NRK Meny
Normal

Leter etter en nynazist eller en islamist

I Frankrike har myndighetene for første gang innført høyeste beredskap og en gigantisk politiaksjon er i gang for å finne en seriemorder.

Vakthold utenfor Ozar Hatorah

Dagen etter angrepet sto politiet og holdt vakt utenfor skolen der tre barn og en voksen mann ble drept i går.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Mandag morgen begynte en mann å skyte mot jødiske skolebarn i Toulouse som sto og ventet på å slippe inn på skolen før undervisningen skulle begynne. Han fulgte etter barna inn i skolegården og skjøt mot hodene deres. Før han stakk av på en motorsykkel, hadde han drept tre barn og en mann i 30-årene.

Noen dager tidligere ble to franske soldater drept på samme måte i byen Montauban, cirka 46 kilometer utenfor Toulouse. Noen dager før det igjen, ble en annen fransk soldat skutt i hodet i Toulouse. Ved disse angrepene forsvant også gjerningsmannen på en motorsykkel.

Antisemittisme og rasisme

Etterforskerne er ikke lenger i tvil om at det her er snakk om samme gjerningsmann, melder radiostasjonen Europe1. De mener det enten kan være snakk om en fundamentalistisk islamist eller en nynazist.

De to soldatene som ble drept i Montauban tilhørte samme fallskjermtropp. For fire år siden ble tre soldater fra denne troppen kastet ut etter å ha gjort nazihilsen foran et flagg med hakekors. Ifølge avisen Le Point er disse tre ettersøkt nå, men det er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

(saken fortsetter under bildet)

Drepte soldater Montauban

30 år gamle Imad Ibn-Ziaten og 26 år gamle l Abel Chenoulf ble drept i Montauban.

Foto: Scanpix

Franske eksperter mener gjerningsmannen er en dyktig skytter, noe som kan tyde på at han kan ha en bakgrunn som elitesoldat.

Hvis det er en islamist som står bak, er det mulig han har kontakt med en terroristorganisasjon, mener politiet. Det er mulig han har ønsket å straffe soldater som han mener har forrådt sin religion ved å delta i operasjoner i Afghanistan, for eksempel.

Kaldblodig

Vakthold ved metroen i Toulouse

En soldat holder vakt i metroen i Toulouse.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Vitner forteller om en kald og rolig gjerningsmann som skjøt på kloss hold. Et vitne sier han så at mannen hadde et kamera rundt halsen, men politiet vet ikke om han filmet ugjerningene sine.

Etterforskerne sier at våpenet som ble brukt, en kraftig 11.43 kaliber pistol av ukjent merke, er det samme som ble brukt i angrepene i forrige uke. Politiet bekrefter også at gjerningsmannen har brukt samme kjøretøy, en stjålet T-Max Yamaha, under alle angrepene.

Ved alle angrepene har mannen hatt på seg hjelm og politiet har få beskrivelser av ansiktet hans. Men en kvinne sier hun har fått en glimt av ham bak visiret.

– Han hadde et arr eller en tatovering på kinnet. Og øynene hans var iskalde, det var skremmende, fortalte hun til Ladepeche.fr.

Jean-Yves Camus, som er ekspert på terrorisme og høyreekstremisme, sammenligner seriemorderen med Anders Behring Breivik.

– Den franske gjerningsmannen har operert alene, og det er samme type våpen, samme ekstreme kaldblodighet, samme presise mål og trolig samme ideologi. Vi hadde alle en mistanke om at dette ville skje før eller siden, sier Camus til Aftenposten.

Ett minutts stillhet

En kvinne trøster en elev

En kvinne trøster en elev ved en jødisk skole i Paris.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Klokka 11 stod Frankrike stille i ett minutt til minne om ofrene ved den jødiske skolen i Toulouse. Ved alle skolene i landet var det stillhet og flere nasjonale og regionale forsamlinger la også ned arbeidet for en stund.

I går kveld ble gatene i flere franske byer fylt av folk som vile vise sin avsky for drapene. I Paris var det flere tusen som samlet seg ved Place de la Republique.

På en flyplass utenfor Paris viste president Nicholas Sarkozy en siste respekt ved kisten til de fire døde fra Toulouse, før kistene deres ble fraktet til Israel.

Det er presidentvalg i Frankrike i april. Etter gårsdagens angrep innstilte kandidatene kampanjen til onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt