Øystat kan gå tom for vann

Stillehavsøyene Palau med 18.000 innbyggere frykter total uttørking i kjølvannet av værfenomenet El Niño.

PALAU-CONSERVATION-OCEANS-FISHING

El Nino har ført til tørke i øystaten Palau og andre land i Stillehavet.

Foto: MATT RAND / Afp

– Hvis forholdene ikke endrer seg er det sannsynlig at det blir total vannmangel i løpet av de neste to til tre ukene.

Det dystre budskapet kom i en ny rapport fra Palaus Nasjonale kriseråd, melder nyhetsbyrået AFP.

Palau er en av flere øystater som har erklært unntakstilstand etter at værfenomenet El Niño førte til ekstrem tørke. Sist det regnet så lite som det har gjort på Palau over de siste fire månedene var for 65 år siden.

Rasjonering

Vannrasjonering er allerede satt i gang på den lille øystaten med rundt 18.000 innbyggere. Vann fra springen er kun tilgjengelig rundt tre timer daglig i Koror. Skoler har bare åpent halve dagen fordi de ikke kan gi elevene nok å drikke.

Rolynda Jonathan fra Koror er bekymret for barna sine.

– Hver morgen sliter vi med å dusje, vaske opp og gjøre oss klare for dagen med det lille vannet vi har, sier hun til AFP.

– Send vann

Nå har Palau bedt Japan og Taiwan om krisehjelp. De vil blant annet ha direktleveranser med vann. Den japanske ambassaden i Palau sier de jobber med å finne ut av hvordan de kan hjelpe til.

– Vi har fortsatt unntakstilstand. Det haster å løse denne krisen, sier en talsperson for regjeringen i Palau til AFP.

El Niño oppstår når av deler av Stillehavet blir unormalt varmt, og kan føre til ekstremvær. El Niño som startet i oktober i fjor blir omtalt som en av de sterkeste i historien. Værmønsteret den førte med seg kommer sannsynligvis ikke til å avta før etter sommeren, ifølge det amerikanske forskningsbyrået National oceanic and atmostpheric administration (NOAA).

SISTE NYTT

Siste nytt