– Dansk overvåkningspoliti tror eventuelle terror skjer utenfor Sotsji

Dansk overvåkingspoliti advarer landets deltakere mot faren for terrorangrep under OL i russiske Sotsji.

Danske utøvere advares av PET

Lederen forn den danske OL-troppen, Morten Schram Rodtwitt, tror OL-byen vil være et av de sikreste stedene å oppholde seg. Til venstre er bussen der en selvmordsbomber sprengte seg i luften mandag.

Foto: STRINGER / Reuters / DR

31 mennesker er drept i to selvmordsaksjoner i Volgograd de siste dagene, og frykten er stor for at terrorister skal slå til når vinter-OL åpner i Sotsji om fem uker.

Sotsji ligger rundt 900 kilometer sør for Volgograd, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer nå de danske deltakerne mot faren for lignende terrorangrep der.

– Vi er gjort kjent med de spenninger som fins i Kaukasus-området, og PET har orientert oss om at det ikke er usannsynlig at det vil oppstå episoder som det vi har sett i Volgograd, sier sjefen for den danske OL-troppen, Morten Schram Rodtwitt, til DR Nyheder.

Utenfor Sotsji

PET tror eventuelle terrorangrep under OL vil finne sted utenfor Sotsji, men terrorbombene i Volgograd vekker likevel bekymring, medgir Schram Rodtwitt.

– Det er ubehagelig at det eksploderer bomber i den regionen hvor vinter-OL skal holdes. Jeg tenker først og fremst på utøvernes sikkerhet under OL og de forberedelsene vi skal igjennom, sier han.

Ifølge Schram Rodtwitt vil ikke terrorfrykten skremme Danmarks mannlige og kvinnelige curlinglandslag fra å dra til Sotsji.

– Det er et stort sikkerhetsoppbud under OL. Det gjør OL-byen og området rundt til et av de sikreste steder å oppholde seg, sier han.

PST reiser med OL-troppen

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

Informasjonssjef Martin Bernsen forklarer at PST ikke kommer til å fungere som sikkerhetsvakter for de norske utøverne under Sotsji-OL.

Søndag meldte NRK.no at én representant fra Politiets sikkerhetstjeneste reiser med den norske OL-troppen til Sotsji. Til tross for det smalt igjen i Volgograd mandag, sier PST at det ikke er aktuelt å sende flere.

PSTs representant i Sotsji vil fungere som en sikkerhetsrådgiver, og et bindeledd mellom de norske utøverne og russiske myndigheter.

– Det er ikke snakk om at vi skal være sikkerhetsvakter der nede. Vår rolle er å koordinere. Det er russiske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten, sa informasjonssjef Martin Bernsen til NRK.no mandag.

Kriseøvelse

Også de kanadiske utøverne har fått beskjed om at sikkerheten vil bli skjerpet under OL etter de to terroraksjonene. Tour de Ski-leder Alex Harvey (25) har fortalt NRK.no at han har fått ordre om å ha mobilen tilgjengelig 24 timer i døgnet for å bli varslet om eventuelle terroraksjoner under OL.

– Vi har et veldig bra sikkerhetsopplegg i samarbeid med Det kanadiske skiforbundet og politiet. Vi har fått beskjed om å gå med mobilen 24 timer i døgnet under OL. Da må vi ha den i drikkebeltet når vi trener. Det er for å få varsel med en gang det er uroligheter, sier Harvey.

Så sent som i oktober hadde Olympiatoppen en kriseøvelse med PST på toppidrettssenteret. Både terror og bombetrusler var tema som ble tatt opp.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier til NRK.no at den norske troppen føler seg sikre på at Sotsji kommer til å være et trygt sted å oppholde seg under OL.

– Vi føler oss trygge på at sikkerheten i OL-byen blir bra, sier Øvrebø.

SISTE NYTT

Siste nytt