Northug frykter ikke terror i Sotsji

OL-turer til Sotsji går som normalt, til tross for at over 30 person er drept i bombeeksplosjoner i den russiske byen Volgograd de siste dagene.

John Northug

John Northug tror byen Sotsji i Russland vil bli verdens tryggeste sted under OL.

Foto: Even Nielsen / NRK

Bussbombe i Volgograd

30 personer er drept i Volgograd de siste dagene. Politiet tror selvmordsbombere står bak.

Foto: STRINGER / Reuters
petter vinner i Sotsji

Petter Northug vinner sprinten i Sotsji under prøve-OL.

Sotsji

Her er OL-anleggene i Sotsji.

Foto: AFP / Reuters

– Vi har vært to turer nedover til Sotsji og vet at det blir et sikkerhetsopplegg uten sidestykke. Så under OL blir Sotsji den tryggeste plassen på jord, mener John Northug.

Han er med og arrangerer OL-turer for den trønderske turoperatøren Nye høyder.

Over 30 personer drept

Søndag ble 17 personer drept av en kvinnelig selvmordsbomber på hovedtogstasjonen i Volgograd, tidligere kjent som Stalingrad. Russiske myndigheter kaller eksplosjonen for en terroraksjon, men ingen har så langt tatt på seg skylda for angrepet.

Mandag morgen ble 14 personer drept, og over 20 personer skadet, i en ny bombeeksplosjon i byen. Denne gangen på en trolleybuss. Politiet mener de to eksplosjonene har en sammenheng.

Ifølge lokale medier jobber politiet nå etter spor som fører til Dagestan, der det såkalte Skogsbrorskapet har vært aktive de siste årene.

Fullbooka turer

Volgograd ligger om lag 70 mil fra OL-byen Sotsji, men Northug sier ingen har meldt seg av turene til Nye høyder ennå.

– Tre av turene våre er fullbooka allerede, og det er godt belegg på alle turene våre. Vi vet at folk er skeptiske til å reise til Russland, men ikke på grunn av terroraksjonene de siste dagene, sier Northug.

John Northug tenker seg selv nedover til Sotsji for å se sønnen Petter konkurrere.

– Pappaen til Emil Hegle Svensson er også med, og Emil viser virkelig glitrende takter for tiden. Så vi gleder oss til å reise nedover, sier en oppglødd pappa Northug.

Vurderer situasjonen

TrønderEnergi er en av bedriftene som har bestilt reiser gjennom denne turoperatøren. De sender tre personer nedover til den russiske OL-byen, og er ikke bekymra for sikkerheten etter terroraksjonene.

– Vi vurderte situasjonen senest i dag, men vi forholder oss til norske myndigheter. Vi tar hensyn til vurderingene som UD gjør, sier Kjell Dahle, kommunikasjonssjef i TrønderEnergi.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke gjort nye vurderinger av sikkerheten i Volgograd. Men skriver på sine nettsider at de fordømmer handlingen, som ser ut som en terroraksjon.

Den norske OL-troppen vil ha med seg en representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), når de reiser nedover til Sotsji og vinterlekene som starter om 40 dager.