NRK Meny
Normal

Canada styrker OL-sikkerheten - utøverne må ha mobil i drikkebeltet

LENZERHEIDE/OSLO (NRK.no): Tour de Ski-leder Alex Harvey (25) har fått ordre om å ha mobilen tilgjengelig 24 timer i døgnet for å bli varslet ved eventuelle terroraksjoner under OL.

Alex Harvey

Alex Harvey og de kanadiske utøverne har fått strenge sikkerhetsinstrukser etter terrorangrepene i Russland.

Foto: Jens Meyer / Ap

Sundby

Her er Martin Johnsrud Sundby etter 3.-plassen i sprint søndag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus mener sikkerheten nå er enda viktigere under Sotsji-OL.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi er sjokkerte over terroraksjonene. Det er ufattelig at det skjer to ganger så tett opp mot hverandre. Tankene går nå til de som er berørte, sier Harvey til NRK.no.

Mandag er minst 14 mennesker drept i en ny bombeeksplosjon i Volgograd. Politimyndigheter i Russland tror terroraksjonen er utført av den samme gruppen som drepte minst 17 mennesker i et angrep mot en togstasjon søndag.

Blir varslet ved uroligheter

Samtidig lader en rekke av de norske og internasjonale OL-håpene opp med Tour de Ski i mellom-Europa.

Vinterlekene er kun 38 dager unna.

– Vi har et veldig bra sikkerhetsopplegg i samarbeid med Det kanadiske skiforbundet og politiet. Vi har fått beskjed om å gå med mobilen 24 timer i døgnet under OL. Da må vi ha den i drikkebeltet når vi trener. Det er for å få varsel med en gang det er uroligheter, sier Harvey.

25-åringen forteller at terroraksjonene har vært et stort tema blant de kanadiske utøverne, men Harvey frykter ikke for sin egen sikkerhet.

Tror OL er i trygge hender

Martin Johnsrud Sundby, som i øyeblikket er nummer fem i Tour de Ski, tror Russland sørger for et trygt Sotsji-OL til tross for de nylige terrorangrepene.

– Med tanke på risikotrusselen mot OL, er jeg ganske sikker på at det er i veldig trygge hender. Jeg lever hvert i fall i den troen at det vil være verdens tryggeste sted i de 14 dagene vi konkurrerer. Russerne blir kanskje ekstra på vakt etter episoder som dette, selv om det er veldig, veldig trist, sier Johnsrud Sundby til NRK.no.

Han får støtte av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er ikke så viktig med oss og OL, det er viktigere å tenke på de berørte. Vi er skiløpere og må konsenterer oss om det. Men jeg er sikker på at sikkerheten er på topp under OL. Det er mulig jeg er naiv, men jeg tror det vil gå bra, sier Jacobsen.

Hverken Jacobsen eller Johnsrud Sundby vurderer å droppe OL som følge av de nylige terrorangrepene.

Samarbeider med PST

Søndag skrev NRK.no at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blir med den norske troppen til Sotsji i februar.

Nå presiserer PST at de kun vil være en koordineringsressurs, og de har ikke planer om å styrke sin tilstedeværelse under lekene.

Landslagssjef Vidar Løfshus tror Olympiatoppen vil trappe opp kontakten med sikkerhetstjenesten.

– Det har ikke vært mer kontakt med dem ennå, men de vil ha jevnlig kontakt frem mot OL. Sikkerheten vil ha høy prioritet, sier Løfshus.

– Det er PST som vurderer sikkerheten ut fra sine faglige vurderinger. Vi stoler på disse. Hva PST gjør, må PST svare for, men det er en dialog, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Samtidig varsler Gerhard Heiberg i Den internasjonale olympiske komité (IOC) at de vil trappe opp antiterrorhjelpen til Russland for å garantere et sikkert Sotsji-OL.

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal