Hopp til innhold

Tysk minister: – Samfunnet er «brutalisert» av høyreekstrem vold

Høyreekstremisme er den største trusselen mot Tyskland, sier innenriksminister Horst Seehofer. Han mener en dramatisk økning i vold utført av tyskere på ytre høyre fløy viser en «brutalisering» av samfunnet.

horst seehofer

Innenriksminister Horst Seehofer mener høyreekstremisme er den største trusselen mot det tyske samfunnet. Her sammen med forbundskansler Angela Merkel.

Foto: Kay Nietfeld / Reuters

Tysk politi registrerte nesten 24.000 voldssaker som høyreekstreme stod bak i året som gikk. Det er en kraftig økning fra året før.

– Ekstremisme på ytre høyre fløy er den største trusselen mot sikkerheten i landet vårt, sier innenriksminister Horst Seehofer.

– Et klart flertall av rasistisk motivert kriminalitet er det høyreekstreme som står bak, sier Seehofer, skriver The Guardian.

horst seehofer

Innenriksminister Horst Seehofer la fram tall tirsdag som viser en sterk økning i politisk motivert vold i det tyske samfunnet.

Foto: Annegret Hilse / Reuters

Kriminaliteten har et vidt spekter.

Fra å vise fram nazisymboler, via antisemittiske ytringer til fysiske angrep og drap.

I året som gikk stod høyreekstreme bak en rekke angrep på migranter, flyktninger og tyskere med mørk hudfarge.

Det er også en sterk økning i antiasiatiske angrep på grunn av pandemien.

Jødehat

Tysklands innenriksminister sier det er spesielt alarmerende at høyreekstrem vold retter seg mot den jødiske befolkningen. Antisemittiske angrep økte med hele 16 prosent, skriver The Guardian.

– Det er ikke bare alarmerende, i lys av vår historie er det også svært skamfullt, sier Seehofer.

President of the European Jewish Council, Moshe Kantor

President i Det europeiske jødiske rådet, Moshe Kantor, mener økningen i antisemittisme i Tyskland er alarmerende for hele verden.

Foto: Alexander Natruskin / Reuters

Økningen i vold mot den jødiske minoriteten får alarmklokkene til å ringe i Det europeiske jødiske rådet.

– Dette er alarmerende, ikke bare for Tyskland, men for hele verden, sier Moshe Kantor som er president i organisasjonen.

– Disse tallene bør være en tankevekker fordi vi ser tilsvarende trend i hele den vestlige verden, sier Kantor.

«En sti av blod»

Forbrytelser fra høyreekstreme har etterlatt «en sti av blod» sa Seehofer da han la fram tallene som viser den kraftige økningen av vold utført av «elementer» på ytre høyre fløy.

I februar i fjor ble ni personer med innvandrerbakgrunn skutt og drept i Hanau utenfor Frankfurt. Gjerningsmannen hadde tatt til orde for folkemord.

Drap på innvandrere i Hanau

Folk i Hanau viser sin avsky etter at en mann skjøt og drepte ni personer med innvandrerbakgrunn 21. februar, 2020.

Foto: Michael Probst / AP

I 2019 ble Walter Lübcke, en innvandrervennlig lokalpolitiker i Angela Merkels CDU-parti, drept av en nynazist.

Tre måneder senere drepte en væpnet mann to tilfeldige personer etter å ha gjort et mislykket forsøk på å ta seg inn i en jødisk synagoge.

Hatkriminalitet har økt kraftig under pandemien. Økningen er spesielt sterk blant såkalte konspirasjonsteoretikere. Mange av dem skal ha direkte forbindelse til QAnon i USA som skal være en høyreekstrem konspirasjonsteori-gruppering.

Politisk motivert vold

Tysk politi registrerte i fjor en 8,5 prosents økning i antallet politisk motiverte forbrytelser, og høyreekstremister utgjør altså den største trusselen.

nynazist Stephan Ernst

28. januar ble nynazisten Stephan Ernst framstilt i retten i Frankfurt anklaget for drapet på politikeren Walter Lübcke.

Foto: Kai Pfaffenbach / AFP

Ifølge statistikk fra landets innenriksdepartement ble det i 2020 registrert 44.692 politisk motiverte forbrytelser i Tyskland.

– Politisk motiverte forbrytelser utgjør en særlig trussel mot vår frie og demokratisk baserte orden, slår innenriksdepartementet i Berlin fast.

Åtte medlemmer av en høyreekstrem gruppe kalt «Revolusjon Chemnitz» ble i mars 2020 dømt til flere års fengsel. De er dømt for å ha forsøkt å styrte den tyske staten.

Bekymret over AfD

Tysk sikkerhetstjeneste har i flere år advart mot den stadig økende trussel fra høyreekstreme grupper.

Tyske myndigheter ser også med bekymring på rollen det høyreradikale partiet Alternativ for Tyskland (AfD) skal ha spilt i å nøre opp under fremmedhat og hat mot myndighetene.

AfD ble landets tredje største i valget i 2017 og har beveget seg jevnt mot høyre de siste årene.

I mars satte tysk etterretning AfD på sin liste over mistenkte høyreekstremister.

høyreekstreme i tyskland 1. mai, 2021

Medlemmer av den høyreekstreme grupperingen NPD demonstrerte i Griefswald 1. mai. Innenriksministeren advarer mot økning i høyreekstrem voldshandlinger.

Foto: Stefan Sauer / AP

SISTE NYTT

Siste nytt