Russere i kø for å hjelpe terrorofre

Innbyggerne i Volgograd strømmer til for å gi blod og penger til ofre og etterlatte etter at to fatale terrorangrep har rammet byen på kort tid.

Russerne lager lange køer utenfor blodgiverklinikkene for å hjelpe terrorofrene.

SE VIDEO: Køene av frivillige blodgivere snirkler seg ut av klinikken i Volgograd.

Køen på og utenfor venterommet ved blodgiverklinikken i Volgograd snirkler seg ned trappa. Det er russere som ønsker å hjelpe sine medmennesker med det mest dyrebare og livgivende de har.

– Vi har ikke offentliggjort noe. Alle og enhver her har kommet hit helt etter eget initiativ fordi de ønsket å hjelpe, sier Andrey Valikov, som er sjef ved det lokale blodgiversenteret til det russiske nyhetsmediet RURTR.

Minst 30 personer drept

Andrey Valikov

– Vi har ikke offentliggjort noe. Alle og enhver her har kommet hit helt etter eget initiativ fordi de ønsket å hjelpe, sier Andrey Valikov, som er sjef ved det lokale blodgiversenteret til det russiske nyhetsmediet RURTR.

Foto: EVN

Søndag gikk en bombe av i byens sentrale jernbanestasjon. I et rødgult lysglimt ble 17 personer frarøvet livet, og flere titalls ble skadet av splintrede som fløy vegg imellom.

Det skulle ikke gå mange timene, før tragedien rammet på nytt. I morgenrushet mandag morget eksploderte nok en bombe på en av byens elektriske busser.

Til sammen er 30 mennesker drept av det russiske myndigheter tror er den samme terrororganisasjonen.

I en av de lange ventekøene til blodgiverklinikken står Maria Grigoryeva og venter på sin tur.

– Jeg synes det er en plikt å komme hit å gi blod etter det som har skjedd, svarer hun på spørsmålet om hvorfor hun valgte å komme.

Reiser fra Moskva for å samle inn penger og blod

Ønsket om å hjelpe strekker seg også utover de lokale grensene.

Ifølge Russia Today har lederne av de muslimske samfunnet i Moskva allerede startet en pengeinnsamling på vegne av familiene til bombeofrene.

Den religiøse lederen IIdar Alyautdinov har selv personlig gitt 50.000 rubler (tilsvarende rundt 10.000 norske kroner), skriver RIA Novosti.

I tillegg skal frivillige reise til Volgograd for å gi hjelp og moralsk støtte. Dette innebærer blant annet organiserte besøk på sykehusene, og å gi blod ved behov.

Det religiøse samfunnet var raskt ute med å fordømme bombeangrepene, og de som står bak.

Flere år med selvmordsangrep

Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for angrepene, men ifølge nyhetsbyrået AFP er det likheter mellom dem, blant annet ut fra hvilke eksplosiver som ble brukt.

Mistanken om at dette er organiserte terrorangrep styrkes ut fra vissheten om at opprørslederen Doku Umarov noen måneder tidligere truet og oppfordret til angrep på sivile i Russland i forbindelse med OL i Sotsji, som starter i februar.

Volgograd, som tidligere gikk under navnet Stalingrad, ligger rundt 65 mil nordøst for OL-byen.

De siste åra har Russland blitt rammet av en rekke liknende angrep på busser, tog og fly, ofte utført av selvmordsbombere.

I 2010 eksploderte to bomber i Moskvas t-banesystem. De kvinnelige selvmordsbomberne tok med seg 40 personer i grava, og skadet mer enn 120.

I januar året etter drepte en annen selvmordsbomber 37 mennesker og skadet mer enn 180 da han utløste en bombe på Moskvas flyplass Domodedovo.

Islamist-lederen Umarov påtok seg den gang ansvaret for terrorangrepene.

Blodgiverkø i Volgograd

Ivrige blodgivere fyller opp venterommet.

Foto: EVN

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt