Hopp til innhold

Politiaksjon mot høyreekstreme miljøer i Tyskland

3000 politifolk har aksjonert over hele Tyskland i morges. Minst 25 personer skal være pågrepet mistenkt for å ha dannet en terrororganisasjon. Blant dem en forretningsmann med adelig bakgrunn.

Heinreich Reuss blir pågrepet i Frankfurt

Heinrich Reuss blir omtalt som en lederskikkelse i bevegelsen, og omtaler seg selv som prins Heinrich. Han ble pågrepet i Frankfurt onsdag formiddag.

Foto: Boris Roessler / AP

Et høyreekstremt miljø skal ha planlagt statskupp. Flere tyske medier, som Bild og Zeit, omtaler politiaksjonen.

Boliger, jakthytter og bilverksted skal være gjennomsøkt. 52 personer er mistenkt, 25 av dem er pågrepet. De pågrepne blir framstilt for varetekt onsdag og torsdag.

Personene sies å tilhøre Reichsbürger-bevegelsen, som benekter eksistensen av Forbundsrepublikken Tyskland som legitim og suveren stat. Dette er en bevegelse som blant annet omfatter nynazister, konspirasjonsteoretikere og våpentilhengere, skriver nyhetsbyrået AFP.

Blant de 52 mistenkte er tidligere elitesoldater og et tidligere AfD-medlem i Forbundsdagen, skriver kringkasteren ARD.

I tillegg skal det være en gourmetkokk, en taktekker, en pilot, en våpenhandler, tenorsangere og to klarsynte blant de pågrepne, ifølge Spiegel.

Etterforsket siden august

Etterforskerne hadde sporet opp den hemmelige alliansen rundt en mann bosatt i Hessen, skriver Bild.

  • Klokka seks i morges stormet politiet et hus i Wannsee i Berlin.
  • Minutter senere skjedde det samme i en jakthytte i Bad Lobenstein.
  • Samtidig rykket betjentene inn i rundt 30 eiendommer i Baden-Württemberg.
  • Et bilverksted og et snekkerverksted i Erzgebirge i Sachsen ble stormet

De tyske sikkerhetsmyndighetene ble gjort oppmerksom på mistanken om en «antikonstitusjonell gruppe» i slutten av august.

Etterforskningen ledes av riksadvokaten, og foreløpig går siktelsen ut på mistanke om dannelse av en terrororganisasjon, ifølge Zeit.

Politiet aksjonerte flere steder i Tyskland samtidig onsdag morgen.

Ville avskaffe forbundsrepublikken

Ifølge riksadvokaten har gruppa forberedt omveltninger i Tyskland siden november 2021, og har vært villige til å bruke vold, skriver ZDF.

Gruppen skal ha delt seg i to avdelinger. En sivil del som dannet skyggeregjering. I tillegg skal det ha blitt etablert en militær del, som blant annet har drevet skytetrening.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag sa den tyske statsadvokaten at målet var å bygge en ny tysk hær.

Tysk politi sjekker ei garasje i Berlin i forbindelse med en aksjon mot høyreekstreme

Politiet i Berlin undersøker en garasje i forbindelse med aksjonen mot de høyreekstreme miljøene.

Foto: CHRISTIAN MANG / Reuters

Dagens aksjon blir knyttet til en allerede kjent etterforskning, skriver ARD. Den omhandler fire menn og en kvinne som skal ha planlagt et angrep på Tysklands helseminister Karl Lauterbach.

Flere av de mistenkte i dagens aksjon er også aktive motstandere av Tysklands koronatiltak.

Rundt 50 kvinner og menn er anklaget for å ha dannet terrororganisasjonen med det mål å avskaffe forbundsrepublikken og etablere en stat etter modell av det tyske riket i 1871. Gruppa kom ikke så langt.

Personer med innflytelse

ARD skriver at de blant annet planla å angripe landets strømforsyning.

Zeit skriver at gruppa også hadde planer om å ta medlemmene av parlamentet, Forbundsdagen, som gisler.

Siden flere av de arresterte er tidligere soldater med spesiell militær trening, ble gruppa sett på som spesielt farlig.

Offiserer fra flere spesialenheter samarbeidet for å arrestere de mistenkte.

Les også Tysk minister: – Samfunnet er «brutalisert» av høyreekstrem vold

horst seehofer

En av de arresterte skal være arrestert i Østerrike, skriver ZDF. I tillegg er en tidligere offiser i det tyske militære pågrepet i Italia, melder Reuters.

Ifølge Bild er flere av de arresterte velstående personer med innflytelsesrike posisjoner. Tidligere soldater fra Bundeswehr skal også være involvert i kupplanene.

Ifølge avisa skal flere av dem ha vært i besittelse av lovlig kjøpte våpen.

Medlemmer av gruppen skal ha møttes der flere ganger i løpet av dette året.

Ledet av tysk «prins»

Ifølge informasjon fra ARD er en mann ved navn Heinrich Reuss sentral i gruppen. Han omtaler seg som prins Heinrich XIII. Reuss er født inn i et fyrstehus fra Thüringen og skal ifølge etterforskere vært påtenkt som ny regent i landet.

Han ble pågrepet i Frankfurt onsdag formiddag, melder Reuters.

Prinsen har tidligere vakt oppsikt for taler med antisemittisk innhold.

Familien til Reuss tar avstand fra prinsen, og kaller ham en forvirret, gammel mann som sugde til seg konspirasjonsteorier, skriver ZDF.

71-åringen har i flere år snakket offentlig om etableringen av et nytt tysk rike. I 2019 dukket han for eksempel opp som foredragsholder på «Worldwebforum» i Sveits der han hevdet at Tyskland ikke var en suveren stat, men fortsatt var kontrollert av de allierte.

I en video på internett beskriver han staten og rettsvesenet som «selskaper».

Reuss er en selvstendig næringsdrivende finanskonsulent i Frankfurt am Main og eier en jakthytte i Thüringen.

Tysk politi aksjonerer mot adresse i Frankfurt

Tysk politi utenfor en adresse i Frankfurt onsdag morgen.

Foto: TILMAN BLASSHOFER / Reuters

Ikke overrasket

Tyske sikkerhetsmyndigheter har fulgt denne bevegelsen i en del år, og siden 2016 har de fulgt dem ekstra tett etter at personer knyttet til miljøet har vært involvert i voldelige handlinger.

Det som er nytt denne gangen er omfanget av planer om kupp, og hvilke personer de har fått med seg, sier leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, Tore Bjørgo.

– Det som er spesielt denne gangen er at det involverer personer med høy sosial status og kompetanse. Det er personer med adelig bakgrunn, personer som har sittet i Riksdagen og personer med militær spesialtrening.

Tore Bjørgo

Leder for Senter for ekstremismeforskning, UiO, professor Tore Bjørgo.

Foto: Robert Rønning / NRK

Han mener det ikke er særlig realistisk at grupperingen kunne klart å gjennomføre et kupp. Men han mener likevel det var avgjørende at tysk politi aksjonerte mot planene nå.

– Hvis forsøket hadde blitt gjennomført, ville det ført til voldelige konfrontasjoner. Og det er det veldig sannsynlig at mennesker hadde mistet livet.

SISTE NYTT

Siste nytt