Hopp til innhold

Olympiatoppen hadde kriseøvelse med PST

Så sent som i oktober hadde Olympiatoppen kriseøvelse med PST på toppidrettssenteret. Både terror og bombetrusler var tema som ble tatt opp. – Vi ønsker å ha en god beredskap når vi håndterer vanskelige situasjoner, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NRK.

Sikkerhet i Sotsji

SIKKERHET I SOTSJI: I løpet av søndag og mandag har det vært to eksplosjoner i Volgograd i Russland, 70 mil fra OL-byen Sotsji. Etter terrorhendelsene har president Vladimir Putin beordret skjerpet sikkerhet i hele landet. Dette bildet er fra Sotsji mandag der sikkerhet har høyeste prioritet.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

NRK er blitt gjort kjent med at Olympiatoppen hadde krisehåndteringsøvelse med PST på Toppidrettssenteret i Oslo 1. oktober i høst.

På øvelsen hadde PST et innlegg om sikkerhetssituasjonen i og rundt Sotsji. Temaene som ble tatt opp var ikke bare relatert til terror. Bombetrusler, dopingtatte utøvere og utøvere som «forsvinner» var noen av temaene som var på agendaen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Bombetrussel var tema

Pål Trulsen - generalsekretær i Norges Crulingforbund (på trening på Snarøya mandag 30. des 2013

TERRORINFO: – Vi gikk gjennom ulike scenarioer som bombetrusler eller at en av de norske utøverne blir mistenkt for doping, sier Pål Trulsen om kriseøvelsen med PST i høst. Han er generalsekretær i Norges Curlingforbund.

Foto: NRK

Generalsekretær i Norges Curlingforbund Pål Trulsen var en av deltakerne. Øvelsen var først og fremst for trenere og ledere, ingen utøvere deltok. Han bekrefter at terror og bombetrusler var på agendaen.

– Det vi gikk gjennom var mulige scenarioer som hvis det er en bombetrussel eller at en av de norske utøverne blir mistenkt for doping. Vi hadde en gjennomgang av hvilken vei informasjonen skal gå og hvem vi skal forholde oss til når slike ting oppstår, sier Trulsen til NRK.

Les også: Flere drept i eksplosjon på russisk jernbanestasjon

Les også: PST reiser med OL-troppen til Sotsji

Les også: Skremt av terror i Russland

Selve øvelsen dreide seg om informasjonshåndtering i krisesituasjoner og NRK er blitt fortalt at det ble øvd på å holde pressekonferanser med de ulike scenarioene, deriblant at en av utøverne «forsvant» etter å ha blitt tatt hånd om av det lokale politiet etter en bilulykke.

– Vi ønsker å ha en god beredskap og håndtere vanskelige situasjoner når vi er ansvarlige for en så stor gruppe trenere og utøvere som vi er når vi drar til OL, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NRK.

Ifølge Olympiatoppens hjemmesider bestod Norges tropp av 99 utøvere under forrige vinter-OL i Vancouver (Canada). I tillegg bestod troppen av trenere, ledere og støtteapparat.

Oppmerksomhet rundt OL

Øvrebø forteller at øvelsen ble holdt uavhengig av at OL skal gå i Sotsji og ifølge PSTs hjemmesider er tilsvarende øvelser blitt holdt annethvert år siden OL i Aten i 2004. Verken PST eller Olympiatoppen betegner øvelsen for «terrorøvelse». Olympias betegnelse på øvelsen er «beredskapsøvelse».

– Det er størrelsen på arrangementet og oppmerksomheten rundt OL som gjør at det kan oppstå andre situasjoner der enn i andre mesterskap som EM og VM, sier Øvrebø.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

VEILEDER: Informasjonssjef i PST Martin Bernsen sier til NRK at de ledet Olympiatoppen gjennom ulike krisescenarioer under øvelsen i høst.

PST bekrefter at de hadde krisehåndteringsøvelse med Olympiatoppen i høst og forteller også at de har god oversikt over sikkerhetssituasjonen i Sotsji.

– Dette er en øvelse PST arrangerer for Olympiatoppen i forkant av OL. Vi leder dem gjennom ulike krisescenarioer hvor ulike hendelser kan oppstå. Scenarioene er ikke nødvendigvis relatert til terror, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til NRK og legger til:

– Vi har tett kontakt med russiske sikkerhetsmyndigheter med tanke på sikkerheten der nede, men jeg ønsker ikke å gå mer i detalj om dette.

Les også: 14 drept i ny bombeeksplosjon i Volgograd

Les også: IOC vil styrke samarbeidet med Russland

Les også: – Dette er en seier for terroristene

PST-kontakt etter Russland-bomber

I andre mesterskap enn OL er det de respektive særforbundene som velger hvordan de vil forberede seg. Øvrebø innrømmer at det er viktig for Olympiatoppen å være godt forberedt på alle scenarioer som kan oppstå, også bombeeksplosjoner.

I løpet av søndag og mandag har det vært to bombeeksplosjoner i Volgograd i Russland, 70 mil fra OL-byen Sotsji. Totalt er minst 32 mennesker bekreftet drept. NRK er kjent med at PST har hatt kontakt med Olympiatoppen etter de to hendelsene, men ingen av dem ønsker å kommentere disse opplysningene.

Tore Øvrebø

GODT FORBEREDT: Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at han er glad for at Olympiatoppen har gjennomført kriseøvelsen med PST, slik at de er best mulig forberedt på alvorlige situasjoner som eventuelt skulle oppstå.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er ingenting som tyder på at sikkerhetssituasjonen i Sotsji er endret siden i høst. Men vi er glad for at vi har gjort denne øvelsen slik at vi vet at vi er godt forberedt, at utøvere, ledere, trenere og pårørende kan stole på måten vi jobber på og den informasjonen vi har, sier Øvrebø og legger til:

– Det er viktig for oss å være forberedt, og det er fint for oss å vite at vi er i forkant av hendelser som det som skjedde i Volgograd nå.

– Hvorfor deltok ingen utøvere på øvelsen i høst?

– Dette er en del av ledelsesapparatets forberedelser, utøverne forbereder seg til OL på andre måter, sier Øvrebø.

Øvde på kontakt med pårørende

Han innrømmer at det er blitt øvd på informasjonsformidling av alvorlige hendelser til pårørende.

– Å varsle pårørende er viktig for oss hvis det er situasjoner som krever det, så vi har øvd på det. Hvis det er en veldig alvorlig hendelse så skal de pårørende bli informert om at det kommer et menneske og snakker med dem, slik at de ikke får den informasjonen gjennom media.

Til tross for terroraksjonene i Volgograd har Trulsen ingen betenkeligheter med å reise til Sotsji. OL starter 7. februar.

– Vi vet hvor vi skal og terrortrusler har vært fremme lenge i forbindelse med Sotsji. For vår del er det ikke noen som er bekymret, enda. Jeg tror faktisk at Sotsji blir ett av de tryggeste stedene å være i februar.

Han føler likevel at episodene i Volgograd har aktualisert temaene de gikk gjennom med PST i høst.

– I oktober virket dette veldig fjernt og vi har ikke hatt fokus på dette i det hele tatt. Men jeg føler det er mer relevant nå med de to bombeeksplosjonene som har vært i Russland, sier Trulsen.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal