NRK Meny
Normal

Gjemte seg i kjeller da terroren pågikk

– Folk skrek «run, run, run», forteller Bjørn Emil Lillevik fra Oslo. Han og kjæresten søkte tilflukt i en kjeller da panikken utbrøt.

Her gjemte Bjørn Emil seg under terroren

SØKTE TILFLUKT: Her gjemte Bjørn Emil seg under terroren. Uten mobildekning visste han ikke hvor kameraten hadde blitt av i panikken.

Foto: Privat

Bjørn Emil Lillevik

OPPLEVDE DRAMATIKKEN: Bjørn Emil Lillevik er på ferie i Nice sammen med kjæreste og en kamerat.

Foto: Privat

Lillevik er på ferie i Nice sammen med kjæreste og en kamerat. Vennegjengen i slutten av 20-årene skulle til å bestille mat på en restaurant da de så folk begynte å løpe.

– Det kommer et par stykker løpende. Tenker litt på det, men så skjer det ikke noe mer før det kommer en bølge imot oss. Over hundre mennesker som roper «run, run, run». Jeg synes en roper «gun» også. Da begynner vi bare å løpe, forteller Lillevik.

Da hadde gjerningsmannen brukt en lastebil som terrorvåpen over 2 kilometer på Promenade des Anglais. Franske myndigheter bekreftet fredag morgen at minst 84 mennesker er drept.

Dette vet vi om terrorangrepet i Nice

Kameraten forsvant i panikken

Folk krysser gaten med armene over hodet i Nice mens en soldat passer på.

ENGSTELSE: Folk krysser gaten med armene over hodet i Nice mens en soldat passer på

Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters
Angrep i Nice

TERRORANGREP: 75 mennesker er drept, melder franske myndigheter klokken 02 natt til fredag.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Bjørn Emil og kjæresten satte på sprang, mens kameraten ble borte i panikken. 150 meter lenger opp i gaten løp de inn i en restaurant og ned i en kjeller.

Der var det ikke mobildekning, så hvor kameraten havnet, visste de ikke.

– Jeg husker nesten ikke hvordan vi havnet der. Det var kaos. Vi var der sammen med 30–40 stykker, blant annet flere barn. Mange gråt.

– Tenkte dere at dette var terror?

– Ja, ja. Det tenkte jeg med en gang. Det er en naturlig ting å tenke på om dagen, dessverre.

– Har dere vært bekymret med tanke på store folkemengder og Frankrike?

– Ja, jeg har tenkt på det, men jeg tenkte ikke på det akkurat da vi sto og så på fyrverkeriet, jeg gjorde ikke det, sier Lillevik.

Fant kameraten på hotellet

Da Bjørn Emil og kjæresten kom tilbake til hotellet, fant de kameraten i god behold. Nå sitter de på hotellrommet og lurer på hva de skal gjøre videre.

– Vi skal ikke hjem før søndag. Vi skal videre til litt mindre steder enn Nice, og håper vi får det litt på avstand, sier Lillevik.

UD jobber med å finne ut om nordmenn er rammet av terroren, men sier de ikke har indikasjoner på det foreløpig. NRK har vært i kontakt med mange nordmenn som har vært i nærheten av angrepet.

Morten Skauge satt og spiste da han hørte folk skrike og oppdaget lastebilen. Måtte gjemme seg på stranden.

– Tilfeldig

Nora Warholm Essahli

– FORFERDELIG: Nora Warholm Essahli er på ferie i Nice sammen med moren og søsteren.

Foto: Privat

Nora Warholm Essahli er på ferie i Nice sammen med moren og søsteren.

– Det var bare tilfeldig at vi beveget oss noen gater oppover istedenfor å bli på området etter fyrverkeriet. Den følelsen er helt absurd. Det er så tilfeldig hvem som rammes, de drepte var folk vi hadde stått og sett fyrverkeri ved siden av, sier hun til NRK.

Hun forteller at de gikk fra promenaden etter at fyrverkeriet var slutt og at de satte seg på en bar i gamlebyen.

– Plutselig kom folk springende, og frykten spredte seg. Mennesker sprang inn i gamlebyen, og oppover, i motsatt retning av promenaden. Da jeg forstod at de sprang for livet, ble jeg naturlig nok rystet. Det var forferdelig, sier hun.

Heldigvis bodde de like ved, så de kom seg raskt i sikkerhet. Siden har de sittet inne og lest nyheter.

– Vi har også hatt kontakt med familie og kjente som også er her, og det har gått bra med alle. Først og fremst så tenker jeg på de drepte og familiene deres. Det er umenneskelig det franskmennene har opplevd i kveld og i fjor, sier Essahli.

– Så ut som krigssone

Egil Sævereide forteller at de egentlig skulle inn på Hard Rock Café, men at det var litt mye bråk der, så de gikk videre til nabogata.

– Plutselig hørte vi skyting. Det var en amerikaner som sa til oss: «This is gun shooting». Ut av vinduet i andre etasje så vi panikken. Alle gatene rundt oss eksploderte, folk sprang som galne og ropte terrorisme. Det var helt forferdelig. Det så ut som en krigssone, forteller Sævereide.

Han sier han har hørt at folk ble skutt på Hard Rock-kafeen.

– Hadde vi ikke flyttet oss, kunne vi vært blant de forulykkede, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt