som skulle tyde på at han planla noe kriminelt. Nå må vi prøve å finne ut om han opererte alene, eller sammen med andre, sa Guéant.

Ifølge flere franske medier skal Merah ha blitt arrestert i den afghanske byen Kandahar under ett opphold i Afghanistan. Han skal blitt dømt til tre års fengsel for å ha plassert ut bomber, men greide å unnslippe i en masserømning.

Ifølge AFP var det den amerikanske hæren 23-åringen tilbake til Frankrike.

Familien i varetekt

Moren til den mistenkte ble brakt til politiaksjonen utenfor sønnens leilighet i natt, men hun ønsket ikke å snakke med ham. Hun mente hun knapt kunne utøve noen innflytelse på ham, skal hun ha sagt.

  • Se video:
    Video Politiaksjon i Toulouse i natt

    Politiaksjon i Toulouse i natt


En av brødrene hans ble forhørt i morges, ifølge Le Monde skal han dele flere av brorens synspunkter. En annen bror skal ha meldt seg for politiet. Også den mistenktes venninne er avhørt.

Deres forhør hjelp poltiet på rett spor av gjerningsmannen.

I tillegg har politiet snakket med nans mor og kjæresten til broren. Alle er nå i politiets varetekt, som kan vare opp til seks dager som del av en anti-terrorist etterforskning, skriver Le Monde.

Fryktet seriemorder

Frivillige bærer kisten

De drepte jødiske barna skal begraves i Israel. Frivillige bar kisten om bord i flyet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det foregikk en intens jakt for å finne gjerningsmannen som skjøt og drepte en lærer og tre barn foran en jødisk skole i Toulouse. 120 spesialtrente etterforskere var satt inn i en gigantisk etterforskningsaksjon sammen med flere hundre politimenn.

Mannen skjøt mot hodene på sine ofre, før han forsvant på en motorsykkel, en sort Yamaha som var stjålet i Toulouse tidligere denne måneden.

Tidligere har tre unge soldater blitt drept på samme måte i to forskjellige angrep. Fransk politi åpnet muligheten for at man jakter på en seriemorder og reaksjonene i Frankrike har vært kraftige.

I politiets søkelys

Mannen skal ha vært en kjenning av politiet. Også etter sine to opphold i krigssoner i området mellom Afghanistan og Pakistan.

– Det er er slike som bekymrer sikkerhetstjenesten, sa en politikilde ifølge AFP.

BBC meldte tidligere at den mistenkte kom i politiets søkelys i denne saken på grunn av en e-post han skal ha sendt til det første offeret. Politiet fant fram til Merah via morens IP-adresse. Han skal også ha oppsøkt en verksted i Toulouse for å få omlakkert en motorsykkel.

Forsvarsminister Gérard Longuet sier de har gjennomgått mappene til 20.000 soldater i jakten på gjerningsmannen.

– Det er ved å sammenligne opplysninger i alle disse mappene vi har kommet fram til den mistenkte, sa Longuet.

I 2010 skal ha han forsøkt å verve seg i hæren. Men han ble avvist på grunn av tidligere lovbrudd og fordi han var psykologisk lite stabil, meldte Europe1.

Ringte radiostasjon

En journalist i nyhetskanalen France 24 mottok i natt en telefon der en mann presenterte seg som den som var mistenkt for drapene.

Samtalen varte i minst 11 minutter og mannen hadde opplysninger om drapene som ikke har vært fremme i media. Blant annet om antallet kuler som ble brukt da de to soldatene ble skutt og drept i Montauban.

Den franske påtalemyndigheten Francois Molins bekreftet senere onsdag at det var 23-åringen som ringte inn til nyhetskanalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt