Obama setter nordmann på terrorliste

Amerikanske myndigheter setter en mann i 30-årene fra Østlandet på sin terrorliste.

Oslo

SISTE BOSTED: På denne adressen i Oslo var nordmannen sist registrert før han dro til Jemen for å få terrortrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser i dag at de har besluttet å sette en norsk statsborger på sin terrorliste.

Mannen i 30-årene er mistenkt for terrorvirksomhet i Jemen.

NRK kjenner til at nordmannen, som er oppvokst på Østlandet, er samme mann som ble omtalt i 2012 for å ha fått terrortrening i Jemen.

Det var nyhetsbyrået Associated Press som brakte nyheten med henvisning til flere kilder i europeiske etterretningsorganisasjoner.

AP meldte at mannen var fullverdig terrortrent, og ventet på et terrormål.

Brende: – Dette er alvorlig

NRK intervjuet mannen kort tid etter at han hadde konvertert til islam.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er mannen erklært juridisk som en «Specially Designated Global Terrorist», en betegnelse som brukes på personer som utgjør en betydelig risiko.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NRK at dette er alvorlig:

Amerikanske myndigheter har satt en norsk statsborger på deres terrorliste.

I tillegg til risikoen for straffeforfølgelse, innebærer oppføringen på terrorlisten at amerikanske borgere forbys å inngå «transaksjoner med nordmannen eller transaksjoner til hans fordel», og at nordmannens eiendeler blir fryst i amerikansk jurisdiksjon.

Ingen sperring av bankkonto

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK at de kjenner til at amerikanerne har satt mannen på listen.

Men norske myndigheter og PST kommer ikke til å fryse bankkontoer og annet slik amerikanerne gjør med terrorlistede personer.

– Nei, vi i Norge bruker FN og EUs terrorlister. Det vil derfor ikke være aktuelt basert på dette, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén.

PST kan ikke kommentere hvor mannen befinner seg, og er ellers sparsommelige med opplysninger.

Utenriksdepartementet har ingen ytterligere kommentarer annet enn at de henviser til PST og Justisdepartementet, som er tilbakeholden med å kommentere saken.

Til NTB bekrefter de at norske myndigheter ble orientert om oppføringen i forkant, men vil ikke tidfeste informasjonen.

– Lært å lage selvmordsbomber

Ifølge det amerikanske departementet reiste mannen til Jemen for å verve seg til den jemenittiske grenen av terroristgruppen Al Qaida.

Her skal mannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og større eksplosiver til bilbomber, som del av gruppens terroristtrening.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Jemen

LÆRT TIL Å LAGE SELVMORDBOMBER: Her i Jemen skal mannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og større eksplosiver til bilbomber, som del av gruppens terroristtrening.

Foto: EBU

Etter at mannen konverterte til islam i 2008 skal han ha begynt å reise til Jemen. Ifølge det amerikanske departementet foretok han sin første reise i 2008 og skal ha reist frem og tilbake Norge-Jemen flere ganger. Desember 2011 skal ha vært hans siste tur til landet.

Da det kom frem i 2012 at nordmannen skulle ha fått terrortrening, skrev den britiske avisa The Sunday Times at planen til Al Qaida var å bruke ham mot fly.

– Skulle lære arabisk og sharia

NRK fikk den gang også vite at bekjente av mannen var klar over at han reiste til Jemen i 2011.

Han fortalte at han skulle lære arabisk og sharia, og siden den gang har de ikke hørt fra ham.

– Han var vanlig, slik som alle de andre. Han hadde ikke fast jobb, han hadde forskjellige vikariater. Han blandet seg ikke i andres saker, sier en av hans tidligere bekjente.

Selv skal han ha sagt at han bare skulle være borte noen måneder og så komme tilbake til Norge.

Frykt for Al Qaida-terrorangrep

Denne våren har amerikanerne strammet inn sikkerheten på luftfart til USA.

De økte sikkerhetstiltakene skal være knyttet til frykt for terrorangrep fra Al Qaida i Jemen, og spesielt vestlige personer som kan ha fått trening og bombematerialer fra organisasjonen.

Da USAs justisminister Eric Holder var i Norge ønsket han flere lover for å kunne stoppe vestlige rekrutter til terrororganisasjoner, også før de gjennomfører terror.

SISTE NYTT

Siste nytt