Hopp til innhold

Obama vil redusere antall droneangrep

I en tale i kveld la USAs president Barack Obama frem en ny strategi i sin kamp mot terror, men han ble flere ganger avbrutt da han gjentok sitt løfte om å stenge Guantánamo-basen.

Barack Obama holdt tale på militærakademiet i Washington

Barack Obama har nå lagt en helt ny strategi for sin kamp mot terror.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Et av tiltakene er å redusere antallet av de kontroversielle droneangrepene, som nærmest har blitt et varemerke i hans presidentperiode.

– Vi står nå ved et veiskille i vår kamp mot terror, fortalte Obama under sin tale på det amerikanske militærakademiet i Washington D.C. i kveld.

Før han la frem sine nye retningslinjer for amerikanske droneangrep.

– Det er dessverre et faktum at amerikanske droneangrep har drept sivile, men det er en risiko som finnes i alle kriger, sa Obama, som samtidig understreket at disse angrepene ikke var i strid med folkeretten.

Redefinere krigen mot terror

I sin første store tale om terrorberedskap etter at han startet sin andre presidentperiode ønsket Barack Obama å skifte fokus på det som siden 11. september 2001 har definert den amerikanske utenrikspolitikken: Kampen mot terror.

Obama har vært under et voldsomt press de siste ukene, med påstander om overvåkning av pressen og politiske motstandere. Noe som har kommet i tillegg til den stadig økende kritikken mot Obama for hans manglende evne til å få stengt fangeleiren på Guantánamo-leiren og for den omstridte bruken av droner som er langt mer omfattende en under hans forgjenger George W. Bush.

Ifølge den amerikanske avisen New York Times vil Obama nå se fremover og antyde at kampen mot terror en gang må avsluttes. Uten at det nevnes noen bestemt dato eller tidshorisont.

– USA må tenke videre enn Afghanistan og unngå en endeløs krig mot internasjonal terrorisme, sa Obama som også påpekte at spesifikke terrornettverk må ødelegges og oppløses.

– Vi vil oppleve flere lokale trusler, som i Benghazi, og trusler fra radikale her i USA, som i Boston. Men dette har vi sette mange ganger opp gjennom historien. Dette er fremtidens terrorister som vi må ta på alvor, men vi ser samtidig at dette ligner bildet før 11. september 2001, fortalte Obama.

Som et ledd i dette fokusskifte innrømmet Obama-administrasjonen i går for første gang at en drone hadde drept fire amerikanske statsborgere, ifølge The Washington Post.

– Jeg godkjente dette angrepet, men det var mitt ansvar som amerikansk president å hindre Anwar Awlaki, som bare ville fortsette å drepe, argumenterte Obama.

Og i går underskrev Obama nye retningslinjer som gir klart uttrykk for at de nå skal begrense antallet angrep med ubemannede fly, eller såkalte droner, i områder der det ikke foregår krigshandlinger. Som for eksempel Pakistan, Jemen og Somalia.

Tre land USA i en årrekke har utført en rekke dødelige angrep og der de bare i Pakistan, ifølge det britiske instituttet for gravende journalistikk BIJ, har drept rundt 3.000 mennesker siden 2004. Over 880 av disse skal ha vært uskyldige sivile.

Nye retningslinjer

Ifølge et brev justisminister Eric Holder har skrevet til den amerikanske Kongressen, skal angrep nå kun utføres mot personer som «utgjør en vedvarende og umiddelbar trussel mot amerikanske interesser og som ikke lar seg fange på annet vis». Noe som tyder på at angrep som er rettet mot personer som er en trussel mot Afghanistan eller Jemen ikke vil kunne rettferdiggjøre et droneangrep i fremtiden.

De nye retningslinjene vil også hindre angrep på grupper eller ukjente personer kun basert på deres antatte tilknytning til terrornettverket Al Qaida eller andre definerte terrororganisasjoner.

Alt i alt tyder kveldens tale på at Obama nå ønsker å gå bort fra et sett regler som definerer USAs maktbruken innenfor en krigssone over til en mer begrenset maktbruk basert på amerikansk selvforsvar utenfor en krigssone.

Avbrutt av tilhører

Obama gjentok også sitt tidligere løfte om å stenge fangeleiren på Guantánamo-basen, og understreket at amerikanske myndigheter nå vil gjøre et nytt fremstøt for å få sendt de som fortsatt sitter fengslet på den amerikanske basen på Cuba tilbake til sine hjemland, og opphevet restriksjonene knyttet til hjemsendelse til Jemen.

Da tok en kvinne i salen ordet.

– Du er øverstkommanderende. Du kan stengte Guantánamo i dag, ropte Medea Benjamin flere ganger under talen.

– Du må la meg snakke ferdig, svarte Obama.

Det hun reagerte på var et det i dag er 166 fanger i leiren der 86 av dem er klargjort for overføring, inkludert 56 jemenitter.

Kvinne avbryter Obama under pressekonferanse

VIDEO: Her blir Obama avbrutt under pressekonferansen.

– Du kan sende dem hjem i dag, ropte hun, før hun ble ført ut av salen, da benyttet Obama anledningen til å fortelle de fremmøtte noe som ikke stod i det ferdigskrevet manuset.

– Denne kvinnen bør dere høre på. Jeg er ikke enig med henne, men vi har ytringsfrihet i dette landet og det er viktig at vi hører på dem vi ikke er enig med, sa Obama til stor applaus fra salen.

Overføringen av fanger til Jemen vil trolig skje gradvis, med to eller tre av gangen. Det er for å sikre at jemenittiske myndigheter kan ha kontroll på dem og hindre at de slutter seg til islamistiske bevegelser.

Obama lovte å stenge fangeleiren etter at han ble valgt til president i 2009, men han ble hindret av republikanerne i Kongressen som ikke ville tillate at fangene ble overført til fengsler på fastlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt