NRK Meny
Normal

Pistorius skyldig i uaktsomt drap

Friidrettsstjernen Oscar Pistorius er dømt for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Nå vurderer aktoratet å anke.

Oscar Pistorius fikk sin dom i Pretoria

Oscar Pistorius fikk medhold i ønsket om kausjon og kan fortsette og bo hjemme hos sin onkel frem til straffeutmålingen den 13. oktober.

Foto: POOL / Reuters

Pistorius ble frikjent for overlagt og forsettlig drap, men funnet skyldig i uaktsomt ha tatt livet av kjæresten sin den 14. februar i fjor. Noe som kan gi han 15 år i fengsel.

Påtalemyndigheten var, ifølge nyhetsbyrået Reuters, misfornøyd med dagens domsavsigelse og varslet at de vil vurdere å anke.

Forsvaret fikk medhold i sitt ønske om kausjon, og Pistorius kan dermed fortsette og bo hos sin onkel i Pretoria frem til straffeutmålingen som vil finne sted 13. oktober.

Skyldig i restaurant-skyting

Dagens domsavsigelse startet med at dommer Thokozile Masipa fant Pistorius skyldig i en skyteepisode.

Hun frikjente Pistorius for tiltalen om å ha skutt gjennom et soltak på en bil og for funnene av ulovlig ammunisjon hjemme hos ham, men fant han skyldig i å ha avfyrt et skudd på en restaurant.

Han er tiltalt for til sammen tre punkter knyttet til våpenbesittelse, i tillegg til drap.

I går var sørafrikanske juseksperter overrasket over torsdagens rettsrunde der dommer Thokozile Masipa argumenterte for hvorfor drapet på Reeva Steenkamp i februar i år verken var overlagt eller forsettlig, noe som kunne ha gitt Pistorius livstid i fengsel.

Pistorius innrømmet drapet, men har hele tiden hevdet at det var en feiltagelse og at han handlet i selvforsvar. Han har hevdete at han trodde kjæresten lå og sov og at det var en innbruddstyv som romsterte på badet ved siden av soverommet.

– Ikke nok bevis

Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius

KJÆRESTER: Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp var Sør-Afrikas superpar.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge Masipa var det ikke gode nok bevis i saken som underbygget at drapet var en villet handling.

Hun konkluderte derimot med at Pistorius hadde handlet uaktsomt da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren.

– Den tiltalte hadde god nok tid til å reflektere, tenke og agere fornuftig, sa dommer Masipa.

I dag fant dommer Masipa Pistorius skyldig i uaktsomt drap, som har en strafferamme på 15 år i Sør-Afrika.

Pistorius skyldig i uaktsomt drap.

VIDEO: Dommer Masipa Pistorius fant Pistorius skyldig i uaktsomt drap.

Kritikk

Men at den verdenskjente funksjonshemmede løperstjernen ble frifunnet for både overlagt og forsettlig drap, kom svært overraskende på mange jusseksperter i Sør-Afrika. Dommeren var altfor mild, mener de.

– Jeg er sjokkert, sier strafferettsadvokaten Martin Hood.

– Jeg tror hun kommer til å få mye kritikk fra både dommerstanden og fra rettssystemet. De fleste innen jussmiljøet var enige om at han var skyldig i drap, sier Hood.

– Dette kan åpne for systematisk misbruk av rettssystemet vårt, folk kan skyte sin partner og deretter bare hevde det var selvforsvar, sier han.

En annen strafferettsadvokat, David Dadic, sier han og mange andre jurister er «ganske så rystet» over kjennelsen. Jussprofessoren James Grant understreker imidlertid at påtalemyndigheten kan anke kjennelsen dersom den mener den er feil.

Psykiatrisk observasjon

Tidligere i sommer beordret dommeren 27-åringen til å gjennomgå en psykiatrisk observasjon.

Og rapporten om Pistorius' psykiske helsetilstand slo fast at idrettsstjernen ikke led av noen mental forstyrrelse natten han skjøt og drepte modellkjæresten sin.

Beinamputerte Pistorius, som går under kallenavnet «Blade-runner», har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt