– Hold palestinernes sak unna

Den palestinske statsministeren Salem Fayyad ber islamske ekstremister slutte å drepe i palestinernes navn.

Salem Fayyad

Palestinerens statsminister Salem Fayyad tar sterk avstand fra alle som dreper for palestinerens sak.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Den antatte gjerningsmannen bak tragedien i Toulouse, fransk-algeriske Mohammed Merah, hevder han skjøt og drepte elever ved den jødiske skolen i byen for å hevne palestinske barn som mister livet i den israelsk-palestinske konflikten.

Det var den franske innenriksministeren Claude Gueant som videreformidlet hva Merah skal ha fortalt fransk politi, som fortsatt forsøker å få ham til å overgi seg. Han har forskanset seg i familiens hus i byen.

Dette er ikke vår sak

Den palestinske statsministeren Salem Fayyad tar sterk avstand fra synspunktene som Merah forfekter, og han tar sterk avstand fra alle som dreper i palestinernes navn.

– Det er på tide at ekstremister og terrorister slutter å rettferdiggjøre sine handlinger med palestinernes sak og hevde at de kjemper for rettighetene til palestinske barn, sier Fayyad i en krass offentlig uttalelse i dag.

– Denne handlingen, som er en terrorhandling, fordømmes på det sterkeste av det palestinske folket og deres barn. Ingen palestinsk barn vil akseptere at andre uskyldige barn blir et mål, fortsetter Fayyad.

Det er ikke første gangen en terrorhandling utført av fanatiske muslimer begrunnes med palestinernes skjebne og kamp for et eget land.

Fayyad er på linje med sine ambassadører og diplomatiske utsendinger.

– Vi fordømmer på det sterkeste det hatefulle angrepet i Toulouse. Alle rasistiske forbrytelser er angrep på menneskeheten generelt og på republikken spesielt, heter det fra det palestinske representasjonskontoret i Paris.

Foruten å hevne palestinske barn ønsket Merah å angripe den franske hæren i protest mot den franske deltakelsen i Afghanistan. De tre drepte fallskjermjegerne, som var av nordafrikansk opphav i likhet med Merah selv, hadde alle tjenestegjort i Irak og Afghanistan.

Merah beskriver seg selv som en islamist og hevder han har bånd til Al Qaida.

Nicolas Sarkozy og Francois Fillon forlater Roissy-flyplassen.

President Nicolas Sarkozy og statsminister François Fillon forlater Roissy-flyplassen i natt hvor de deltok i en minnestund før kistene med de fire ofrene ble fløyet til Israel.

Foto: POOL / Reuters

– Skal ikke få ødelegge Frankrike

Mens den storstilte politiaksjonen i Toulouse fortsatt var på sitt mest dramatiske, holdt president Nicolas Sarkozy en kort pressekonferanse.

Han bad franskmennene uavhengig av opphav og religion stå sammen gjennom denne krisen.

– Jeg vil gratulere politiet for den raske aksjonen. Vi gjør alt de kan for at den mistenkte skal stilles for retten og for at han skal stå til ansvar for det han er mistenkt for.

– En terrorist skal ikke få ødelegge vårt samfunn. Men vi må stå sammen og ikke gi etter for lysten til å hevne eller å diskriminere. Det skylder vi ofrene. Og det skylder vi vårt land, sa Sarkozy.

– Jeg har samlet det jødiske og muslimske miljøet, for å vise at en terrorist ikke vil makte å ødelegge vår følelse av fellesskap.

Nicolas Sarkzoy har både i denne valgkampen og ikke minst den forrige i 2007, fått kritikk for å spille på frykten for den raskt voksende gruppen av franske muslimer, som har sitt familieopphav i de tidligere franske koloniene. Hensikten er å holde stand og kapre velgere fra høyreekstreme Nasjonal Front.

Frankrike har den største muslimske befolkningen i Vest-Europa, i likhet at de også har den største jødiske gruppen i Europa.

Den trolige gjerningsmannen sa i et intervju med radiokanalen til France 24 at drapene ikke har noe med valgkampen å gjøre, men at han nå hadde skaffet til veie utstyret han trengte.

Kan tjene Sarkozy

Det er usikkert hvordan saken vil prege valgkampen, og hvem som vil kunne vinne på den. Men den kan bli sett på som en seier for Nicolas Sarkozy, som har vært en forkjemper for et sterkere politi, sier forsker Franck Orban til NTB.

Mannen som er mistenkt i saken, var på sikkerhetspolitiets liste over potensielle trusler, og det ble aksjonert raskt mot ham, påpeker forskeren.

Det ble først antatt at høyreekstremist kunne stå bak drapene. At det nå trolig er en fanatisk islamist, kommer ikke overraskende, ifølge Orban.

– Fransk etterretning har påpekt over tid at det er fare for angrep fra voldelige islamistiske grupper eller individer, og en rekke angrep er blitt avverget. Spørsmålet er nå om gjerningsmannen er en ensom ulv eller en del av en større gruppe.

Den franske presidentvalgkampen er fortsatt på hold, men ventes gjenopptatt i dag eller morgen.

President Sarkozy deltok i natt på en avskjedsminnestund for de fire drepte sammen med statsminister François Fillon, før kistene ble fløyet til Israel, hvor de fire nå er gravlagt.

SISTE NYTT

Siste nytt