Pistorius-dommer: Ikke skyldig i overlagt drap

Dommer Thokozile Masipa mente det ikke er nok bevis for å dømme Oscar Pistorius for verken overlagt eller forsettlig drap, men at hans handling var uaktsom. Dermed slipper den tidligere friidrettsstjernen livstid i fengsel.

Oscar Pistorius i retten 11. september 2014

Oscar Pistorius var til stede i retten.

Foto: KIM LUDBROOK / Afp

Oscar Pistorius gråt under domsavsigelsen

Det var en tydelig følelsesladet Oscar Pistorius som flere ganger under domsavsigelsen begynte å gråte.

Foto: Kim Ludbrook / Ap

Masipa begynte i dag å lese opp sin konklusjon etter å ha hørt argumentasjonen fra både fra aktoratet og forsvaret, som holdt sine sluttprosedyrer i august.

– Aktoratet har ikke klart å legge frem bevis som er hevet over enhver rimelig tvil at den tiltalte er skyldig i overlagt drap, sier dommer Thokozile Masipa, som understreket at Pistorius bevisst tok valget om å skyte mot døren.

– Den tiltalte ønsket helt tydelig å bruke våpenet og tok et bevisst valg før han skjøt, sier Masipa, men hun understreket samtidig at 27-åringen hadde grunn til å føle frykt.

– Pistorius kunne ikke ha forutsett at han kom til å drepe personen bak døren, sa Masipa i dag, samtidig som hun var klar på at Pistorius helt klart overreagerte da han avfyrte fire skudd gjennom de lukkede baderomsdøren.

– Jeg mener den tiltalte tok en for hastig avgjørelse og handlet med uforsvarlig mye vold. Og at hans handling var uaktsom, avsluttet dommeren dagen med før hun hevet rettet.

Pistorius har selv innrømmet drapet, men har hele tiden hevdet at det var en feiltagelse og at han handlet i selvforsvar. Han har hevdete at han trodde kjæresten lå og sov og at det var en innbruddstyv som romsterte på badet ved siden av soverommet.

Dermed slipper den tidligere friidrettsstjernen unna det alvorligste tiltalepunktet som kunne gitt ham mer en 25 år i fengsel, men han kan fortsatt dømmes til uaktsomt drap som har en strafferamme i Sør-Afrika mellom 7 og 15 år.

Dårlig vitne

I sin konklusjon trakk Masipa frem mediedekningen og enkelte av vitnemålene.

– Jeg er av den oppfatning at noen vitner ikke klarte å skille mellom hva de selv opplevde og hva de hadde hørt fra andre eller hva de hadde lest i media, sa hun i retten.

Og pekte spesielt på at enkelte vitner hadde hevdet at de hørte en kvinnehyl i etterkant av det første skuddet.

Masipa avviste også forsvarets argumentasjon om at 27-åringen ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Noe som psykiatriske tester også konkluderte med i slutten av juni.

Samtidig som hun omtalte Pistorius som et dårlig vitne som motsa seg selv flere ganger i løpet av vitnemålet.

Mediebegivenhet

Det var natt til 14. februar i år at den sørafrikanske sprinteren ble pågrepet for drapet på Reeva Steenkamp, og den sjokkerende nyheten spredte seg raskt over hele verden.

Steenkamp ble skutt fire ganger gjennom en låst baderomsdør i parets hjem i Pretoria, og påtalemyndigheten har hele tiden ment at det har vært snakk om et overlagt drap.

I over seks måneder har sørafrikanske og internasjonale medier fulgt den tidligere heltens fall. Og denne uken faller dommen.

Pistorius-bakgrunn

SISTE NYTT

Siste nytt