Pistorius dømt til 6 års fengsel

Den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius fikk 6 års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp.

SAFRICA-PISTORIUS/ File photo of Olympic and Paralympic track star Pistorius looking on ahead of his sentencing hearing in Pretoria

SEKS ÅR: Oscar Pistorius, også kalt «Blade Runner», fikk seks år for drapet på kjæresten.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Pistorius, også kalt «Blade Runner» skjøt kjæresten Reeva Steenkamp gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet i februar 2013.

Dommer Thokozile Masipa måtte i straffeutmålingen ta stilling til om det forelå grunn til å ikke pålegge Pistorius 15 år i fengsel, som er minimumsstraff for forsettlig drap. Hun la vekt på at det var lite som tydet på at Pistorius hadde planlagt å ta livet av kjæresten.

– Følte seg sårbar

Forsvaret har tidligere i rettsaken lagt vekt på at drapet skjedde midt på natten og at Pistorius følte seg sårbar fordi han ikke hadde på seg protesene, og dermed hadde en høyde på 1,5 m.

Oscar Pistorius i semifinalen under OL i London i 2012

BLADE RUNNER: Oscar Pistorius har vunnet seks gullmedaljer i Paralympics og har deltatt i OL.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Forsvaret har også argumentert for at Pistorius har lidd nok etter drapet. Dommeren anerkjente i retten at den tiltalte har mistet hele sin karriere. Pistorius har vunnet seks gullmedaljer i Paralympics og har også deltatt i OL.

Dommeren tok i retten hensyn til at Pistorius har vist barmhjertighet overfor offerets familie og bedt om tilgivelse, noe aktoratet på sin side er uenig i. Masipa anerkjente imidlertid sakens seriøsitet og det faktum at den tiltalte var vel vitende om at noen befant seg på innsiden av baderomsdøren - og avfyrte fire skudd.

Dømt på nytt

Dommeren påla Pistorius en strafferamme på seks år.

Pistorius ble først dømt til fem år i fengsel for uaktsomt drap i 2014, men høyesterett i Sør-Afrika endret i desember dommen fra uaktsomt til forsettlig drap.

Saken måtte derfor behandles på nytt ettersom strafferammen er langt strengere for forsettlig drap enn for uaktsomt drap. Aktor ba om 15 års fengsel.

– Pistorius må sone mellom halvparten og to tredjedeler av straffen før han kan søke om prøveløslatelse, sier advokat Andrew Fawcett til journalister, og forteller at Pistorius ikke vil anke, ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt