Hopp til innhold

Slik er terrorgruppen nordmannen knyttes til

Nordmannen (35) som er satt på USAs terrorliste, knyttes til Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). – Det er den gruppen som har vært hissigst når det gjelder å planlegge terroraksjoner mot vestlige mål, sier Petter Nesser, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Medlemmer av Al Qaida på Den arabiske halvøy

Bildet er fra en video som ble offentliggjort tidligere i år og skal vise medlemmer av Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen. En norsk konvertitt, som er satt på USAs terrorliste, knyttes til gruppen.

Foto: - / Afp

– Al Qaida på Den arabiske halvøy er en av de viktigste grupperingene i Al Qaida, og er den filialen som er nærmest kjernen i Al Qaida-nettverket. Lederen for gruppa fungerer som en slags nestkommanderende i nettverket, sier Nesser.

I går ble det kjent at amerikanske myndigheter har besluttet å sette en norsk 35-åring på sin terrorliste.

Han skal være mistenkt for terrorvirksomhet i Jemen, og ifølge USAs utenriksdepartement er mannen erklært juridisk som en «Specially Designated Global Terrorist», en betegnelse som brukes på personer som utgjør en betydelig risiko.

Nordmannen ble omtalt i 2012 for å ha fått terrortrening i Jemen.

– Gruppen lager avanserte flybomber

– Dette er en person det har vært fokus på over lengre tid, og amerikanerne har åpenbart hatt etterretning på ham. Det ligger en del konkret informasjon i saken om at han skal ha mottatt terrortrening, som er den utløsende årsaken til at han havner på USAs liste, sier Petter Nesser.

Hva innebærer det å havne på USAs terrorliste?

Forsker Petter Nesser

– AQAP har en bombemaker som lager spesielt avanserte bomber, som er spesielt rettet inn mot flysektoren, sier Petter Nesser.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Det betyr at amerikanerne har et spesielt fokus på denne mannen. De anser ham for potensielt å kunne utgjøre en farlig terrortrussel, eller de mener han kan støtte andre farlige terrortrusler.

Ifølge amerikanske myndigheter skal nordmannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og større eksplosiver til bilbomber.

– Al Qaida-gruppen mannen tilknyttes, AQAP, er den gruppen som har vært hissigst når det gjelder planlegging av terroraksjoner mot vestlige, og spesielt amerikanske, mål. Gruppen har også hatt et spesielt fokus på å utvikle bomber som rettes inn mot flysektoren.

I begynnelsen av juli skjerpet USA sikkerheten ved flere flyplasser med flyvninger til USA. Bakgrunnen for avgjørelsen var frykt for at terrorister utvikler mer avanserte eksplosiver.

Amerikanske tjenestemenn sa da at Al Qaida-medlemmer i Syria og Jemen samarbeider om å utvikle bomber som kan bli smuglet med på fly.

– Flere konvertitter rekruttert av Al Qaida

35-åringen hadde sin første reise til Jemen i 2008, ifølge amerikanske myndigheter. De opplyser at han siden har returnert til Jemen mange ganger frem til hans siste reise dit i desember 2011.

Nordmannen, som konverterte til islam i 2008, er født og oppvokst i Oslo-området.

Nesser tror likevel ikke det utgjør noen fare for Norge spesielt.

– Nasjonalitet har ikke så mye å si i disse nettverkene. Det er transnasjonale nettverk som driver lokal opprørskamp i mange ulike muslimske land, og som også gjennomfører internasjonale terroraksjoner, sier han.

– Det er ikke så spesielt at en konvertitt havner i søkelyset dersom du ser på utviklingstrekk over tid. Det er flere konvertitter som er blitt rekruttert inn i Al Qaida-nettverket. Noen av dem har fått viktige roller som talspersoner i nettverket, mens andre er blitt trent og brukt i terroraksjoner.