Hopp til innhold

Påbyr munnbind i stadig flere land

Kravet om munnbind kommer i flere land. En rekke amerikanske delstater innfører påbud denne uka, til tross for sterk ideologisk motstand.

Disneyland Paris re-open doors to the public

FRANSKE MASKER: Besøkende til fornøyelsesparken Disneyland Paris hadde masker på da parken åpnet 15. juli. Neste uke innfører myndighetene påbud om maske på offentlig sted i hele landet.

Foto: Charles Platiau / NTB scanpix

I koronaepidemiens tidlige fase var det få land som så munnbind som en avgjørende måte å bekjempe epidemien på. Det har endret seg markant.

Mens det bare var 10 land som anbefalte bruk av munnbind i midten av mars, er det nå 130 land som ber innbyggerne om å dekke til nese og munn for å unngå smitte, også fra dem som er smittet uten å ha symptomer på Covid-19.

Fransk lukking

Torsdag denne uken kunngjorde Frankrikes nye statsminister Jean Castex et påbud om bruk av ansiktsmaske for dem som oppholder seg innendørs på et offentlige sted. Tiltaket vil bli iverksatt i neste uke.

Den franske helseministeren Olivier Véran snakket torsdag om at sykehus i Paris-regionen har registrert svake tegn til en oppgang i smitte.

«Derfor ber jeg franske innbyggere om å være spesielt oppmerksomt og aktive i kampen mot viruset nå», fortalte ministeren. Påbudet om munnbind er den mest synlige konsekvensen av den oppfordringen.

Engelsk sinne

Etter lang tids debatt har også engelske myndigheter varslet maskepåbud i butikker og på offentlig transport fra 24. juli.

Mens Skottland har hatt strengere regler for maskebruk i lang tid allerede, har det latt vente på seg lenger sør på De britiske øyene, først og fremst på grunn av uenighet om hvor effektivt maskebruk er som smitteverntiltak.

Tirsdag denne uken erklærte den konservative parlamentarikeren Desmond Swayne at påbudet var «en monstrøs byrde» å pålegge ham og hans illsinte velgere.

I andre deler av landet er entusiasmen mer tydelig: Avisen The Guardian har nylig oppfordret sine lesere til å sende inn sine flotteste forslag til hjemmelagde masker.

En nonne med maske under en messe i Napoli 2. mai.

MESSE MED MASKE: En nonne bærer maske under en gudstjeneste i Napoli tidligere i vår.

Foto: CIRO DE LUCA / Reuters

Det italienske eksemplet

I Italia har masker vært en del av gatebildet helt fra starten av. Masker har vært påbudt i butikker, på offentlig transport og på arbeidsplasser.

I enkelte av de hardest rammede områdene av landet har det i perioder også vært påbudt å bruke maske utendørs – med et praktisk unntak for jogging, så lenge man holdt god avstand til dem man passerte.

I et land der stereotypiene tilsier at folk ikke følger regler, har maskepåbudet vært bemerkelsesverdig godt fulgt opp i befolkningen.

Masker fulgte med som plastinnpakket gave i ukeblader, mens italienske politikere markerte seg med masker enten i landets farger eller i den dystrere, men sobrere svarte varianten, avhengig av hvilket politisk signal man ville sende ut.

Det tok bare noen dager etter at landet ble nedstengt før det fantes et bredt utvalg av fargerike varianter spesielt tilpasset barn.

Maskene ble en del av Italia.

Amerikansk maskespill

APTOPIX Trump

TØFF MED MASKE: Donald Trumps tilhengere har sett masker som en hårresiende inngripen i deres frihet. De siste dagene har president Trump likevel brukt maske ved flere anledninger. Han har også understreket at han synes det ser tøft ut.

Foto: Patrick Semansky / AP

TØFF MED MASKE: Donald Trumps tilhengere har sett masker som en hårresiende inngripen i deres frihet. De siste dagene har president Trump likevel brukt maske ved flere anledninger. Han har også understreket at han synes det ser tøft ut.

Foto: Patrick Semansky / AP

I USA har spørsmålet om bruk av munnbind derimot vært ekstremt polariserende, på linje med så mye annet i Donald Trumps tid.

Republikanske representanter har hevdet at masker representerer et faretruende inngrep i innbyggernes frihet. Nå er tonen en annen mange steder.

Mer enn halvparten av USAs delstater har nå innført regler om maskebruk i det New York Times fredag kalte en tidevannsbølge av nye munnbind-reguleringer.

I New York har myndighetene satt i gang en kjendis-kampanje, der folk som skuespilleren Morgan Freeman oppfordrer innbyggerne til å maskere seg.

«Når du bruker maske, har du min respekt. For din maske beskytter ikke deg, den beskytter meg», forteller Freeman i sin melding.

Nettopp det poenget har vært avgjørende når ulike lands myndigheter i stadig større grad har vendt seg mot maskebruk som forebyggende tiltak.

Norsk endring

Tidligere denne uken viste en undersøkelse fra Norsk koronamonitor for Opinion at fire av til nordmenn stiller seg positive til munnbind i Norge, en økning på 6 prosentpoeng siden mai.

SISTE NYTT

Siste nytt