NRK Meny
Normal

PST: Vil ikke sende flere med den norske OL-troppen til Sotsji

Politiets sikkerhetstjeneste sier de ikke skal være sikkerhetsvakter for de norske utøverne i Sotsji.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

FÅR FØLGE: Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen er to av Norges fremste OL-håp i Sotsji. PST sier det ikke er aktuelt at de skal få følge av flere representanter under vinterlekene i Sotsji, til tross for mandagens terrorangrep. Bildet er fra en pressekonferanse i en annen anledning i desember.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

STANDARD: Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, forklarer at normen siden 2004 har vært at én representant fra PST sendes med OL-troppen.

Søndag ble et titalls personer drept, da en bombe gikk av ved togstasjonen i Volgograd. Byen, tidligere kjent som Stalingrad, ligger rundt 70 mil nord for OL-byen Sotsji.

NRK.no meldte mandag at Politiets sikkerhetstjeneste kommer til å sende én representant med den norske troppen til de olympiske lekene, som begynner 7. februar.

Mandag ble Volgograd, som ligger like nord for den urolige regionen Kaukasus, rammet av det russiske myndigheter mener er et nytt terrorangrep. Minst 14 mennesker er så langt bekreftet døde.

– Ikke sikkerhetsvakter

Informasjonssjef Martin Bernsen sier til NRK.no at PST i lys av det andre terrorangrepet ikke har planer om å styrke sin tilstedeværelse i Sotsji under OL.

Han forklarer at denne vurderingen henger sammen med PSTs rolle, som innebærer å være et bindeledd mellom de norske utøverne og russiske myndigheter.

– Det er ikke snakk om at vi skal være sikkerhetsvakter der nede. Vår rolle er å koordinere. Det er russiske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten, sier Bernsen til NRK.

Eventuelle livvakter PST måtte ha i Russland i forbindelse med OL vil gjelde VIP-personer, og har ingen sammenheng med samarbeidet med Toppidrettsforbundet.

Kontakt med Olympiatoppen

Bernsen forklarer at Politiets sikkerhetstjeneste følger med på situasjonen i Russland, men påpeker at det ikke er PST rolle å gjøre trusselvurderinger i utlandet.

Etter det NRK kjenner til har det flere ganger vært kontakt med PST og Olympiatoppen ved toppidrettssjef Tore Øvrebø om situasjonen i Russland.

Under en samling i mai i år ble også de norske utøverne orientert om generell sikkerhet i Sotsji og området rundt. Informasjonen fikk de av PST.

– Er det planlagt flere møter med Olympiatoppen eller utøverne før avreise?

– Vi har kontakt med dem, hvis det er behov er det selvfølgelig noe vi vurderer, sier Bernsen.

Tore Øvrebø

TILLIT: Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier han stoler på PSTs vurderinger.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Samarbeid siden 2004

Samarbeidet mellom PST og Norges Idrettsforbund ble innledet i forbindelse med sommer-OL i Athen i 2004. PST har siden den vært til stede med en sikkerhetsrådgiver i samtlige OL.

sine hjemmesider opplyser PST at sikkerhetsrådgiverens oppgave er å gi idrettsledelsen fortløpende informasjon relatert til sikkerheten under arrangementet, samt gi sikkerhetsråd ved behov.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier til NRK.no at man vil fortsette samarbeidet med PST, for å «kunne ta gode beslutninger».

– Samtidig er det ikke vi som er ansvarlige for sikkerheten, men myndighetene i vertslandet, sier Øvrebø.

– Kan det bli aktuelt å be om nye møter med PST før avreise?

– Det er PST som vurderer sikkerheten ut fra sine faglige vurderinger. Vi stoler på disse. Hva PST gjør, må PST svare for, men det er en dialog.

Ny sikkerhetslov

Like over nyttår trer det i Russland i kraft en ny sikkerhetslov i forbindelse med OL i Sotsji. Denne loven vil gjøre det mye vanskeligere for folk å bevege seg i området. Blant annet vil det ikke være mulig å kjøre inn og ut av OL-byen uten at bilen er registrert i Sotsji fra før.

President Vladimir Putin har også satt i gang strakstiltak. Sikkerheten har blitt skjerpet på alle landets togstasjoner og flyplasser i etterkant av angrepene.

Sikkerhetsmyndighetene, som allerede har store styrker i området rundt Volgograd, vil gå enda grundigere til verks ved alle trafikknutepunkter i tiden fremover.

NRK.no kunne mandag melde at IOC vil styrke samarbeidet med russiske myndigheter i kjølvannet av det andre angrepet. Øvrebø synes dette er positivt, men påpeker samtidig at det foreløpig er helt ukjent om angrepene har noen sammenheng med OL.

– Påvirker det som har skjedd deres sikkerhetsfølelse?

– Vi føler oss trygge på at sikkerheten i OL-byen blir bra, svarer toppidrettssjef Øvrebø kort.

Bussbombe i Volgograd

TERROR: Redningsarbeidere på stedet hvor bussbomben eksploderte i Volgograd mandag. Minst 14 personer er bekreftet døde.

Foto: STRINGER / Reuters
Laster kart, vennligst vent...

Volgograd ligger rundt 70 mil nordøst for OL-byen Sotsji.

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner