NRK Meny
Normal

Kan ha filmet drapene

Et vitne har fortalt at gjerningsmannen hadde et lite kamera rundt halsen mens han skjøt barn og voksne i Toulouse mandag. I dag fortsetter jakten på en massemorder.

Sørgemarsj Paris

Folk gikk med franske flagg i sørgemarsjen i Paris.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Toulouse: Hege Moe Eriksen

– Gjerningsmannen hadde kamera, rundt halsen eller ved brystet. Det kunne strammes med stropper, har et øyenvitne forklart. Det sa innenriksminister Claude Guéant i et intervjue med radiostasjonen Europe1.

– Vi vet ikke om han filmet, men vitnet har fortalt om kameraet og det han så. Vi vet ennå ikke hvem drapsmannen er, men jakten på ham pågår for full styrke, sa innenriksministeren.

Sjokk og sorg

Frankrike er i sjokk og mange gikk ut i gatene i går kveld for å markere avsky mot drapene den siste tiden. I går ble tre skolebarn og en mann i 30-årene drept da en mann begynte å skyte mot en jødisk skole i Toulouse.

De drepte er 30 år gamle Jonathan Sandler og hans to barn Gabriel på fire og Arieh, fem år gammel. I tillegge ble sju år gamle Myriam Monsonego drept.

Gjerningsmannen skjøt mot hodene på sine ofre, før han forsvant på en motorsykkel, en sort Yamaha som var stjålet i Toulouse tidligere denne måeneden.

Tidligere har tre unge menn blitt drept på samme måte i to forskjellige angrep. Fransk politi undersøker nå om man jakter på en massemorder og reaksjonene i Frankrike har vært kraftige.

(saken fortsetter under bildet)

Sørgemarsj Paris

«I Frankrike dreper vi svarte, jøder og arabere» har ungdommen skrevet på dette banneret.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Organisasjonen av jødiske studenter tok initiativ til gårsdagens marsj på Place de la République i Paris der flere tusen møtte opp.

– Drapene kom som et sjokk på oss alle. Det er republikkens verdier som står i fare nå. At det rammet barn, rammer langt flere enn de jødiske miljøene, sier 17 år gamle Sarah Isal og 22 år gamle Benjamin Haymann til den franske avisen Le Monde.

Også utenfor den store Nazaretsynagogen i Paris samlet mange tusen seg for å be.

Øker sikkerheten

Ved en jødiske skolen i Toulouse

Folk la ned blomster og tente lys ved den private jødiske skolen «Ozar Hatorah».

Foto: Remy de la Mauvinere / Ap

I Toulouse samlet folk seg ved den jødiske skolen. Mange la ned blomster og tente lys. I hele natt har de pårørende våket der. Det ble bedt for de døde som i dag skal sendes til Israel og begraves der.

Terrortrusselen er satt til høyeste nivå og sikkerhetene er økt i Sør-Frankrike nå. I Toulouse har lokale myndigheter bestemt at politiet skal være bevæpnet, melder radiostasjonen Europe1.

Myndighetene i Haute-Garonne sier det er innført flere sikkerhetstiltak i Toulouse og omegn. Det er økt overvåking ved synagoger og moskeer, ved skoler og ved utsatte forretninger, ved militære anlegg, togstasjoner, flyplasser og metrostasjoner, opplyser lokale myndigheter til avisen Ouest-France.

(saken fortsetter under bildet)

Politiet på vakt i Toulouse

Politiet står vakt utenfor den jødiske skolen i Toulouse.

Foto: Remy de la Mauvinere / Ap

Jakt på seriedrapsmann

Det foregår nå en intens jakt på å finne mannen. 120 spesialtrente etterforskere er satt inn i en gigantisk etterforskningsaksjon. Politiet har flere videoer fra overvåkingskameraer og jobber nå med å se gjennom disse. I tillegg blir mange vitner avhørt.

Drapene i Toulouse blir sett i sammenheng med drapene på tre soldater tidligere. Da ble tre soldater skutt og drept på kloss hold. Våpenet som ble brukt var av samme tyde som gårsdagens. Også da forsvant gjerningsmannen fra stedet på en motorsykkel. Fransk politi jakter nå på en seriedrapsmann.

To av soldatene som ble drept i Toulouse og byen Montauban i forrige uke, har bakgrunn fra muslimske land i Nord-Afrika. Den tredje som ble såret, Loïc Liber, er fra Guadeloupe.

Drepte soldater Montauban

30 år gamle Imad Ibn-Ziaten og 26 år gamle l Abel Chenoulf ble drept i Montauban i forrige uke.

Foto: Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt